Биляна позлатила фазаново перо за триумфа на Алмодовар във Венеция

15.09.2024 11:35 Дима Максимова
Режисьорът Педро Алмодовар с перото на Биляна Борисова на премиерата на филма си “Съседната стая” на фестивала във Венеция СНИМКА:РОЙТЕРС
Биляна пробва лично шапката на Жулиет Бинош
Биляна Борисова в ателието си
Шапките за сериала “Баленсиага”
Биляна с майка си проф. Мариета Ботева

С уникална брошка на българската дизайнерка Биляна Борисова се появи на червения килим на фестивала във Венеция Педро Алмодовар. На премиерата на новия му филм “Съседната стая” на 2 септември целият свят видя бижуто под формата на голямо златно перо на ревера му. Това е първата англоезична лента на испанския режисьор и с нея той спечели “Златен лъв”.

Така българката, изработила бижуто на прочутия испанец, стана част от триумфа му. Борисова, която живее в Мадрид, призна пред “24 часа”, че не го познава лично, а бижутата, които е изваяла за неговата визия, са не едно, а три.

“Като казвате бижута, може би перото ви изглежда като от метал, но не е. То е естествено фазаново перо, което е позлатено. Перата са основен източник на вдъхновение за хората, които се занимаваме с шапки”, обясни талантливата дизайнерка.

Всъщност Биляна Борисова е

световно известна с шапките си, появявали се на страниците на “Вог”

От 2018 г. изработва шапки и аксесоари за луксозен бранд в семейството на гиганта Louis Vuitton. Именно те се грижели за аутфита на Алмодовар за кинофестивала.

“Просто много набързо ме помолиха да направя три брошки в три различни размера. Изпратих ги и нямах представа, че са за него. По същия начин съм пращала примерно и 5 украшения за главата за Зендая (американска актриса и певица - б.а.) Пак с дълги пера, за метгала”, разказва майсторката.

Нейната стихия са шапките. Определя ги като много ексцентрични, които не са за всекидневно носене. Брошките са нещо допълнително. Прави ги от най-различни материали - студен порцелан, епоксидна смола с истински цветя, кожа, филц. “Аз съм дизайнер на аксесоари и това е част от моята работа”, отбелязва.

Биляна Борисова живее в Мадрид от 26 години. Родом е от Велико Търново. Дъщеря е на известната университетска преподавателка по реторика проф. Мариета Ботева (виж карето).

Завършила е археология и през 1998 г. заминава за Испания. Любовта била причината, отвела Биляна на 21 г. там. На рожден ден на приятел срещнала българин, който живее в Мадрид. Така започнало всичко.

Бързо научила езика, била много мотивирана. За година и половина вече била в университета, признали ѝ част от изпитите, положени във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Докато учела,

чистела къщи, гледала деца, работела в барове,

ресторанти.

Шапките и страстта към археологията имат общ корен в старопрестолнината Търново.

“Като дете бях в една стара къща на приятелка на майка ми. В един скрин на таванската стая, която беше като капсула на времето, намерихме стара лачена чантичка и велурена шапка, тип воалетка. Този момент се запечата в съзнанието ми и още тогава в мен остана нещо магическо”, разказва Биляна в интервюта.

Когато работела като археолог, случайно попаднала на обява за курс за правене на шапки. Записала се може би точно навреме, защото дошла голямата криза през 2008 г. В Испания археологията е свързана със строителния бизнес и фирмата, в която работела, фалирала.

Платеното обезщетение Биляна вложила в дървени калъфи, които са най-скъпият инструмент на шапкаря. Накупила и материали. Тогава била бременна и отдала цялото си време на усъвършенстване и експерименти.

През 2011 г. била поканена с шапките си на първото си дефиле на Седмицата на модата в Мадрид. То отворило пътя на българската дизайнерка към модните подиуми в Лос Анджелис, Лас Вегас. Показвала е авангардните си творения и на Седмицата на модата в Ню Йорк.

Работила е за филми, за театри.

Жулиет Бинош е носила нейна шапка

Биляна сама е пробвала на главата на известната актриса 3 шапки за филма “Никой не иска нощта”. Лентата взе 4 приза на Испанската филмова академия, включително и първа награда за костюми и шапки.

Имала срещи с моделиери, работещи за Мадона и Лейди Гага.

Сред последните ѝ големи проекти са шапките за сериала Cristobal Balenciaga - биографичната история за легендарния моден дизайнер Баленсиага. Международният проект на Дисни+ през януари тази година имаше премиера в Мадрид. Биляна присъства и с вълнение вижда името си на финалните надписи. Главната роля на енигматичния моделиер Баленсиага се изпълнява от испанския актьор Алберто сан Хуан. Борисова е част от екипа, създал визията на актьорите в нея заедно с германката Бина Дайгелер, номинирана за наградата “Оскар” за костюма на Мулан, и испанеца Пепо Руис Дорадо.

Биляна разказва емоционално във фейсбук как пластмасов щит на Капитан Америка, играчка от детството на сина ѝ, става алтернативно блокче за специална шапка от 1953 г. “В този случай е митична шапка, но не е от Баленсиага. През 1947 г. Кристиан Диор пуска своя добре познат “Бар костюм” - стил, наречен “Новият поглед”. Трябваше да пресъздам тази шапка, от която има около 3 изображения в черно-бяло и много лошо качество... Очевидно е, че става дума за шапка от плат, вероятно органза, а не слама, както погрешно се смята от изображения от 1955 г. със същия вид, които са станали много популярни, но не представляват оригиналната шапка от 1947 г. Направих много изследвания, търсех изображения в аукционни къщи, музеи и др. Целият поглед трябваше да премине одобрението на Maison Dior, това е стъпка, за която не знаех до този момент: всичко, свързано с творенията на Christian Dior, което предстои да бъде представено на малкия или голям екран, трябва да получи одобрението от Maison Dior. Първата версия на шапката, която създадох,

беше отхвърлена само за... 2 сантиметра!

Трябваше да удължа перилата с 2 см и така се направи!”, повдига тя завесата към железните правила на модните диктатори.

“В Испания ме определят като институция в света на шапките и това ме задължава да продължавам да се трудя усилено”, казва Борисова. Никой вече не се съмнява в потенциала на българката. В годините е развила собствени техники, които привличат вниманието на други професионалисти. Преди пандемията я канят редовно да дава уроци на най-големите събития за професионалисти от шапкарската индустрия в Ирландия, Австралия и САЩ.

Къде остава археологията? “Никога не съм загубвала контакт, но много отдавна не се занимавам професионално с археология, а само любителски”, отговаря. Чувства се и силно свързана с родния си град. Това лято отново е прекарала незабравими и зареждащи дни в Търново и Арбанаси.

“От България ми липсват приятелите и един малък бохемски бар на Самоводската чаршия с много интересни хора, където винаги се чувствам у дома си”, казва Биляна.

Майка ѝ носи шапки от прет-а-портета

Не ѝ отделях много време като дете, прости ми, като роди сина си, казва проф. Мариета Ботева

Имам голяма вина към Биляна, защото бях отдадена на работата си и никога нямах време за нея, макар че е единственото ми дете, изповяда проф. Мариета Ботева пред “24 часа”. Дългогодишната преподавателка по реторика и връзки с обществеността във ВТУ си спомня, че винаги била заета за тържествата или пък на първия учебен ден на дъщеря си. “Първо бях учителка в училище “Емилиян Станев”, после станах асистент, доцент, професор. Занимавах се с деца поети, в университета развивах оратори и така, повече от 30 г. Пишех книгите си и винаги бях отдадена на работата си. Биляна не е била обгрижвана достатъчно от мен като майка.”

Затова пък бъдещата дизайнерка израснала много самостоятелна. Рисувала прекрасно. Нейни учители били прочутите търновски художници Иваничка Панева и Вельо Митев.

Афинитетът към историята е заложен в рода по майчина линия. Един от родоначалниците му е видният историк от миналото Никола Станев. Бащата на Биляна също е завършил история. Това е втората специалност и на майка ѝ. Като студентка Биляна няколко лета работила на разкопки при проф. Николай Овчаров на Перперикон.

Проф. Ботева признава, че във всичките си професионални ангажименти не е имало време да чертае планове за дъщеря си. “Но тя ми прости, когато стана майка. Нейният син Ектор е вече на 14 г. и иска да е актьор. Връзката ни между майка и дъщеря сега е много по-силна.”

Осъзнала, че Биляна е успяла, още като завършила университета “Комплутенсе” в Мадрид. Там покрили следването със социални стипендии от 1500 евро. Отделно имала и стипендия за отличен успех. “Още тогава се видя, че Биляна се вписва с лекота в тази чужда среда, с прекрасен испански, който научи в шестмесечен курс там. Аз мечтаех да направи докторат по археология. Тя започна, но после надделя желанието да отиде на терен”, спомня си Мариета Ботева. Още в университета дъщеря ѝ илюстрирала енциклопедия на свой преподавател, вложила творческия си талант в рисуването на находки.

Мариета притежава някои от невероятните шапки на дъщеря си от различни прет-а-портета. Изброява тъмносиня в комбинация с пелерина в същия цвят, кафява шапка с пера, черно голямо сомбреро. Откроява много красива лилава шапка като тези, сътворени от Биляна за сериала “Баленсиага”. Носи ги, защото според дъщеря ѝ най-хубавата шапка е тази, която те прави различна.

Други от Възход и падение

Мелания Тръмп защити предишната си работа като еротичен модел

Бившата първа дама Мелания Тръмп публикува ново видео в социалните медии в сряда, защитавайки предишната си работа като еротичен модел, докато рекламира новата си книга

Маестро, музика! С "Луда за тобом" на Лепа Брена посрещнаха Златан Ибрахимович на "Санремо 2024" (Видео)

Февруари 2024 г. Тече 74-ото издание на престижния фестивал за италианска песен "Санремо". В един момент симфониничният оркестър започва изпълнение в много различни ритми

Жени Иванова - съпруга и майка, наземният капитан на “Неверест”

Важно е да вярваш в мечтите на най-близките си дори когато изглеждат на пръв поглед невъзможни, признава любимата жена на първите, прекосили изцяло с гребна лодка Арктическия океан Когато срещнах

Певецът Чарли Пут се ожени (Видео, снимки)

Изпълнителят Чарли Пут се ожени за дългогодишната си приятелка Брук Сансоун. 32-годишният хитмейкър сподели лично щастливата новина в профила си в Инстаграм. "Обичам те, Брук... винаги съм те обичал

Арнолд Шварценегер получи почетна докторска титла

Австрийският културист, актьор и политик Арнолд Шварценегер беше удостоен с почетна докторска титла от частното берлинско училище „Херти“ (Hertie School), предаде ДПА

>