Лорер и ДСБ напрегнаха с излишен закон за смяната на пола ПП-ДБ

12.09.2024 22:00 Павлета Давидова
Даниел Лорер от “Продължаваме промяната” е най-известният от депутатите, подписали медицинската поправка в закона за закрила на детето.
Катя Панева
адвокат Мария Петрова

И вносителите признават, че забрана има и в момента, но с текстовете си "Промяната" парирали ИТН

45 дни преди парламентарните избори един законопроект раздели коалицията ПП-ДБ. И се стигна до три проекта, подписани от три групи депутати.

Разделението е заради поправка в Закона за закрила на детето, с който се въвежда забрана за медицински дейности за промяна на пола на непълнолетни, освен при сериозна опасност за живота или здравето им. Промените са подписани от Катя Панева и Ивайло Митковски от ДСБ и Даниел Лорер, Ивайло Шотев, Йордан Терзийски и Вяра Тодева от ПП. Подпис на представител от “Да, България” липсва, което почти никога не се е случвало, откакто трите партии са в коалиция.

Официално и двете страни отричат да има конфликт и разнобой, но неофициално измененията не се приемат еднозначно дори в самите партии. На заседание на парламентарната група бил постигнат компромис, ако се стигне до задвижването им, депутатите да гласуват на база личните си предпочитания, т.е. оставена е опцията за неподкрепа.

Депутати били бесни, че коалицията се впуска в предизборен популизъм

по проблем, който реално не съществува и се раздува от други формации.

Официално от ПП-ДБ твърдят, че така парират законопроекта на ИТН, които внесоха забрана за промяната на пола още в началото на август. Ходът им бил опит да се забави разглеждането на първите текстове - за да вървят заедно всички опции за промяна, а до края на 50-ото НС остават броени дни.

ДСБ припомниха, че законът на ИТН забранява извършването на “медицински дейности с методи и технологии за промяна на биологичния пол на лица, ненавършили 18 г.”. А за нарушение ИТН предвижда затвор.

ПП и ДСБ също предвиждат санкции за медицински специалист, който се намеси ненужно за смяна на пола - глоба от 30 до 50 хил. лв., а при повторно нарушение - с лишаване от право да упражнява медицинска професия за срок от 6 месеца до 2 г.

Според хората на Атанас Атанасов предложението на ИТН на практика ще попречи на хирургичните интервенции при деца с вродени малформации на половите органи. Ще спре и предписването на блокери на пубертета, необходимо по медицински показания, на деца под 8 г., което ще доведе до сериозно състояние с необратими последици за тяхното здраве.

“Даваме възможност на медицината да си свърши работата, а децата с вродени малформации, нуждаещи се от медицинска интервенция да я получат”, обясни, пред “24 часа” Катя Панева. Тя отбеляза, че в България нужда от такава намеса има изключително рядко. Категорична е обаче, че за промените са работили с медицински лица и те стоят зад предложенията им.

Смяната на пола в България на деца не се практикува,

няма извършена нито една операция за смяна на пола или хормонална терапия на деца

с такава цел”, признаха в позиция и от “Промяната”, според които “в нормална ситуация законодателна инициатива за изрична забрана би била излишна”. Заради “опитите на политически сили да извличат дивиденти, като разпалват страховете на хората”, те не само няма да подкрепят предложената на ИТН, а излизат със свои.

Смяната на пола е де факто забранена, както чрез медицинските стандарти, така и чрез тълкуването на такива интервенции като телесна повреда по смисъла на Наказателния кодекс, признават самите вносители.

“Към нас идат предложения за забрана промяната на пола на децата до 18 години. Такъв проблем в България няма. Той не съществува. В България не можеш да сменяш пола на дете”, написа във фейсбук пък Елисавета Белобрадова от “Да, България”, която е и зам.-председател на водещата комисия по демографската политика, децата и семейството в НС.

Депутатката заедно с колегите ѝ Александър Симидчиев и Иван Белчев плюс депутатите Стела Николова и Любен Иванов от ДСБ стоят зад втора група изменения в същия закон за закрила на детето. Текстовете им обаче са със съвсем друга насоченост и са своеобразен отговор на измененията в Закона за училищното и предучилищното образование, в който по идеята на “Възраждане” мнозинството забрани ЛГБТ пропагандата в училищата.

“Всяко дете има право на защита от политическа пропаганда, неистини и предизборни политически и партийни действия, които предизвикват страх, изолация и самота у детето и се отразяват на семейната среда”, гласи краткото им предложение.

Отново от ПП-ДБ, вече с представители на всички коалиционни партньори, има и трета група промени в закона. В него се разписва въвеждането на онлайн закрила за децата чрез национална телефонна и чат линия. Сега има телефонна линия за онлайн тормоз - 124 123, която се поддържа от неправителствени организации чрез Центъра за безопасен интернет. Идеята на ПП-ДБ е тя да премине към МВР.

Адвокат Мария Петрова: ненужен текст за несъществуващ проблем

“Подобен текст на този етап е по-скоро популизъм преди изборите, а не насочен към това да решава някаква нужда на обществото.” 

Този коментар направи пред “24 часа” адвокат Мария Петрова по повод внесените от групата около Даниел Лорер в ПП-ДБ поправки в закона за детето, с които забраняват операции за смяна на пола на деца. Мария Петрова е от водещите български юристи в областта на медицинското право.

“Преди въобще да се говори по темата, трябва да разберем, че смяната на пола не е просто нечия воля или желание от момче да стане момиче или обратното. И респективно не е само дали това дете ще получи родителска подкрепа, или не. Става въпрос за определени медицински състояния, които трябва да са налице, за да може да се свика комисия, която да разгледа случая и да прецени обстоятелствата. Процедурата минава и през психиатри и детски психолози”, коментира адвокат Мария Петрова.

“Това е абсолютно излишен, непрецизиран текст. Още повече че опитват да ни кажат, че ако лекар смени пола на някого, ще го глобят до 50 000 лв. Кой направи тази оценка? Спомняме си онази куха глоба от пандемията за 50 000 лв.

Абсолютно излишно е да се отваря такъв дебат сега и аз го виждам по-скоро като пиар ход. Не виждам нужда в обществото да дебатираме. Ние нямаме базовите медицински стандарти, няма стандарт за промяна на пола”, заяви още Мария Петрова.

В повечето държави в ЕС полът може да се сменя, но с причина и родителска подкрепа

Законовата промяна на пола е възможна в повечето страни от ЕС. Процесът и критериите за признаването му обаче се различават в различните държави. При непълнолетни лица има три важни фактора: причина, години и родителска подкрепа.

Най-често като причина за извършването на подобна интервенция се посочва полова дисфория. Това е чувството за липса на синхрон между половата идентичност и външния вид. В много редки случаи става дума за генитална малформация - вроден дефект при половите органи, който затруднява идентифицирането на пола.

Що се отнася до половата дисфория, промяната може да започне още от 14-годишна възраст. Ако става дума за генитална малформация - може да стане и месеци след раждането. В Катания например има случаи, в които съд позволява смяната на пола на 5-годишно дете.

В Италия пътят за смяна на пола при напълнолетни е сравнително лесен, ако детето има родителска подкрепа. Първата стъпка е психотерапия и писмен доклад на доктор. Следва хормонална терапия и молба в съда. Чак тогава идва ред на операцията. Ако при старта на психотерапията подкрепата само на един родител е достатъчна, за извършването на операцията е задължително разрешение и от двамата. В случай че детето няма подкрепа от семейството, трябва да действа само̀, като изисква попечител, който да го напътства в процеса.

Ако съдът отсъди в полза на непълнолетния, той има право да смени личните си документи. В някои държави първо трябва да се извърши операцията, за да се сменят и документите. В ЕС такъв е законът в Австрия. На същия принцип се действа и в държави извън ЕС - например в Китай. Там родителското съгласие също е от голямо значение.

В Унгария е въведена забрана за правна смяна на пола от 2020 г., което означава, че хората не могат да променят пола си в документи и регистри. Законодателството е променено, за да се ограничи възможността за правна смяна на пола, въпреки че медицински процедури все още могат да се извършват. Полша също има ограничения в правната процедура за смяна на пола. Въпреки че е възможно гражданин да си издаде нови документи, процесът е сложен и включва множество правни и медицински стъпки.

Други от От страната и света

С епитети като "шушляци" парламентът отхвърли промените за свикване на референдуми

Само 80 подкрепиха идеята на ИТН за снижаване критериите за допитванията След два часа спорове по темата за референдумите депутатите решиха да не променят правилата за провеждането им

Карлос Насар гостува на празника на с. Бачево

Разложкото село Бачево ще празнува културата, образованието и спорта, а златното момче Карлос Насар ще бъде специален гост в събота на "Бачево празнува"

Обраха пациентка в болницата в Горна Оряховица

Издирват апаш, свил златни бижута от пациентка на общинската болница в Горна Оряховица. На 18 септември на тел. 112 е получен сигнал от за откраднати два златни синджира от портмоне на жена

Митничари откриха 13 000 кутии цигари под хладилници на Дунав мост 2

След митническа рентгенова проверка на спрян в района на ГКПП „Дунав мост 2 – Видин" товарен автомобил са установени недекларирани 258 000 къса цигари с български акцизен бандерол. Около 4,30 ч

Емигрант в САЩ дари ценните "Спомени на Иван Михайлов" на музея в Благоевград

Регионален исторически музей- Благоевград получи изключително ценно дарение. Драгомир Богданов, който живее в САЩ от години, и е активист на Македонската патриотична организация "Пирин" - Чикаго дари

>