40 мин полет с F-16 върна Радев в капитанските му години, нарече американския самолет "прекрасен" (Снимки)

13.09.2024 11:55 Радко Паунов
Искам да благодаря на ВВС на САЩ и лично на командира на 31–во крило в Авионо генерал Тад Кларк за поканата да полетя отново на F-16, каза след полета Румен Радев.
Румен Радев награди генерал Тад Кларк с Почетен знак на президента.
Румен Радев слиза от изтребителя F-16 след 40 минути полет.
Радев бе във втората кабина на F-16.
Полетът на F-16 на президента Румен Радев продължи около 40 минути.

Пълен форсаж и изтребителят F-16 се отлепи от пистата в Граф Игнатиево, пилотиран от американския генерал Тад Кларк, а зад него във втората кабина бе президентът Румен Радев. Машината набра скорост и се заби като пирон в небето, докато се превърне в малка точка, загубвайки се на хоризонта.

"Изпълнихме всякакви възможни фигури от висшия пилотаж", каза държавният глава след приземяването. Една от тях беше аха самолетът да кацне на пистата, но с бръснещ полет мина над нея на пределно ниска височина и рязко вертикално набра височина. Последва заход и кацане. Този ден бе особен за Радев, както сам призна.

Той не скри вълнението си, че полетът с F-16 го е върнал в 2005 година,

тогава млад капитан и пилот на руски изтребител МиГ–29.

"Първо, искам да благодаря на ВВС на САЩ и лично на командира на 31–во крило в Авионо генерал Тад Кларк за поканата да полетя отново на F-16. Тогава той бе част от екипа на "Буревестници", които аз посрещнах тук. Както виждате, след толкова години отново сме заедно", заяви след полета Радев и му връчи почетен знак.
Радев припомни как през 2005 година, тогава като командир на авиобаза Граф Игнатиево, се обърнал към ВВС на САЩ с предложение една ескадрила от Авиано да се пребазира в България и да започнат най–сетне съвместни учения. Оттогава стартирало сътрудничеството ВВС на САЩ.

"Помня също, че с първите сблъсъци в небето на Граф Игнатиево ние осъзнахме, че

нашият модел на летателна подготовка е много закостенял и изостанал.

С много часовe теория на земята и много въздушни боеве във въздуха, с подкрепата на нашите американски партньори започнахме един изключително сложен и труден процес на трансформация на нашите военно–въздушни сили. Но усвоихме много съвременни техники, тактики и процедури и само за един кратък период с тяхна подкрепа нашите летци във въздуха по нищо не отстъпваха на своите американски колеги. Но всяка тактика си има ограничения и това е остаряването на авиационната техника. Убеден съм, че с получаването на F-16 Блок 70 тези ограничения ще отпаднат", каза той.

Но предупреди. "Нека бъдем реалисти. Нашите летци, които в момента са в САЩ, получават само началната подготовка. За да можем да използваме пълните възможности на този прекрасен самолет, ще трябва да продължим да си сътрудничим с летците от авиобаза Авиано", каза той.

Похвали обновяването на авиобазата в Граф Игнатиено, където все още има доста работа. И се надява, че ще всичко ще бъде доведено докрай, "за да можем да посрещнем без никакви проблеми тук новия F-16 Блок 70 и летците, и инженерите да бъдат съсредоточени върху невероятните възможности на този самолет".
Оттам държавният глава коментира предстоящата си среща с днес с президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която пристига на неофициална визити, за да гледа опера в София.

"Никога не съм отказвал среща на чужд президент, независимо по какъв повод е тук.

Вярно е, че музиката и културата са свързани и ни сближават. България винаги е била отворена за диалог с РСМ и очаква този диалог не само да спомага за нашето културно сближаване, да даде тласък на икономическото сътрудничество и туризма, но и да се решат най–сетне и отворените проблеми и въпроси между нас", добави Радев.
По думите му те следва да се решават на основата на договора за приятелство и сътрудничество, подписаните към него протоколи и заключението на ЕС от 2022 година, приети с единодушието на всички държави членки, както и със съгласието на РСМ.
"Също така ангажирането на ръководството на РСМ с коридор номер 8 ще бъде ясен показател за реалните европейски амбиции на Северна Македония за повече свързаност и сигурност в нашия регион. Очаквам изявеното желание за диалог и разбирателство от страна на президента Силяновска да се превърне в последователна политика на правителството в Скопие", добави Радев.
Той уточни, че е ред на негово официално посещение в Скопие, след което официално да поканя президента Силяновска.
Попитан за оценката му за диалога между двете държави, той отговори, че "правителството на РСМ не е напуснало предизборната риторика". "Нека се успокоят там страстите, нека се върнат към реализма. А той е ясен – нашите отношения оттук нататък ще продължават да се градят именно на основата на сключените споразумения с ЕС. Очакваме РСМ да изпълни всички ангажименти, които е предприела пред нас и пред ЕС, за да продължат пълноценно нашите отношения. И да може хората от двете страни на границата да нямат никакви препятствия в общуването", обобщи Радев.

Утре той отново ще посети Граф Игнатиево във връзка с авиационното шоу по случа 20 години от приемането на България в НАТО. Към авиобазата се очаква стълпотворение между 20 и 30 хиляди посетители. 

Други от Регион

20-годишна скочи с бебе от третия етаж на хотел в Кърджали

Бебето е настанено в пловдивска болница, по чудо майката се отървала без наранявания Жена на 20 години скочи с едногодишното си дете от третия етаж на хотел в Кърджали

Двама обраха млада жена в Карлово, арестуваха ги

Задигнали мобилен телефон и електронна цигара късно вечерта Служителите на реда в Карлово арестуваха двама апаши, обрали млада жена по тъмно, съобщиха от полицията

Хулиган сипе обиди и закани на улица в Стамболийски, не спрял и пред полицаи

Глоба в размер на 300 лв. по Указа за борба с дребното хулиганство отнесе мъж, грубо нарушил обществения ред в Стамболийски.  Около 2,30 ч. на 18 септември той бил на улица в града и сипел обиди по

Мъж от Раковски иска 15 000 лв. за нападение, наложила се ампутация на пръст

Мъж от Раковски остана без част от втория пръст на лявата си ръка след нападение и поиска от човека, причинил му средната телесна повреда, обезщетение от 15 000 лв

Измениха от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на мъж, убил съселянин край Смолян

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза за БТА окръжният прокурор Недко Симов

>