Съдът отказа регистрация на "Демокрация, права и свободи - ДПС", "ДПС - Ново начало" била първа

12.09.2024 15:33
ВАС СНИМКА: Архив

Както се и очакваше, ВАС отхвърли жалбата на коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу  отказа на ЦИК да я регистрира за участие в изборите за народни представители.

Съдиите обясняват, че по друго дело на ВАС е установено, че от страна на коалицията „ДПС - Ново начало", на 2 септември в 00,05 часа по електронен път е подадено заявление по образец,  подписано с електронни подписи и от двамата представляващи коалицията. Това заявление не е било отразено в регистъра, не е било и разгледано от ЦИК, съответно липсват констатации дали то отговаря на изискванията на Изборния кодекс, обясняват магистратите.

Те добавят, че в Изборния кодекс не са предвидени особени действия за регистрация, като например нотариална заверка на подписите, поради което заявлението за регистрация на коалиция за участие в избори можe да бъде подписано както саморъчно, така и електронно.

 Съгласно Изборния кодекс партиите, образували коалиция за участие в избори въз основа на общо решение, представят в ЦИК заявление за регистрация не по-късно от 45 дни преди изборния ден. Съгласно тази правна норма, началната дата за подаване на документи е 2 септември 2024 г., като законовата норма не определя начален час.

Това дава основание на съда да каже, че  заявленията на двете коалиции, в образуването на всяка от които участва ПП ДПС, не са подадени едновременно.

Заявлението на коалицията - „ДПС-Ново начало" е било подадено преди заявлението на коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС", още в 00,05 часа на 2 септември по електронен път. 

След като „ДПС - Ново начало" е подало документите си в 00,05 часа, върховните магистрати приемат, че със свое решение ЦИК не може да ограничава сроковете, дадени в Изборния кодекс.

"В случая няма значение работното време на административния орган, обективирано в предходно негово решение, касаещо организацията на неговата работа", казва съдът.

Други от От страната и света

Арестуваха мъж, обрал два пъти адвокатска кантора в Бургас

Полицаи от Първо Районно управление – Бургас задържаха 46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, извършил две взломни кражби от адвокатска кантора в Бургас

Антон Славчев остава да води и “Антикорупция”, и комисията за отнемане на имущество (Обзор)

След 4 часа скандали депутатите решиха, че конституционно мнозинство трябва и за сваляне на шефа. "Промяната" без шанс да събере такова, а Борисов не участва в дебата - знае какво е "като Севда да те

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

>