ВАС отряза ДПС на Доган от вота - той отива със земеделците (Обзор)

12.09.2024 23:00
Джевдет Чакъров отива на изборите с Алианс за права и свободи
Има едно ДПС и отцепници, обяви Делян Пеевски

Няма раздвояване. Има едно ДПС и отцепници, всички, които са изменили, са се самоизключили, каза Пеевски

Два удара само в рамките на няколко часа получи Джевдет Чакъров. Единият дойде от ВАС, който отказа да регистрира коалицията “Демокрация, права и свободи - ДПС”, а вторият от ЦИК, която не извади партия ДПС от коалицията “ДПС - Ново начало” на Делян Пеевски.

Така хората на Ахмед Доган и Джевдет Чакъров ще участват на изборите на 27 октомври с Алианс за права и свободи.

Както се очакваше и в четвъртък вълненията около движението не секнаха, въпреки решението на съда коалицията “ДПС - Ново начало” незабавно да бъде регистрирана за вота.

Оказа се, че в сряда, минута преди края на подаването на документите, Чакъров е поискал партията да бъде извадена от коалицията “ДПС - Ново начало”.

Два часа след него в ЦИК е постъпило и друго заявление - за оставане на ДПС в коалицията.

С 13 гласа “за” избирателната комисия отказа да разгледа и двете искания.

Елка Стоянова, която бе докладчик по преписката, обясни, че ДПС може да се представлява от двамата представители, а заявленията са противоречащи си.

Недалеч от ЦИК, която се помещава в сградата на бившия Партиен дом, на бул. “Стамболийски” ВАС също се занимаваше с казуса ДПС.

Съдът отхвърли жалбата на коалиция “Демокрация, права и свободи - ДПС” срещу отказа на ЦИК да я регистрира за участие в изборите.

Първоначално делото беше разпределено на същите съдии, които регистрираха коалицията на Пеевски в сряда. И затова те си направиха отвод, а делото беше разгледано от друг състав.

В мотивите си съдиите обясняват, че по другия казус вече било установено, че първа своето заявление за участие е подала коалиция “ДПС - Ново начало”. И припомнят, че тя е изпратила документа за регистрация на 2 септември в 0,05 часа по електронен път. Той е

подписан с електронни подписи и от двамата представляващи

коалицията. Магистратите посочват, че това заявление не било отразено в регистъра. То не било и разгледано от ЦИК, затова и липсват констатации дали отговаря на изискванията на Изборния кодекс.

В него не са предвидени особени действия като например нотариална заверка на подписите. Затова и заявлението можeло да бъде подписано както саморъчно, така и електронно.

Съдиите припомнят, че ЦИК започва да приема на документите за участие в изборите от 9,30 ч на 2 септември. Според кодекса партиите и коалициите представят заявление не по-късно от 45 дни преди изборния ден. Съгласно тази правна норма началната дата за подаване на документи е 2 септември като законът не определя начален час, казва съдът.

Затов той е на мнение, че заявленията на двете коалиции, в образуването на всяка от които участва ДПС, не са подадени едновременно. Върховните магистрати приемат, че ЦИК не може да ограничава сроковете, дадени в Изборния кодекс. В случая нямало значение работното му време, казва ВАС.

“ДПС - Ново начало” е на избори, това е най-нормалното. Няма раздвояване. Има едно ДПС и отцепници. Ахмед Доган е от земеделците. Всички, които са изменили на ДПС, са се самоизключили. Ново начало без деребеите.” Така коментира развръзката председателят на ДПС Делян Пеевски. Той обяви темата с регистрацията за вота за приключила.

Други от От страната и света

Общинар от Пазарджик става депутат за 3 пленарни заседания

Само за 3 пленарни заседания ще е депутат в 50-ото НС Валери Вълков, който днес положи клетва като депутат на мястото на Екатерина Захариева. Той ще представлява Пазарджик на нейно място

Ядрените индустрии на Русия и на Запада все още са взаимозависими, сочи доклад

Ядрената енергийна индустрия на Русия и тази на западните държави остават зависими една от друга. Това предпази руският ядрен сектор от европейски санкции

Предадоха на съд жената, блъснала умишлено шофьорка на паркинг в София (Видео)

Прокурор при СРП внесе обвинителен акт в Софийски районен съд срещу жената, блъскала умишлено друг автомобил с джипа си в София. Обвинението е за хулигански действия и закана с убийство. Х.К

20-годишна скочи с бебе от третия етаж на хотел в Кърджали

Жена на 20 години скочи с едногодишното си дете от третия етаж на хотел в Кърджали. Инцидентът е станал в четвъртък към 04,30 часа. Жената излязла през прозореца с бебето си в ръце и полетяла към

Гуцанов: Несериозно е сега да сменяме Антон Славчев

Председателят на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов смята за несериозно освобождаването на Антон Славчев като председател на Антикорупционната комисия Гуцанов в оставащите едва три работни

>