Александър Сабанов: В Силистра работим за създаване на индустриална зона с висока добавена стойност

14.09.2024 07:00 Гергана Николова
Александър Сабанов, кмет на Силистра
Катедралният храм на Силистра “Св. първовърховни апостоли Петър и Павел”
Доростолският митрополит Яков ще отслужи Божествена Архиерейска Света литургия за празника на Силистра 14 септември

- Г-н Сабанов, вече почти година сте кмет на Силистра. Каква е равносметката от вашето управление?

- Изминаха близо 10 месеца от началото на моя мандат. Започнахме доста трудно - още в първите дни падна т.нар. мокър сняг, който изпочупи много дървета, скъсаха се електрически връзки. Това се случи почти в цялата страна, но ние успяхме да се справим за 24 часа за разлика от управите на много други места.

След денонощие във всички населени места в общината имаше ток, всички паднали дървета и клони бяха изчистени, възстановени бяха всички комуникации, отворени бяха всички пътища, и то за много кратки срокове.

Когато се правеше бюджетът за 2024-а, след разговори с Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие

започнахме да подготвяме проекти на стойност около 50 млн. лева,

които да бъдат финансирани от бюджета на държавата. За целта трябваше да имаме готови проекти с разрешителни за строеж.

Държа да спомена, че в момента на подаване на заявленията към двете министерства общината нямаше нито един проект с готово разрешително за строеж.

Нагърбихме се с екипа ми да преценим кое може да се случи като процедура за избор на изпълнител и изготвяне на проекти в най-кратки срокове. Избрахме както пътища на територията на общината - междуселищни, така и в промишлените зони.

В съвсем кратки срокове проектирахме пътя Йорданово - Професор Иширково, на който не е правен ремонт от построяването му през 1964 г., отсечката в промишлената зона в Калипетрово, която свързва пътя Силистра - Шумен и околовръстното шосе, ул. "Харалампи Джамджиев", както и прилежащите улици към нея, които обхващат цялата индустриална зона и обходния път Богорово - Войново в частта му, която е собственост на община Силистра.

Тези проекти бяха подготвени, избрани бяха изпълнители и в момента текат строително-ремонтни дейности. Два от тях са готови на 90%, улица "Харалампи Джамджиев" в протежение на цялата промишлена зона се работи и е готова над 50%.

Преди седмица започна ремонт на пътя Богорово - Поп Кралево - Войново, където до края на годината ще бъдат извършени ремонтни дейности до 80%.

- Кои са другите важни проекти?

- Единственият проект, който имаше в общината, беше за изграждане на инсталация за сепариране и компостиране към депото за битови отпадъци. Сега има избран изпълнител, но тече процедура по обжалване на избора му и на 2 октомври ще бъдем във ВАС. Надявам се в най-кратки срокове съдът да реши и да започне изграждането на тази инсталация, за да може

Силистра да депонира по-малко боклук, отколкото в момента

Другите важни проекти за мен и екипа ми са за реновация на Драматичния театър - очакваме последни промени в проекта от архитекта и ще пуснем процедура за избор на изпълнител.

Такава тече и за Младежкия дом, и за 8 детски площадки - очакваме до края на годината да започнат монтажите на съоръжения за игра на децата. В момента се проектира в целия град - големите квартали се проектират наново с нови тротоари, асфалт, места за почивка, детски площадки.

Проектираме и сградите за обществено ползване - покрития плувен басейн, Обединения детски комплекс, стария и новия стадион, залата за джудо, лека атлетика. Санираме и два блока на стойност 3 млн. лв.

Ще сменим осветлението в селата Калипетрово, Айдемир, Ветрен и Сребърна. Този проект беше забавен от предходното ръководство, не знам защо.

Вече сме избрали изпълнител и скоро ще започне поставянето на самите осветителни тела. По същата програма бяхме одобрени и за други 4 села - Брадвари, Професор Иширково, Йорданово и Смилец, и там в кратки срокове ще изберем изпълнител, за да могат жителите да живеят комфортно.  

- Всички големи градове в България развиват индустриални зони. Как е в Силистра?

- За съжаление, индустриални зони в община Силистра няма - всъщност има много, но всички са частни. Има запитвания от инвеститори, които идват, но заради високата цена, която им предлагат частниците, се отказват.

Община Силистра е предприела действия за обособени зони, за да кандидатстваме, когато мярката по Плана за възстановяване и устойчивост започне да действа.

Но не е достатъчно да имаме терените, трябва да има комуникации за ток, газ, вода, канал - всички това трябва да бъде обособено от тази индустриална зона.

Мисля, че терените сме ги намерили, въпрос на уточнение е със собственика на земите и да видим как ще направим размяна или по друг начин, за да имаме индустриална зона с висока добавена стойност, която да помогне за началото на индустриализацията на Силистра.

Водим разговори с високотехнологични компании, които да направят тук своята инвестиция. Направихме няколко срещи с различни фирми. Но в крайна сметка всичко опира до терена и докато не сме готови с него, трудно ще се случат нещата.

- Как надграждате идеите си?

- Общината беше оценена най-високо в Северен Централен регион за планиране с концепция за интегриране на териториални инвестиции. На този етап са ни одобрени над 16 млн. лв., надявам се да бъдат осигурени и самите средства.

Те са за основен ремонт на училище "Никола Вапцаров", доизграждане на зелена градска среда в междублоковото пространство на ул. "Александър Стамболийски", реконструкция на ул. "Добруджа" и "Славянска", изграждане на социална инфраструктура в подкрепа на възрастни хора и деца с увреждания и потребност от постоянни медицински грижи - това е за 3,1 млн.

В тази програма се предвижда и ремонтът на сградата на ентографския музей, която е паметник на културата.

Имаме сериозни инвестиционни намерения, които сме подготвили. Някои от тях вече са финансирани, други очакват след избора на изпълнител, а за трети се подготвят последни указания от управляващите органи.

- Като град на Дунав как се справяте с комарите?

- Тази година се справихме с този проблем, който е сред най-големите за общините като нашата.

Заложихме 3 пъти по-голяма сума в бюджета. И най-важното - започнахме ларвицидно третиране още в края на март и началото на април. Следваха регулярни и постоянни пръскания. Всичко това доведе до ефекта, че тази година комарите бяха много пъти по-малко, отколкото през миналата година. Това се забеляза от жителите на града. И още нещо -

върнахме една стара традиция

от миналото, когато се миеха улиците в топлите летни дни. Първото миене беше след края на зимата. А когато настанаха жегите, общинското дружество овлажняваше асфалта сутрин рано, за да може, когато хората излизат за работа, високите температури да са поносими.

- Как експлоатирате географското положение на града - на брега на Дунав?

- Имаме амбициозната цел да развием града като туристическа дестинация. Само за сравнение - в Русе спират от 100 до 130 кораба, в Силистра - около 6 до 15. Градът ни е с много стара история и забележителности - имаме какво да покажем.

Във връзка сме с доста туроператори и круизни компании и се надяваме в следващата година да имаме туристи, които да предпочитат да спират и тук.

В хотели в близките курорти Албена и Златни пясъци ще бъдат поставени брошури, за да провокираме интереса на туристите и те да пожелаят екскурзии до тук независимо за ден или повече. Все пак сме на 120 км от морето.

- Вие бяхте депутат, сега сте кмет. Кое е по-лесно?

- Работа лесна няма. Лесно е, ако не правиш нищо. Аз и като депутат, и като кмет съм се заемал амбициозно с много неща и затова смятам, че нито едното, нито другото е лесно. Без пот трудно се постигат цели.

- На 14 септември е празникът на Силистра, какво ще пожелаете на жителите на града?

- На съгражданите си пожелавам много здраве, щастие и успехи. След 3 години и половина, когато изтече мандатът ми, се надявам всички начертани планове да бъдат изпълнени и Силистра да е много по-различен град от това, което беше - той вече е по-различен.

Ще се борим да сме в челото на класациите на градовете, които са по-добро място за живеене.

Визитка

Александър Сабанов е роден на 10 октомври 1975 г. в Силистра. Средно образование завършва в ПМГ "Св. Климент Охридски". Бакалавър по "Маркетинг" от УНСС, магистър по "Корпоративен маркетинг" от ИУ - Варна.

Има защитени дипломни работи в областта на комуникационните политики за популяризирани европейски програми и мениджмънт. Председател на общинския съвет в Силистра 2007-2011 г.; общински съветник 2015-2017 г.; депутат 2017-2021 г.

От есента на 2023 г. е кмет на Силистра.

Други от Интервюта

Мария Филипова: Предстои да пуснем приложение, чрез което хората да подават жалби лесно от телефона

Стремежът ни е да има доверие между потребителите и търговците, а не да отчитаме брой на жалби и глоби, казва председателят на КЗП  Още акценти от интервюто:  С регионалните здравни

Маргарита Димитрова: На “Аполония” се случи невъзможното - 13 великолепни музиканти от цял свят на една сцена

Остава надеждата, че злосторниците, откраднали 50 000 лв., ще бъдат открити - Нещо нечувано се случи на “Аполония” тази година - фестивалът бе ограбен. Изчезнаха 50 000 лв

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков Още акценти от интервюто: Чакаме всички на фестивала на самоковския

>