Скоро отварят пътя за Елена, шофьори обикалят близо 20 км заради ремонта

14.09.2024 14:49 Дима Максимова

Текат довършителни работи по пътя Лясковец - Елена, ремонтът трябва да приключи скоро и да се сложи край на шофьорските неволи с десетки километри обиколка по тесен и опасен път с много завои. Това стана ясно след среща на областния управител Ивайло Здравков и директора на Областно пътно управление инж. Венцислав Ангелов.  Акцент бе ремонтът на пътя Поликраище – Елена и по-точно отсечката от разклона за град Златарица до Елена, която е затворена за основен ремонт цяло лято. Губернаторът поиска информация за етапа, на който са дейностите към момента. Директорът на ОПУ обясни, че в участъка текат довършителни работи. Подчерта още, че миналия петък е получено разрешение за поставяне на набита фракция от тип B1 като най-горен износващ слой на пътя.

"Това е един от най-подходящите типове настилка, който може да се изпълни, предвид географското положение и климатичните особености на региона. Избрахме него, тъй като теренът е планински, често има мъгли и дъждове в района и е необходимо асфалтът да е с високо сцепление. Всичко това се прави, за да се осигури безопасността на преминаващите и да се намали максимално рискът от възникване на пътно-транспортни произшествия", обясни Ангелов.

"Безопасността на хората наистина е на първо място и е важно, дори с цената на леко забавяне, да я осигурим без никакви компромиси", подчерта Здравков.

Инж. Ангелов допълни, че всички срокове за ремонта на пътя се спазват, а забавянето е дошло от факта, че реалното състояние на отсечката е било много по-лошо от първоначално заложеното, което е наложило извършването на допълни дейности.

"Ремонтите бяха законово преустановени през зимата, тъй като лошото време не позволяваше на екипите да работят. Всичко това е съгласувано с контролния орган по ОП "Региони в растеж", откъдето е финансирането", допълни инж. Венцислав Ангелов.

В четвъртък областният управител и директорът на ОПУ се включиха в редовната сесия на Общинския съвет в Елена, за да разяснят на гражданите и съветниците на какъв етап са дейностите и кога се очаква пътят реално да бъде пуснат в експлоатация.

Ивайло Здравков поиска информация и за цялостното състояние на пътната мрежа в областта. То към момента е задоволително. По-мащабни ремонти текат по път I-5 Русе – Велико Търново /в района на Полски Тръмбеш/, които се случват в срок, както и по път III-405 Свищов – село Царевец, които също се очаква да приключат на време.

До края на октомври ще продължат и текущите ремонти по републиканската пътна мрежа на област Велико Търново, които освен преасфалтиране включват подмяна на пътни знаци и полагане на маркировка. Всичко това е част от подготовката преди началото на зимния сезон.

Други от От страната и света

Общинска зеленчукова градина ще дава чиста храна за детските заведения в Казанлък

Община Казанлък започва изграждане на зеленчукова градина, която ще осигурява здравословна храна за децата в детските градини и ясли. Тя ще се намира в село Долно Изворово и ще бъде раположена на

Износът на палмово масло от Индонезия намалява заради местно търсене и по-ниското производство

Износът на палмово масло от най-големия световен производител Индонезия се очаква да намалее тази година. Това се дължи на увеличеното вътрешно потребление поради по-високи задължения за влагане на

"Банк ъв Ингланд" остави водещата си лихва без промяна

"Банк ъв Ингланд" (Bank of England) остави без промяна водещата си лихва на нивото от 5 процента на днешното заседание по паричната политика, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА

Македонци с българско гражданство пълнят избирателните списъци в Благоевградско

Хиляди македонци, получили българско гражданство в последните десетина години, пълнят избирателните списъци в Благоевградско, но никога не идват да гласуват на парламентарни и европейски избори

Кметът на Русе почете Кичка Бодурова за нейния 50-годишен юбилей на музикалната сцена

„Петдесет години на сцена означават много повече от нотите, които сте изпяли, или записите, които сте продали. През тези години Вие давахте глас на емоциите ни и затова този юбилей празнуват и хората

>