Българите, първи прекосили Северния ледовит океан с лодка, попаднали в 4 бури, срещнали акули и свалили по 6-7 кг

15.09.2024 12:38
Стефан Иванов и синът му Максим КАДЪР: bTV

Те показаха какво е издръжливост, воля и приключенски дух. Отново бяха на хиляди километри от дома и разчитаха само един на друг. Само преди 7 дни Стефан Иванов и синът му Максим прекосиха Северния ледовит океан със своята гребна лодка „Неверест“.

Желанието им е да са първата експедиция, прекосявайки изцяло океана, финиширайки в архипелага Свалбарт, който се намира най-северно над Норвегия.

Досега други лодки са прекосявали Северния ледовит океан, започвайки от Норвегия, но те започват своите плавания от Северна Норвегия – гр. Тромсьо, докато Стефан и Максим прекосяват целия Северния ледовит океан, започвайки много на юг – от 60-ия паралел.

Разказват, че Арктическия океан е много капризен – няколко пъти на ден се сменят посоките на ветровете, теченията.

„Опасен е от гледна точка на трудността на навигация – това, че се променят посоките на вятъра, вълните, теченията. Вълните са много коси, остри, силни, не са толкова високи, но тъй като са вертикални много силно удрят плавателните съдове“, разказва Стефан пред bTV.

Двамата попадат в четири бури, при които скоростта на вятъра е била над 30 възела. В една от тях е била над 42 възела. В тези бури не може да се гребе и лодката е убежище за тях за ден-два, вързана за плаваща котва.

Спят по 6 часа на денонощие. Отслабват с по около 6-7 кг. Във водите са виждали косатки, акули, които описват като приятна изненада.

Идеята им е с експедицията си да помогнат на каузата „Да за живот“ за трансплантация на животоспасяващи органи. „Преди 4 г., а и сега, има около хиляда българи, които очакват такива операции“, разказва Стефан.

Други от От страната и света

Уолстрийт откри с растеж

Основните индекси на Уолстрийт откриха днешната си търговска сесия с растеж, след като снощи Управлението за федерален резерв намали лихвените проценти с половин процентен пункт, предаде Ройтерс

Шест „читателски гнезда“ за русенци в Европейската нощ на литературата

Посетилите всяка от читателските точки ще получат книга като подарък На 25 септември /сряда/ Русе отново се включва в международната инициатива „Европейска нощ на литературата"

Отведоха в психиатрия майката, която скочи с детето си от третия етаж на хотел в Кърджали

20-годишната жена, която скочи с бебето си от прозореца на хотелска стая на третия етаж, е настанена в психиатричната болница в Кърджали. Първоначално жената беше задържана от полицията

Съдят мъж, заканил се да убие съпругата си с нож във Видин

Районна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт срещу Л.М., на 57 години, привлечен в качеството на обвиняем за това, че се заканил да убие съпругата си с нож. Обвиняемият Л.М

Петков и Борисов слагат зимнина - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо" Ивайло Нинов. Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов

>