Утре е Кръстовден! Защо даваме жертви все на големи християнски празници?

13.09.2024 17:56 Радко Паунов Ваня Драганова
Загиналите майор Петко Димитров и ст. лейт. Венцислав Дункин

Черният списък с трагедии е дълъг

Още една трагедия беляза България и пак около голям християнски празник - утре е Кръстовден.

Днес в авиобаза Граф Игнатиево загинаха пилотите ст. лейтенант Венцислав Дункин на 28 г. и майор Петко Димитров на 51 г.

Поредните свидни жертви България даде в навечерието на ден, който трябваше да е празничен и за авиацията. В Граф Игнатиево за утре беше насрочен въздушен спектакъл, посветен на 20-годишнината от влизането на страната ни в НАТО.

Вместо това знамената на Кръстовден ще бъдат свалени наполовина, а в Българската армия ще е ден на траур. Много хора, като вдовицата на загиналия преди 3 г. подп. Валентин Терзиев Димитрина Попова, ще питат: "Колко жертви още?". Тя припомня, че за последните три години трима летци вече са намерили смъртта си, докато изпълняват служебните си задължения.
Официален отговор за причината за днешния инцидент не може да се очаква скоро. Но в Граф Игнатиево говорят, че подготовката за открития летателен ден е била толкова усилена, че са били забранени всички отпуски в последния месец.

"Не е изключено пилотите да се били преуморени, а и се знае, че те нямат достатъчно опит и летателни часове", мълвят военнослужещи.

За семействата на загиналите ст. лейтенант Венцислав Дункин и майор Петко Димитров Кръстовденът ще бъде черен.

Така, както беше на Великден за близките на загиналите шестима младежи от Симеоновград през 2011 г., пометени от опел, движещ се с над 130 км/час.

Черна беше Коледата и за семействата на убитите петима български военни при атентата в база "Индия" в Кербала. Навръх Стефановден през 2003 г. загинаха петима български военни.

Никога няма да забравят онази Цветница родителите на 12-те деца, които намериха смъртта си в река Лим на 4 април 2004 година.

Тъжна Коледа изкараха и роднините на онези 18 души, чийто автобус падна от мост на 7 декември 2006 г. до град Бяла, Русенско.

На 21 декември 2001 г. седем деца намериха смъртта си в столичната дискотека "Индиго" - четири дни преди Рождество.

Това е само част от черния списък. И дано с днешната трагедия да бъде сложена точката.

Други от От Пловдив

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Правят му изследвания в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

Защо да изберете нас – "Петко Ангелов БГ"

Опит „Петко Ангелов БГ“ ЕООД извършва транспорт на всякакви видове товари, включително ADR, от България и Турция до всички европейски дестинации и обратно

Допълнителна експертиза изяснява убила ли е пловдивчанката Анка осиновеното си бебе

В предишния екип вещи лица нямало неврохирург, макар че тежките травми са по главата Допълнителна съдебномедицинска експертиза ще трябва да даде отговор на въпроса как са получени травмите по

Съдебномедицинската експертиза: Двамата пилоти не са имали шанс при взрива след падането на самолета

След такава катастрофа няма как да останат живи хора, ясно се вижда и на кадрите какъв взрив избухва при падането на самолета, съобщи за "24 часа" шефът на Военноокръжната прокуратура в Пловдив

Баба със снимка на блъснатата си внучка към подсъдимата водачка в Пловдив: Вижте какво дете убихте!

2 години условно с изпитателен срок от 4 е наказанието на Веселина Семова "Вижте какво дете убихте!" Това извика в съдебната зала бабата на блъснатата на пешеходна пътека в Пловдив 13–годишна

>