Не за тези избори, но Борисов иска смесена система - с 31 мажоритарни депутати (Обзор)

12.09.2024 22:30 Павлета Давидова
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ не вярва в неутралния премиер - какво би станало, ако този “Господ” се заиграе с партиите

Парламентарните избори в България да се провеждат по смесената избирателна система - пропорционални листи и 31 мажоритарно избрани депутати. Това предлага лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, но с изричното уточнение, че промяната не може да стане за тези избори, защото няма време за корекции на Изборния кодекс в оставащите дни на този парламент.

Смесената избирателна система вече веднъж беше изпробвана през 2009 г. - на изборите, които доведоха на власт Бойко Борисов за първи път и когато ГЕРБ сформира самостоятелно правителство. Влизането му в националната политика с летящ старт бе не само благодарение на вълната от народна любов, но и на смесената избирателна система.

Тя бе въведена по предложение на БСП, а според запознати - по идея на бившия партиен лидер и тогава втори мандат президент Георги Първанов. За пример бе взет германският модел. Мажоритарният вот обаче изигра лоша шега на социалистите, които не вкараха така нито един депутат, а това рязко свали и изборните им резултати като цяло.

Хората на Борисов тогава взеха 26 от всички мажоритарни места, а ДПС - другите 5. Паралелно ГЕРБ вкараха и 91 пропорционални депутати.

Сега концепцията на Борисов е страната отново да се върне към микс от мажоритарен и пропорционален вот, за да станат изборите по-интересни и да се повиши избирателната активност. Тази седмица лидерът на ГЕРБ бе готов да обсъжда дори въвеждането на гръцкия вариант за парламентарно гласуване. Според тази система най-голямата партия автоматично получава 20 допълнителни места, в случай че получи повече от 25% от гласовете, както и по още един депутат бонус за всеки половин процентен пункт отгоре, но най-много 50 допълнителни места.

“Анализаторите казват, че нищо различно не се предлага, макар че 39 партии коалиции (регистрираните в ЦИК - бел. ред.) мисля, че са достатъчно всеки българин да намери за кого да гласува. В Америка са 2. Изборът и демокрацията тук са голями”, обобщи Борисов в четвъртък.

Предложенията му обаче не срещнаха подкрепа от нито една от парламентарните формации.

“Нищо не трябва да се променя. Виждали сме това с мажоритарната система - не е окей, за нас системата работи добре. Промени не трябват”, отсече председателят на ДПС Делян Пеевски.

От ИТН пък не мислят, че гръцкият вариант ще е работещ у нас, и обявиха, че нямат доверие на Борисов, защото е саботирал волята на избирателите от референдума през 2016 г. за мажоритарен вот.

Нека не подлагаме на риск и Изборния кодекс, лаконичен бе шефът на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

Борисов пък не одобри идеята на ПП-ДБ за неутрален и равноотдалечен от партиите премиер, по подобие на Марио Драги в Италия или на Мишел Барние във Франция. Обясни, че единият бил пометен от крайнодесните, другият посрещнат с протести. Лидерът на ГЕРБ попита защо, ако има такъв човек с готов екип, не се яви веднага на изборите.

Борисов се съмнява, че неутрален човек може да дойде и да обедини програми на различни партии, да назначи хора, които никой не познава. “Какво би се случило, ако този неутрален Х човек, “Господ”, заиграе с някоя от партиите и другите не са доволни?”, попита лидерът на ГЕРБ.

Други от От страната и света

Карлос Насар гостува на празника на с. Бачево

Разложкото село Бачево ще празнува културата, образованието и спорта, а златното момче Карлос Насар ще бъде специален гост в събота на "Бачево празнува"

Обраха пациентка в болницата в Горна Оряховица

Издирват апаш, свил златни бижута от пациентка на общинската болница в Горна Оряховица. На 18 септември на тел. 112 е получен сигнал от за откраднати два златни синджира от портмоне на жена

Митничари откриха 13 000 кутии цигари под хладилници на Дунав мост 2

След митническа рентгенова проверка на спрян в района на ГКПП „Дунав мост 2 – Видин" товарен автомобил са установени недекларирани 258 000 къса цигари с български акцизен бандерол. Около 4,30 ч

Емигрант в САЩ дари ценните "Спомени на Иван Михайлов" на музея в Благоевград

Регионален исторически музей- Благоевград получи изключително ценно дарение. Драгомир Богданов, който живее в САЩ от години, и е активист на Македонската патриотична организация "Пирин" - Чикаго дари

Оставиха в ареста напушен шофьор, блъснал и убил пешеходка край Дупница

Окръжен съд – Кюстендил взе мярка „Задържане под стража", по отношение на обвиняем за катастрофа с починала пешеходка. 26-годишният Д. З. е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт

>