И български професор ще е отговорен, като се появи суперкомпютър, базиран на ДНК

14.09.2024 11:24
Проф. Орлин Велев. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Проф. Орлин Велев прави научни демонстрации в лабораторията си пред ученици от Северна Каролина. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Орлин и Анка Велеви със сина им - Орлин Велев- джуниър пред ракета на SpaceX. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Човешката ДНК е с микроскопични размери, но в човешкото тяло тя съдържа повече данни и от най-съвършените микрочипове в компютрите и смартфоните.

Възможно ли е тогава да заработи с функции на компютър? Звучи като научна фантастика, но в авторитетните научни издания “Нейчър”, Chemical&Engineering News и Science Friday излезе съобщение за прогрес, който може да отвори вратата в тази посока. За откритието съобщиха и много големи световни медии, сред които и “24 часа”.

Крайната цел е многократно съхраняване, извличане, изчисляване, изтриване или презаписване на данните, които използва ДНК. В тази посока работи екип изследователи от Университета в Северна Каролина и университета “Джонс Хопкинс”. Един от двамата старши ръководители на екипа е българин - проф. Орлин Велев.

Той е изтъкнат професор в Департамента по химично и биомолекулярно инженерство в щатския университет в Северна Каролина и работи по иновационни теми като нанотехнологии, наноматериали и микророботика.

Така цялата информация, натрупана по време на развитието на човешката цивилизация,

може да се събере в обем колкото кутия за обувки,

дава пример проф. Орлин Велев. Можете да поставите данни за хиляда лаптопа в хранилище, базирано на ДНК, което е с размер на гума за молив, казва Албърт Кьонг, другият старши ръководител на проекта.

“Това е голям междудисциплинарен научен проект - обяснява проф. Орлин Велев. - С колегата Кьонг комбинираме неговите изследвания по ДНК информатика с нашите разработки по нови материали.”

Технологията има потенциал да съхранява огромно количество данни за хиляди години. Системата може и да обработва данни. Това е било демонстрирано чрез решаване на судоко и шахматни задачи.

Основният проблем, който е решен, е, че ДНК е доста нетрайна молекула, когато е извън жива клетка - трудно е да се манипулира и да се записва информация на нея. Точно тук е приносът на научния екип, воден от проф. Велев. Той е разработил мек полимерен материал, който действа като матрица, към която ДНК може да се прикрепи, стабилизира и манипулира с магнитно поле. “Така да се каже, колегата Кьонг разработва “софтуера” на ДНК информатиката, а ние предоставяме “хардуера”, за да може ДНК да се предпази и манипулира”, казва Орлин Велев.

Новият материал се нарича дендриколоид и

може да запазва информация много по-добре от “голата” ДНК

и да издържи повече от 170 цикъла на дехидратация/рехидратация.

Всичко това може да отвори вратата не само към записване и четене на данни на ДНК, но и за бъдещи ДНК компютри и банки с данни с неограничени размери.

Орлин Велев е на 60 г. Завършил е русенската Английска гимназия, а след това Софийския университет през 1989 г. Защитава дисертация през 1996 г. Специализира в Япония, а след това със съпругата си Анка се местят в САЩ. Там първо работи в Университета на Делауеър, а от 2001 г. установява научната си група в Държавния университет на Северна Каролина.

Той инициира новаторска програма в колоидно наноинженерство и наноматериали. Българинът е автор на над 240 публикации, които са цитирани повече от 32 000 пъти.

Той е пионер в техниките за създаване на нови материали от наночастици, частици със специална форма, фотонни кристали и наноматериали, които са биоразградими.

Проф. Велев обяснява, че един от най-ангажиращите и много важни аспекти на работата на професор в Щатите е да бъдеш и добър преподавател, и научен ръководител, и ментор на докторанти и млади учени, идващи от цял свят. 38-те докторанти и 23-мата постдокторанти, завършили в неговата група, работят като изследователи в компании и институти. Някои са вече професори в САЩ, Великобритания, Франция, Корея, Индия и Канада, а

други работят в стартъпи в Силициевата долина

Независимо че проф. Велев продължава своята кариера в САЩ, за да развива нови области като независим учен, той поддържа връзки и сътрудничества с колеги от своя Алма матер - Химическия факултет на Софийския университет. Миналата есен той е изкарал своя академичен отпуск (сабатикал) като гостуващ професор в Химическия факултет по сътрудничество с проекта за нови материали SUMMIT на проф. Тони Спасов. Велев също работи по проекти с българска стартъп компания. Професорът споделя, че много се радва да види как не само науката в България поддържа своето високо световно ниво, но и

много млади българи са силно мотивирани да се занимават с наука

и научно предприемачество.

Съпругата на Орлин - Анка Велева, ръководи стартъп компания за нови продукти за растителна защита, основани на екологично безопасни частици от природни материали.

Доказателство за силния инженерен ген е, че 29-годишният син на Орлин и Анка - Орлин Велев-джуниър, води един от екипите от инженери, работещи по 120-метровия космически кораб Starship на компанията на Илон Мъск SpaceX. Става част от компанията, след като завършва университета GeorgiaTech в Атланта, Джорджия. Беше в екипа, работил по кораба Dragon, който продължава да извежда астронавти в орбита около Земята. Повечето време Орлин-джуниър изкарва в Лос Анджелис, но му се налага често да посещава и новата база на космическата компания в Бока Чика, Тексас.

Други от От страната и света

Общинска зеленчукова градина ще дава чиста храна за детските заведения в Казанлък

Община Казанлък започва изграждане на зеленчукова градина, която ще осигурява здравословна храна за децата в детските градини и ясли. Тя ще се намира в село Долно Изворово и ще бъде раположена на

Износът на палмово масло от Индонезия намалява заради местно търсене и по-ниското производство

Износът на палмово масло от най-големия световен производител Индонезия се очаква да намалее тази година. Това се дължи на увеличеното вътрешно потребление поради по-високи задължения за влагане на

"Банк ъв Ингланд" остави водещата си лихва без промяна

"Банк ъв Ингланд" (Bank of England) остави без промяна водещата си лихва на нивото от 5 процента на днешното заседание по паричната политика, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА

Македонци с българско гражданство пълнят избирателните списъци в Благоевградско

Хиляди македонци, получили българско гражданство в последните десетина години, пълнят избирателните списъци в Благоевградско, но никога не идват да гласуват на парламентарни и европейски избори

Кметът на Русе почете Кичка Бодурова за нейния 50-годишен юбилей на музикалната сцена

„Петдесет години на сцена означават много повече от нотите, които сте изпяли, или записите, които сте продали. През тези години Вие давахте глас на емоциите ни и затова този юбилей празнуват и хората

>