ВСС започва подготовката за избор на нов председател на ВАС

14.09.2024 14:52
Върховен административен съд
Георги Чолаков е председател на Върховния административен съд.

Комисия за атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъди в понеделник - 16 септември, времеви график за провеждането на процедурата за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС), както и ще утвърди кадровата справка на кандидатите.

По информация на „Лекс" проектопредложението за хронограма предвижда процедурата да бъде открита от Пленума на ВСС на 3 октомври.

И тъй като по закон номинации се правят в следващите четири заседания на съвета, е предвидено кандидатури да се издигат през целия октомври – на 10-и (когато ще е и последната дата за номинации за главен прокурор), на 17-и, на 24-и и на 31 октомври, съобщава още „Лекс".

Според Закона за съдебната власт предложения за председател на ВАС може да правят поне трима членове на Съдийската колегия, министърът на правосъдието и Пленумът на Върховния административен съд.

Според проектопредложението за времеви график изслушването на кандидатите за поста и изборът на председател на ВАС ще се проведе на 13 февруари 2025 г., научи още „Лекс". Необходими са поне 17 гласа, за да има успешен избор. 

Предложението за одобряване на хронограмата и кадровата справка ще трябва най-напред да бъдат обсъдени от Съдийската колегия, която при одобрение, ще ги внесе за окончателно гласуване в Пленума на ВСС, като не е изключено да има и промени в графика.

Мандатът на настоящия председател на ВАС Георги Чолаков изтича на 22 ноември. Това означава, че след тази дата и до избора на негов наследник, ВСС ще трябва да определи изпълняващ функциите председател на съда.

По закон процедурата за избор на тримата големи се открива не по-рано от шест месеца и не по-късно от четири месеца преди изтичането на мандата.

Сайтът напомня и че ВСС ще избира и нов главен прокурор месец по-рано.

Други от От страната и света

Общинска зеленчукова градина ще дава чиста храна за детските заведения в Казанлък

Община Казанлък започва изграждане на зеленчукова градина, която ще осигурява здравословна храна за децата в детските градини и ясли. Тя ще се намира в село Долно Изворово и ще бъде раположена на

Износът на палмово масло от Индонезия намалява заради местно търсене и по-ниското производство

Износът на палмово масло от най-големия световен производител Индонезия се очаква да намалее тази година. Това се дължи на увеличеното вътрешно потребление поради по-високи задължения за влагане на

"Банк ъв Ингланд" остави водещата си лихва без промяна

"Банк ъв Ингланд" (Bank of England) остави без промяна водещата си лихва на нивото от 5 процента на днешното заседание по паричната политика, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА

Македонци с българско гражданство пълнят избирателните списъци в Благоевградско

Хиляди македонци, получили българско гражданство в последните десетина години, пълнят избирателните списъци в Благоевградско, но никога не идват да гласуват на парламентарни и европейски избори

Кметът на Русе почете Кичка Бодурова за нейния 50-годишен юбилей на музикалната сцена

„Петдесет години на сцена означават много повече от нотите, които сте изпяли, или записите, които сте продали. През тези години Вие давахте глас на емоциите ни и затова този юбилей празнуват и хората

>