Циклонът "Борис" донесе 60 см сняг в австрийските Алпи, от утре - и в нашите планини (Видео, снимки)

14.09.2024 19:56
В Алпите снегът доведе до значителни проблеми с транспорта Снимка: Twitter/@CTN_CZ
Времето се развали и в София Снимка: Георги Кюрпанов-Генк

Европа се сблъсква с тежки метеорологични условия. Обилни снеговалежи и наводнения поразиха няколко страни, а на места природните бедствия доведоха до жертви.

В Алпите снегът доведе до значителни проблеми с транспорта, като най-засегнати бяха австрийските железници - влаковете между Залцбург и Клагенфурт трябваше да бъдат спрени. 

Австрийското правителство призова хората да отложат пътуванията си поради екстремните метеорологични условия. В рамките на 24 часа в австрийските Алпи, в района на Тирол, е паднал 60 см пресен сняг, като на височина от 800 до 1200 метра е имало снеговалеж. Снегът се наблюдава необичайно ниско, а прогнозите са за до 200 см сняг на по-голяма височина през следващите четири дни, съобщава Националната метеорологична служба на Австрия.

Ситуацията с времето не е по-лека и в останалите части на Европа. Предупреждения за проливни дъждове отправиха в Германия, Австрия и Чехия. Интензивните валежи се очаква да причинят наводнения, затова в тези райони е обявен червен код.

Силни валежи в Чехия по поречията на Елба (наричана от чехите Лаба) и притока ѝ Вълтава доведоха до рязко покачване на нивата на тези реки. Властите обявиха опасност от наводнения от трета степен след повишаване на водното ниво в около 20 реки и потоци в страната.

Чешкото село Микуловце, близо до границата с Полша, беше наводнено тази сутрин. От снощи пожарникарите в южния град Ческе Будейовице изграждат бентове по Вълтава и притока ѝ Малше. Прегради са се издигали във Вълтава и в Прага, пише БТА.

Блокиран е достъпът до намиращото се на близо 50 километра южно от чешката столица село Вишнова. 40 души са евакуирани заради наводнения в източното чешко село Широка нива.

Драматичната промяна във времето е очевидна, тъй като преди по-малко от седмица части от Швейцария преживяха необичайни горещини. Сега се очакват до 45 см сняг в източните райони на височина над 1600 м, което подчертава бързата промяна в метеорологичните условия.

Във Франция температурите паднаха до -16°C на връх Егий дю Миди, до който се стига с най-високия лифт в страната. Този рязък контраст идва след лято на силни горещини в Средиземноморския регион, което подчертава променливия характер на времето. 

В Обединеното кралство също се наблюдават ниски температури, а в Бавария има проливни дъждове. Тези екстремни условия само показват колко по-чести и интензивни ще стават природните бедствия заради изменението на климата. Все по-често се наблюдават резки смени в температурите, силни бури, както и значителни наводнения, съобщава Times of India.

В Източна Румъния водният потоп причини смъртта на четирима, информират от Главният инспекторат за извънредни ситуации. Първоначално местните и световните агенции съобщиха за петима загинали. От инспектората уточняват, че петата жертва е човек, починал преди два дни и то не в следствие на лошото време.

Циклонът "Борис", който удари Европа, промени драстично времето в страната. Проливните дъждове и силният вятър причиниха щети в 19 селища в осем окръга на страната. Изкоренени са десетки дървета, които са повредили автомобили и са блокирали пътища. Властите изпратиха текстови съобщения до жителите с предупреждения за опасно време.

Над 252 души са евакуирани до момента от най-тежко засегнатите окръзи - Галац и Васлуй. Повече от 5000 домакинства са засегнати. На места водата стига 1,70 м. Някои хора са били принудени да се качат на покривите на къщите си, докато дойдат спасителни екипи да ги освободят от водния капан, предават Аджерпрес и Диджи24. Гражданската защита разпространи видеокадри, на които се вижда екип, който евакуира възрастен мъж с малка лодка.

В Югозападна Полша от коритото си преля река Бяла Глухоласка, в Ополското воеводство. Около 400 души от пограничния град Глухолази са били евакуирани, съобщава ДПА.

На мястото е пристигнал полският министър на вътрешните работи и администрацията Томаш Шемоняк. По думите му за действия в Глухолази са мобилизирани 100 пожарникари и 60 полицаи. Полската метеорологична служба очаква дъждовете да продължат.

У нас времето също започва да се разваля. Днес облачността е променлива, често значителна и на места в планинските и източните райони ще превали дъжд, възможно е и да прегърми. А на най-високите върхове се очаква да падне и сняг.

Ще духа умерен и силен югозападен вятър, но до вечерта ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 12°, на 2000 метра - около 7°.

Други от От страната и света

На четвъртия час от дебата депутатите се скараха с какво мнозинство да освободят Антон Славчев

На четвъртия час от дебата за освобождаването на шефа на антикорупционната комисия  и комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество Антон Славчев

Доживотен затвор за 24-годишния Георги, наръгал 62 пъти майка си - учителката Рада Гешева от Бургас

Младият мъж е бил вменяем по време на жестокото убийство На доживотен затвор осъдиха окръжни магистрати от Бургас 24-годишния Георги Генджов, който уби майка си по особено жесток начин

Петролът на ОПЕК остава над 73 долара за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера леко спадна до 73,65 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си

Норвегия съобщи за десетки потвърдени и предполагаеми случаи на болестта "син език" при добитъка

За първи път от 2009 г. насам Норвегия съобщи за десетки потвърдени и предполагаеми случаи на болестта "син език", която се пренася от насекоми, безвредна е за хората

"Галъп": Българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели и ЕС

Мнозинството от българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели, към ЕС и в по-общ план към демократичния свят. Водещи по доверие сред българското общество са европейски демокрации

>