Есента вади пролетния гардероб: Розово от глава до пети, ефирен шифон и леопардов принт

14.09.2024 21:05 Юми Реджеб
СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС

Кожената чанта в бургундско червено е фаворит за сезона

С тазгодишните есенно-зимни тенденции прибирането на летните рокли и ленените панталони е по-лесно от друг път. В колекциите на големите марки за сезона доминират неочаквани цветове, които по-скоро бихте свързали с пролетта, отколкото с настъпващите студени месеци. Класическите и неутрални тонове остават на заден план, за да дадат път на розовото. То обаче не е в захаросан или барби нюанс, а е меко и приглушено. Така го представиха в колекциите си Chloe, Prada и Chanel. Нестандартният за сезона цвят се носи или от глава до пети под формата на рокля или костюм, или като цветен акцент.

В колекциите са представени и класически зимни палта, карирани модели и строги кройки в кафяво, тъмносиньо и черно, но съвсем не са на фокус. Вниманието е насочено към игривите дрехи и шифони, които очевидно могат да се носят както през август, така и през ноември. Prada предизвика истински фурор с розова рокля с панделки в есенно-зимната си колекция за годината. Miu Miu също експериментира с неочаквани цветови контрасти и смели комбинации. Ако и вие се изкушавате да добавите повече свежест към гардероба си и не ви се чака до пролетта, сега е точното време да го направите. Модните брандове предлагат още няколко цвята, които са колкото нетипични, толкова и актуални.

Мъгливо жълто

Жълтото се наложи през есен/зима 2023, но остава актуално и тази година. Prada го представи във вид на плетиво с къс ръкав в цвят невен. Victoria Beckham, Jacquemus и Bottega Veneta заложиха на меки и маслени нюанси. Докладът на Института за цветове "Пантон" след Лондонската седмица на модата отличи мъгливо жълтото. То е част от по-широка палитра, която комбинира натурални и земни тонове с умерено ярки и елегантни цветове. Представлява мек, приглушен нюанс, който носи усещане за топлина и уют. Именно затова е подходящ за студените сезони.

Подхожда си с по-тъмни и наситени цветове като зелено и кафяво. Добавя мек контраст в комбинация с материи като вълна и кадифе.

Ефирно синьо

Тъмно- и кралско синьото винаги са актуални през зимата. През тази година обаче модният нюанс е светъл и небесен. Balenciaga и Givenchy го включиха във всекидневните си колекции, акцентирайки чрез него върху елегантността на дрехите. Max Mara и Chanel го използваха за своите емблематични палта и костюми, добавяйки свежест и лекота към зимните визии. Докладът на "Пантон" отличи два конкретни нюанса. Starlight Blue - ефирно и въздушно синьо, и Wave Ride, който представлява тропически и океански тон, вдъхновяващ желанието за "бягство".

Каки и "игуана"

Каки зеленото продължава да доминира през есен/зима 2024/2025. Земният нюанс не е новост. Актуален е от няколко години, но е все така предпочитан. Някои дизайнери го описват като светло, маслиненозелено, с жълтеникав подтон. Произхожда от военната униформа и се свързва с камуфлажни принтове, използвани за сливане с природата. В модата се включва за създаване на спокойни и неутрални визии, като същевременно носи усещане за стабилност и устойчивост.

При Burberry, Ferragamo, Gucci и Bottega Veneta видяхме варианти за цялостна визия в цвета. Макар каки да се свързва с камуфлажни якета и панталони карго, тази есен е по-изтънчен. Използва се дори за елегантни палта, копринени рокли и прозрачни елементи. Институтът "Пантон" му даде ново име - "игуана", и го описа като дървесен цвят, който подчертава признателността към околната среда.

Бургундско червено

Бургундско червеното е един от фаворитите за сезона и е абсолютно задължителен цвят за класическа и скъпо изглеждаща визия, която не крещи, но пък казва достатъчно за човека. Цветът получава името си от френското бургундско вино, произведено в едноименния регион. Отличава се с топли, тъмночервени тонове, често с леко лилав или кафеникав оттенък.

Дебютът му бе на модните седмици за пролет/лято 2024, когато го видяхме на подиумите на Gucci и Bottega Veneta. След това се появи и в колекциите на Prada за есен/зима 2024. Няма как да останете безразлични към него! Много актуално е при кожените аксесоари. Класическата чанта в този цвят е задължителна придобивка за сезона.

Каменно сиво

Каменно сивото е светъл нюанс, балансиращ по-живите цветове в колекциите. Предлага универсален неутрален избор, който може да се носи в различни стилове. Saint Laurent го използва за своите луксозни палта и елегантно изработени облекла, придавайки им изисканост и сдържаност. В дефилетата на някои от марките бе съчетано със смели акценти като наситено червено, създавайки контраст. Привлекателността на каменно сивото се дължи на неговата универсалност, която го прави подходящо както за минималистични, така и за по-орнаментални визии, превръщайки го в основен елемент за сезона.

Ако някои от цветовете са ви изненадали, то самият стил за есен/зима 2024/2025 вероятно присъства в гардероба ви отпреди. Дизайнерите са развили съществуващите естетики и са стилизирали класическите елементи по малко по-различен начин, за да изглеждат свежо и съвременно.

Бохо стил

Бохо се завръща с изтънченост. Chloe, Etro и Rabanne налагат в новите си колекции този свободолюбив и романтичен стил, но с нов прочит и приспособен за студените сезони. Новият творчески директор на Chloe - Хемена Камали, пренася духа на бохо шика в съвремието с широки рокли, пелерини и боти, носени с дебели плетива и стилни чанти. Колекцията демонстрира небрежна женственост с много пластове и текстури, които осигуряват топлина и комфорт, като в същото време запазват лекотата.

Etro и Rabanne го модернизираха чрез шифон и коприна в съчетание с етнопринтове. Моделите дефилираха в многослойни облекла с ресни, дантела и флорални мотиви, които придават движение и свобода.

Поли тип балон

Балонените поли се завръщат в колекциите на дизайнерите и се утвърждават като основен елемент за сезона. Обемната дреха, характеризираща се със заоблен подгъв и драматична форма, предлага съчетание от игривост и елегантност. Модните марки комбинират смелата визия с описващи топове или структурирани якета, за да създадат баланс и впечатление.

Тази есен полите са изработени от тежки материи като вълна и кадифе, което ги прави идеални за студените месеци. Моделите връщат елементи от 80-те и началото на 2000 г., но с модерна нотка. Дължините са за всеки вкус – от мини до земята, а цветовете са тъмнолилаво, ръждиво и зелено.

Леопардов принт

Леопардовият принт има дълга история. През 1947 г. е въведен във висшата мода от Кристиан Диор с неговата прочута New Look колекция. В този период други марки също започват да експериментират с животински принтове. Тe бързо стават синоним на лукс и екзотика в модата, носени от икони като Мерилин Монро и Джаки Кенеди. През 60-те и 70-те години леопардовият принт става все по-популярен, особено в бохемския стил и рокендрола. Ив Сен Лоран го използва в своите колекции, превръщайки го в символ на женствена независимост и екстравагантност.

Тази есен благодарение на Zimmermann, Versace и Dior, разбира се, можем да го видим върху палта, рокли и гащеризони. Alexander McQueen стига и по-далеч, като го представя в комбинация с червено.

Колани

Коланите за талия са лесни за вмъкване в ежедневния гардероб. Със сигурност имате поне един такъв. Няма строги правила за стила. По време на Седмицата на модата в Лондон Ralph Lauren предложи дебели кафяви модели с изявени катарами. Същевременно златни вериги украсяваха ханша на моделите при Chloe. Balmain и Saintа Laurent заложиха на колани, които визуално смаляват талията, носени в най-високата точка. Моделите на Rabanne ги закопчаваха по-ниско. Loewe от своя страна интегрира XL катарами в рокли с изрязани детайли, правейки аксесоара основен акцент на визията.

Смели цветове, драматични обеми, минимализъм и ретро естетика - всичко това описва модните тенденции за сезона. Внимание към детайла, качествени материи и акцент върху талията и силуетите дават поле за изява на въображението на модните ентусиасти. Независимо дали предпочитате класически визии, или сте почитател на подчертаната екстравагантност, през този сезон дизайнерите предлагат за всекиго по нещо. Достатъчно е само да го пречупите през собствената си призма и да дадете нов живот на вече присъстващото в гардероба ви.

Други от Възход и падение

Мелания Тръмп защити предишната си работа като еротичен модел

Бившата първа дама Мелания Тръмп публикува ново видео в социалните медии в сряда, защитавайки предишната си работа като еротичен модел, докато рекламира новата си книга

Маестро, музика! С "Луда за тобом" на Лепа Брена посрещнаха Златан Ибрахимович на "Санремо 2024" (Видео)

Февруари 2024 г. Тече 74-ото издание на престижния фестивал за италианска песен "Санремо". В един момент симфониничният оркестър започва изпълнение в много различни ритми

Жени Иванова - съпруга и майка, наземният капитан на “Неверест”

Важно е да вярваш в мечтите на най-близките си дори когато изглеждат на пръв поглед невъзможни, признава любимата жена на първите, прекосили изцяло с гребна лодка Арктическия океан Когато срещнах

Певецът Чарли Пут се ожени (Видео, снимки)

Изпълнителят Чарли Пут се ожени за дългогодишната си приятелка Брук Сансоун. 32-годишният хитмейкър сподели лично щастливата новина в профила си в Инстаграм. "Обичам те, Брук... винаги съм те обичал

Арнолд Шварценегер получи почетна докторска титла

Австрийският културист, актьор и политик Арнолд Шварценегер беше удостоен с почетна докторска титла от частното берлинско училище „Херти“ (Hertie School), предаде ДПА

>