С дебат има ли право ВСС официално отвори процедурата за избор на главен прокурор (Обзор)

12.09.2024 21:35 Ана Михова
В понеделник Прокурорската колегия предложи да се открие процедурата.

След час и половина дебат дали са легитимни, или не, кадровиците от Висшия съдебен съвет (ВСС) “пуснаха” процедурата за избор на главен прокурор.

“За” бяха 18 от членовете. “Против” гласуваха само трима - шефката на ВКС Галина Захарова, както и Атанаска Дишева и Олга Керелска, които са от Съдийската колегия и поначало са опозиция на мнозинството.

Така според приетата от ВСС хронограма изслушването на кандидатите и гласуването ще е на 16 януари догодина. След промени в съдебния закон се изискват минимум 13 гласа “за”. Ако никой не ги получи, се отива на втори тур, а ако и тогава няма мнозинство, процедурата се прекратява.

Един от проблемите, поставен от най-активните в дебата Дишева и Керелска, е, че

през януари съветът ще бъде в доста намален състав

От 25, колкото трябва да е по конституцията и закона, той ще наброява едва 20 души. Това е така, защото в Съдийската колегия има две непопълнени места от професионалната квота, а в Прокурорската едно от парламентарната. На 22 ноември изтича мандатът на шефа на ВАС Георги Чолаков, който е член на ВСС по право, така че към 16 януари догодина и това място ще е незаето. Главният прокурор също е член по право, но Борислав Сарафов не ходи на заседанията, вероятно защото е изпълняващ функциите.

Основно дебатът се въртеше около това дали ВСС е легитимен, след като 5-годишният му мандат изтече на 2 октомври 2022 г.

“Дали може да осъществяваме процедура за главен прокурор? Нямаме отговор от Конституционния съд, може би е добре да го получим, като съответните органи и структури направят такова запитване и едва след това да вървим към провеждане на процедурата”, предложи Керелска. Според нея не е редно този състав “да определя лицето, което ще ръководи прокуратурата през следващите 7 г. и ще определя политиката на държавното обвинение”. Тя припомни, че преди 7 години президентът Румен Радев отказа да подпише първия указ за шефа на ВАС Георги Чолаков точно с аргумента, че предишният ВСС го е избрал в края на мандата си.

Огнян Дамянов от Прокурорската колегия не се съгласи с нея.

“ВСС е постоянно действащ орган

и няма мандат Мандат имат неговите членове: изборните - 5 години, членовете по право - 7 години”, припомни Дамянов. И добави, че изтеклите мандати на членовете на ВСС не лишавали съвета от правомощията му по конституция, едно от които е избор на главен прокурор.

“А това, че през последните дни се оказва неправомерен натиск съветът да не упражни своите правомощия, е конституционно нетърпимо”, добави Огнян Дамянов.

Още в началото на август от ПП-ДБ внесоха законопроект да не се дава право на този състав да избира главен прокурор и шеф на ВАС.

Георги Чолаков пък попита как е възможно, от една страна, да избират младши съдии, които ще правораздават в следващите 30 години, а да не могат главен прокурор.

Атанаска Дишева предложи тогава да се открие процедурата за избор на шеф на ВАС и на кадровици от професионалната квота.

Така в следващите четири седмици Прокурорската колегия ще може да прави предложения в четири поредни заседания, като последното е на 10 октомври. Право да номинират имат минимум трима от колегията и правосъдният министър. Мария Павлова вече каза, че няма да предлага, а и че не би приела номинация. Нейното име се въртеше като евентуален кандидат, но в началото на годината. В интервю за Би Ти Ви отпреди ден Атанаска Дишева обаче не я изключи от потенциалните кандидати. Засега най-вероятният претендент за поста е настоящият главен прокурор Борислав Сарафов. Ако се съди по практиката на съвета, едва ли в първите две, а даже и три заседания ще има номинации. Вероятно ще бъдат направени в последното или предпоследното заседание.

Други от От страната и света

С епитети като "шушляци" парламентът отхвърли промените за свикване на референдуми

Само 80 подкрепиха идеята на ИТН за снижаване критериите за допитванията След два часа спорове по темата за референдумите депутатите решиха да не променят правилата за провеждането им

Карлос Насар гостува на празника на с. Бачево

Разложкото село Бачево ще празнува културата, образованието и спорта, а златното момче Карлос Насар ще бъде специален гост в събота на "Бачево празнува"

Обраха пациентка в болницата в Горна Оряховица

Издирват апаш, свил златни бижута от пациентка на общинската болница в Горна Оряховица. На 18 септември на тел. 112 е получен сигнал от за откраднати два златни синджира от портмоне на жена

Митничари откриха 13 000 кутии цигари под хладилници на Дунав мост 2

След митническа рентгенова проверка на спрян в района на ГКПП „Дунав мост 2 – Видин" товарен автомобил са установени недекларирани 258 000 къса цигари с български акцизен бандерол. Около 4,30 ч

Емигрант в САЩ дари ценните "Спомени на Иван Михайлов" на музея в Благоевград

Регионален исторически музей- Благоевград получи изключително ценно дарение. Драгомир Богданов, който живее в САЩ от години, и е активист на Македонската патриотична организация "Пирин" - Чикаго дари

>