Карадимов: Видеонаблюдението на вота ще е под особено внимание. Главчев: Няма да има “ала-бала” с машините (Обзор)

12.09.2024 22:14
Шефът на полицията Мирослав Рашков, вътрешният министър Атанас Илков, премиерът Димитър Главчев и министърът на иновациите Росен Карадимов (от ляво на дясно) бяха сред гостите на Националното съвещание на МВР.

Министър Илков няма да сменя повече полицейски шефове

Особено внимание на изборите ще обърнем на процеса по видеонаблюдение по секциите. То е един от ключовите елементи на прозрачността на изборите. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е отговорник за изборите от страна на правителството. В Пловдив той проведе работна среща с областните управители от Южен централен район и представители на териториалните звена на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО), като такива предстоят в цялата страна, за да се създаде работещ механизъм при възникнали проблеми.

В писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК) пък служебното правителство дава предложения за гарантиране прозрачността на вота и засилване на доверието на гражданите в изборната система. Сред тях е да бъде оптимизиран и допълнен процесът по сертифицирането и удостоверяването на машините от страна на Министерството на електронното управление. Предлага се към него да се добави удостоверяване на софтуера за параметризиране и на този за флашпаметите и съдържанието в тях. Пломбите, с които се запечатват флашките и тези по машините за гласуване, да бъдат доставени от различна фирма от тази, която е изпълнител на обществената поръчка за машинното гласуване. Кабинетът препоръчва също да се води регистър на пломбите с техните номера.

Предлага се още да бъде усъвършенстван процесът на финалната проверка на машините преди тяхната спедиция по секциите, като за това правителството е готово да осигури до 25 IT специалисти, за да се проверят повече от машините.

Хартията за машините да бъде осигурена от печатницата на БНБ, като не се използва останала такава от предишните избори, и да се увеличат защитите ѝ, е записано още в писмото до ЦИК.

Основният въпрос, който ще поставим, е този за избирателните списъци, защото сме информирани за проблемите с регистрирани много хора на един адрес, каза областният управител на Пловдив Христина Янчева. Избирателните списъци ще се подготвят от ГРАО, а всяко отклонение ще бъде взето предвид и пресечено, каза Карадимов.

Няма да има “ала-бала” с машините, отсече пък служебният премиерът Димитър Главчев. И се пошегува, че такова престъпление в Изборния кодекс (ИК) няма.

Той напомни, че по закон организатор на изборите и този, който ги провежда, е ЦИК, а изпълнителната власт осъществява материално-техническо осигуряване на вота. А предложенията на кабинета към ЦИК пък били по-скоро с цел превенция.

Главчев бе категоричен, че няма да се допусне купуване на гласове. Премиерът определи като странни твърденията, че МВР провежда изборите. “Освен всички задължения, които изпълнявате, имате и още едно - да проведете честни и прозрачни избори” - с тези думи той се обърна към полицаите по време на национално съвещание на ръководството на МВР.

Купуването и продаването на гласове е престъпление по Наказателния кодекс, затова МВР там действа с прокуратурата. Има и охрана на изборните книжа, напомни Главчев. И каза на полицаите, че вече доста често правят избори и знаят какво да правят. Няма да позволим да ни вменяват други функции, каквито няма в ИК, нито да се говори, че МВР изкривява изборите, повтори премиерът. Той не чул забележки за последния вот.

Рано е за сигнали за купуване на гласове, а намерения да сменям други полицейски шефове нямам. Когато се получат данни за изборна търговия, ще ги обработваме бързо и в срок, така че да се предприемат всички действия, каза пък вътрешният министър Атанас Илков.

Той напомни за географската система, в която се отбелязва всеки сигнал за купуване на гласове. Тя била много полезна в предния вот. Месец преди изборите ще има и телефон за сигнали за купуване на гласове, започва и акцията срещу изборната търговия. Има и звено между МВР, ДАНС и прокуратурата. Документът е подписан миналата седмица. Нивото ще се надгражда този и следващия месец, каза вътрешният министър.

Други от От страната и света

С епитети като "шушляци" парламентът отхвърли промените за свикване на референдуми

Само 80 подкрепиха идеята на ИТН за снижаване критериите за допитванията След два часа спорове по темата за референдумите депутатите решиха да не променят правилата за провеждането им

Карлос Насар гостува на празника на с. Бачево

Разложкото село Бачево ще празнува културата, образованието и спорта, а златното момче Карлос Насар ще бъде специален гост в събота на "Бачево празнува"

Обраха пациентка в болницата в Горна Оряховица

Издирват апаш, свил златни бижута от пациентка на общинската болница в Горна Оряховица. На 18 септември на тел. 112 е получен сигнал от за откраднати два златни синджира от портмоне на жена

Митничари откриха 13 000 кутии цигари под хладилници на Дунав мост 2

След митническа рентгенова проверка на спрян в района на ГКПП „Дунав мост 2 – Видин" товарен автомобил са установени недекларирани 258 000 къса цигари с български акцизен бандерол. Около 4,30 ч

Емигрант в САЩ дари ценните "Спомени на Иван Михайлов" на музея в Благоевград

Регионален исторически музей- Благоевград получи изключително ценно дарение. Драгомир Богданов, който живее в САЩ от години, и е активист на Македонската патриотична организация "Пирин" - Чикаго дари

>