Невероятните възможности на патладжана

14.09.2024 22:44 Анатолий Попов
Патладжанът има дълга и интересна история. Снимки: Пекселс

Историята му започва преди 2000 години в Азия

Патладжанът има дълга и интересна история, която започва в Азия. В Индия е бил култивиран още преди 2000 години. Исторически сведения показват, че растението е било използвано в традиционната медицина и хранене от дълбока древност. Разпространението му в Европа започва през VII век благодарение на арабските търговци. В началото на Средновековието патладжанът е бил отглеждан в Испания и Италия. Въпреки това през този период е смятан за неядлив и понякога дори за отровен. Това вероятно е свързано с факта, че принадлежи към семейството на картофите и доматите, които съдържат токсични съединения. През XVI и XVII век патладжанът започва да се използва активно в кулинарията и става популярна съставка в кухнята на Средиземноморието и Близкия изток.

Многообразният зеленчук предлага различни вкусове и текстури в зависимост от сорта. От класическия обикновен патладжан до специализираните видове като бял и зелен, всеки вид има своето уникално приложение и предимства. Най-разпространен е обикновеният, който е с класическата форма и тъмен лилав цвят. Месото му е плътно и малко горчиво, но приготвянето му намалява горчивината и подчертава сладостта. Идеален е за печене, пържене и готвене. Често се използва в мусака и лазаня. Белият патладжан е с по-малка и по-кръгла форма. Кожата му е бяла или кремава, по-малко горчив в сравнение с тъмните видове и със средно меко месо. Шеф готвачите го препоръчват за ястия, които изискват по-нежна текстура и сладък вкус. Подходящ е за приготвяне на супи, яхнии и запеканки.

Азиатският патладжан е по-дълъг и по-малък от обикновения. Цветовете му варират от лилав и бял до зелен. Той е с по-сладък вкус и минимална горчивина. Използва се предимно в азиатската кухня в рецепти за пържени ястия, супи и къри. Идеален е за бързо готвене, тъй като лесно става мек.

Гръцкият патладжан е като обикновения, но с по-големи размери и по-светли цветове. Той е мек и сладък с минимална горчивина. Често се използва в традиционни гръцки ястия като мусака и баба гануш. Подходящ е за печене и запържване.

В Индия използват най-често зелен патладжан, който е с кръгли или удължени форми. Доста по-сладък е от лилавия, затова се използва предимно в салати. Патладжанът Сатурн е кръгъл и плосък, наподобяващ малка тиква, с бледолилава или жълта кожа. Той е мек, сладък и с леко пикантен вкус. Често се използва в гурме рецепти заради интересната си форма и вкусови качества.

Патладжанът е и изключително полезен зеленчук, който има множество здравословни ползи. Той е богат на важни хранителни вещества, антиоксиданти и фибри. Освен това е нискокалоричен и съдържа малко мазнини, което го прави отличен избор за хора, които се опитват да намалят теглото си. С високото си съдържание на фибри и вода той може да създаде чувство на ситост и да помогне за намаляване на калорийния прием.

Патладжанът съдържа минерали като калций и магнезий, които са важни за здравето на костите. Някои изследвания показват, че редовното му консумиране може да регулира нивата на кръвната захар. Фибрите и ниското съдържание на въглехидрати могат да помогнат за предотвратяване на внезапни скокове на кръвната захар и да подкрепят здравето на хора с диабет тип 2.

Рататуй 

Какво ви е необходимо: 1 голям патладжан; 1 кг домати; 1 лъжица сол; 1 тиквичка; 3 големи глави лук; 3 скилидки чесън; 3/4 чаша зехтин; 2 с.л. доматено пюре; 100 мл червено сухо вино; 50 г разтопено масло; 1/2 с.л. сух риган; 1/2 връзка пресен магданоз; листа пресен босилек; черен пипер; сол; 1 к.л. кафява захар

Начин на приготвяне: Нарежете патладжана на кръгове, посолете всеки един от тях и ги оставете за 25 мин в гевгир, за да си пуснат горчивия сок. Нарежете и останалите зеленчуци на кръгове.

В купа смесете доматеното пюре със зехтина, виното, счукания чесън, ригана, магданоза, черния пипер, кафявата захар и солта. Изсипете тази смес в леко намазнена и загрята във фурната тава.

Подредете зеленчуците изправени, като редувате лук, домат, патладжан и тиквичка. Полейте с разтопеното масло. Изпечете ястието за около час, докато зеленчуците омекнат, сосът на дъното започне да бълбука. Преди да сервирате, украсете с пресен босилек.

Дип от бял патладжан 

Какво ви е необходимо: 2 големи бели патладжана; 2-3 скилидки чесън; 125 г крема сирене; зехтин; бял оцет; бял пипер; сусам за поръсване

Начин на приготвяне: Изпечете патладжаните, обелете ги, оставете ги да се охладят и ги нарежете на едро. Сложете в блендер с останалите съставки и блендирайте до получаването на гладка смес. Преди да сервирате, поръсете с малко сусам.

Имамбаялдъ 

Какво ви е необходимо: 4 патладжана; 4 моркова; 5 чушки; 4 домата; 4 глави лук; 7 скилидки чесън; 1 връзка магданоз; олио; брашно; черен пипер; дафинов лист; бахар; сол

Начин на приготвяне: Нарежете патладжаните по дължина, поръсете ги със сол и ги оставете за около 45 мин. По този начин ще премахнете горчивината им. Изплакнете ги добре със студена вода и ги подсушете добре. Оваляйте филиите патладжан в брашно и ги изпържете за няколко секунди на висока температура. Нарежете лука, морковите и чушките на ситно и ги задушете в дълбок тиган. След като омекнат, налейте малко вода и добавете дафиновият лист, черния пипер, бахара и нарязаните на ситно домати и чесън. В тава подредете ред от пържените патладжани и върху всеки сложете от задушените зеленчуци. Налейте две чаши вода и една чаша олио. Печете в предварително загрята на 200°C фурна до готовност. След като извадите, поръсете с нарязания на ситно магданоз.

Пълнен патладжан с кускус и телешка кайма 

Какво ви е необходимо: 1 патладжан; 50 г кускус; 100 мл гореща вода; 250 г телешка кайма; 1 с. л. зехтин; 1/2 зелена чушка, нарязана на кубчета; 1/2 глава кромид лук, нарязан на ситно; 1 скилидка чесън, нарязана на ситно; 2 с.л. доматено пюре; 3 бр. чери домати, нарязани на половинки; сол; смлян черен пипер; листа пресен магданоз

Начин на приготвяне: Изсипете кускуса в купа и го залейте с 100 мл гореща вода.

Оставете за 5 мин, след което разбъркайте с вилица. Направете разрез по дължина на патладжана, издълбайте го, осолете го и оставете да се отцеди за 30 мин. Загрейте в тиган зехтина и задушете в него лука, чесъна и чушката заедно с доматеното пюре.

След като зеленчуците омекнат, добавете каймата, а след 10 мин кускуса и подправките. Напълнете патладжана с приготвената смес и изпечете за 25 мин в загрята на 200°C фурна. Пет минути преди да извадите патладжана, подредете отгоре чери доматите. Поръсете с листа пресен магданоз при сервиране.

Други от От страната и света

Радев: Децата, преборили рак, са най-ефективното „лекарство" срещу митовете

Държавният глава е патрон на изложбата „Да победиш рака" Историите на децата, преборили онкохематологични заболявания, са най-ефективното „лекарство" срещу митовете за коварната болест

На четвъртия час от дебата депутатите се скараха с какво мнозинство да освободят Антон Славчев

На четвъртия час от дебата за освобождаването на шефа на антикорупционната комисия  и комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество Антон Славчев

Доживотен затвор за 24-годишния Георги, наръгал 62 пъти майка си - учителката Рада Гешева от Бургас

Младият мъж е бил вменяем по време на жестокото убийство Мразел майка си, защото се опитвала да го лекува с помощта на психиатри, изпитвал враждебни чувства и към баща си На доживотен затвор

Петролът на ОПЕК остава над 73 долара за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера леко спадна до 73,65 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си

Норвегия съобщи за десетки потвърдени и предполагаеми случаи на болестта "син език" при добитъка

За първи път от 2009 г. насам Норвегия съобщи за десетки потвърдени и предполагаеми случаи на болестта "син език", която се пренася от насекоми, безвредна е за хората

>