103 г. след последния внос на холера у нас: мъж си дойде болен от Индия (Обзор)

13.09.2024 22:00 Любомира Николаева

103 години след последния случай на холера в България здравното министерство съобщи вчера за нов случай. Националната лаборатория по особено опасни бактериални инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести е потвърдил диагнозата.

Болният е 23-годишен индийски гражданин, който живее в България. Между 13 август и 2 септември той е бил в Ню Делхи. Ден след пристигането си у нас търси лекар заради остра диария. Оказва се холера.

За потвърдения случай съобщава Столичната регионална здравна инспекция. Мъжът веднага е приет на лечение. Изолиран е в стая със самостоятелен санитарен възел в Специализираната болница за активно лечение по паразитни и инфекциозни болести “Проф. Иван Киров”.

Пациентът е в добро общо състояние, твърдят лекарите.

Под задължителна карантина в същата болница е човек, с когото болния съжителства. До момента той е без оплаквания. Тестовете му са отрицателни за заразата, но му правят профилактика с антибиотици.

 В съобщението на министерството се твърди, че няма установени други контактни хора на болния. Мъжът отрекъл да е посещавал обществени места, включително заведения за хранене.

В лечебното заведение e връчено предписание за спазване на стриктен противоепидемичен режим - засилена дезинфекция и носене на лични предпазни средства от персонала.

 Холерата е заразна, предава се чрез замърсена вода или храна, която съдържа следи от изпражнения (фекалии) от болен човек и чрез замърсени ръце и предмети.

Протича с интоксикация, поражения на тънките черва, диария, обезводняване. Тежкото състояние е свързано с висока смъртност. 

До началото на ХІХ век холерата е разпространена главно в Индия, като река Ганг е основният източник на заразата. От 20-те години болестта навлиза и в други страни, като предизвиква пандемии с милиони жертви.

В България холерата е била сериозен проблем шест пъти. Последната епидемия у нас е в периода 1914 – 1918 г. Тогава заболяването е внесено през Румъния. Регистрите показват 845 заразени и 146 починали. Последният случай на холера в страната е регистриран през 1921 г. и отново е дошъл отвън.

Благодарение на пречистването и хлорирането на питейната вода по-късно заболяването практически е унищожено в Европа. Въпреки това броят на случаите на холера, докладвани на СЗО, продължава да бъде висок през последните няколко години основно заради епидемии в Африка и Южна Америка. В глобален план огнищата на холера от 20 на година в периода 2017-2021 г. са се увеличили на 29 през 2022 г.  

Чревната инфекция се причинява от бактерията Vibrio cholera, която е открита в лигавицата на червата на починали по време на епидемията от холера във Флоренция през 1854 г. Инкубационният период на заболяването обикновено варира от няколко до 72 часа, понякога до 5 дни в зависимост от броя на погълнатите бактерии. Обичайно 75 от 100 заразени нямат симптоми, или те са леки. Въпреки това чрез фекалиите си инфектираните могат да разпространяват инфекцията.

Животозастрашаващ симптом и остра диария в съчетание или без повръщане. Оставена без лечение, тя може да доведе до потенциално смъртоносен шок в рамките на няколко часа. Всяка година между 1,3 и 4 милиона души по света се разболяват от холера и между 21 хил. и 143 хил. умират. Решаващи за изхода са бързото търсене на медицинска помощ и навременното лечение.

В зависимост от това колко тежка е диарията, лечението включва компенсиране на загубените течности и електролити, често чрез вливания. Антибиотици, които убиват бактериите, могат да намалят продължителността на диарията наполовина и да ограничат отделянето на бактериите, като по този начин помагат за предотвратяване на разпространението на болестта.

Малко вероятно е заразяване с холера само при случаен контакт с болен. В огнищата с холера често срещаните източници на фекално замърсяване на вода и храна са ястия и напитки, продавани от улични търговци; лед от непроверена вода; зеленчуци, отгледани със съмнителна вода или торени с човешки отпадъци; сурова или недопечена риба и морски дарове, уловени в басейни, в които се вливат отпадни води, и др. Като цяло в райони с холера са рискови всички сурови и улични храни и недезинфекцирана вода.

 

Други от Докторе кажи

Антибиотичната резистентност нараства, до 2050 г. може да убие 39 млн. души

Антибиотичната резистентност може да причини смъртта на над 39 млн. души до 2050 година, показва изследване, което коментира в "Денят започва" по БНТ проф

"Ловци на вируси" от цял свят се обединяват, за да предотвратят нова пандемия

Лекари и изследователи от целия свят обединяват своите знания и умения, за да открият нови вирусни заплахи, някои от които са свързани с изменението на климата

Тройният удар от изменението на климата, конфликтите и криза в здравеопазването засяга най-бедните в света

Изменението на климата и конфликтите рискуват да засенчат усилията за подобряване на здравето на хората, заяви Питър Сандс, ръководител на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария

Здравното министерство обяви конкурс за директор на УМБАЛ „Лозенец"

Министерство на здравеопазването обяви конкурс за директор на УМБАЛ „Лозенец". Срокът за подаване на документи е до 17 октомври. Освен това се търси и независим член в Борда на УСБАЛЕ „Акад. Ив

И Асоциацията на студентите по фармация против вендинг машините за лекарства

Срещу инсталирането на вендинг машини за продажба на лекарства се обявиха от Асоциацията на студентите по фармация. В позицията, разпространена от Управителния съвет на асоциацията, се казва

>