Местят 1300 ученици в други училища в Пловдив заради неприключили ремонти

12.09.2024 13:26 Ваня Драганова
Ремонтът на ОУ “Екзарх Антим Първи” трябва приключи в началото на октомври, но то все още е строителна площадка.
Децата от СУ “Пейо Кр. Яворов” ще учат в други сгради до януари догодина.

Над 1300 пловдивски деца ще бъдат преместени в други училища от 15 септември, защото ремонтите в техните класни стаи продължават. Реконструкцията на сградата на ОУ “Екзарх Антим Първи” трябва да приключи на 8 декември, а на СУ “Пейо Кр. Яворов” - на 13 януари догодина. Дотогава паралелките ще посещават други учебни заведения, а

част от децата ще пътуват до други райони

на града. Пример за това са три от началните класове на ОУ “Екзарх Антим Първи”, което се намира в район “Централен”. Те ще учат в СУ “Св. св. Кирил и Методий” в “Западен”.

За други 3 паралелки обучението ще протича в общинския детски комплекс, а един от началните класове отива в някогашната сграда на детска градина “Каменица” на бул. “Цар Борис Трети Обединител”.

“Много е неудобно, далече е. Прогимназиалните ни паралелки пък ще учат в СУ “Свети Климент Охридски”, което е в нашия район. Но родители, които имат по две деца в нашето училище – едното в начален, другото в прогимназиален етап, ще трябва да ги карат до две различни сгради. Няма как да са доволни”, коментира зам.-директорката на “Екзарх Антим Първи” Любомира Христова.

Децата от пети до осми клас пък ще трябва да учат само втора смяна, защото и в СУ “Св. Климент Охридски” няма достатъчно свободни помещения. “Досега при нас винаги часовете са били само до обяд и това беше една от привлекателните страни на училището. Сега децата ще трябва да се адаптират към занимания следобед. Но няма какво да се направи, защото няма училище в Пловдив, което да може да поеме нашите паралелки и класовете на СУ “Пейо Кр. Яворов” на едносменен режим”, допълва Христова.

Родители на седмокласници от училището обаче събират протестна подписка, не са съгласни да се учи само втора смяна, защото това е уморително и се опасяват, че ще попречи на подготовката на децата преди важните за прием в гимназиите матури.

“Такава подписка не е стигнала до мен, но всъщност не това е важно. Разговарях със строителя и имам уверението, че ремонтът ще приключи предсрочно, още в първата седмица на октомври, така че става дума за двайсетина дни, в които ще се учи в други сгради”, коментира зам.-кметът по образование Владимир Темелков.

В училището се надяват наистина да стане така, защото ще е трудно не само за 500-те ученици, няма да е лесна работата и на администрацията. Част от нея също ще се премести в неизползваемите помещения на “Каменица” на бул. “Цар Борис Трети Обединител” и в Дома на учителя в подножието на Стария град. Въпреки оптимизма на фирмата изпълнител на този етап училището все още е строителна площадка -

скелето стои, в двора има багери и камиони,

а след завършването на основната работа предстоят довършителни дейности, които понякога отнемат много време. Иначе ремонтът е мащабен – в основната сграда се подменят  електро-, отоплителната и ВиК инсталацията и се санира. Вече е изграден физкултурен салон, ще има и постройка с тоалетни и сервизни помещения, както и асансьор. Стойността му е 3,8 млн. лв.

Реконструкцията и в това училище, и в гимназия “Яворов” започна на 13 февруари т.г. и тогава от градската управа изразиха надежда, че сградите ще бъдат обновени до 15 септември. В хода на работата обаче се оказа, че това няма как да се случи.

И в СУ “Пейо Кр. Яворов”, в което учат около 800 деца, тече саниране на сградата, изграждането на нова пристройка за деца с двигателни проблеми, монтирането на асансьор и соларни панели за малко над 5 млн. лв.

“Очакванията ни бяха, че поне обучението в началния курс ще започне в нашата сграда, но не стана така. Наложи се да преместим децата от първи до четвърти клас в училище “Йордан Йовков”, в един образователен център и в подходящи за целта помещения в новата спортна зала “Дунав”. Безспорно едно такова пребазиране създава неудобства за всички – и за децата, и за родителите, и за учителите, и за нас като ръководство, ние сме от една и съща страна. Неприятно е, но трябва да подходим с разбирането, че всичко това се прави за добро – надявам се, че в началото на новата година ще се завърнем в една от най-модерните образователни сгради в Пловдив”, казва директорът на гимназията Пламен Стоилов.

Учениците от 5-и до 12-и клас пък отиват в СУ “Никола Вапцаров”. “Поне всичките ни деца ще учат в нашия район, не се наложи да ги пращаме по-далеч”, казва Стоилов.

Ремонтите на тези две учебни заведения са

с пари, отпуснати по програма

на образователното министерство и от плана за възстановяване и устойчивост. Със същия източник на финансиране беше обновено и ОУ “Елин Пелин” в район “Западен”. То е готово и учениците ще влязат в модернизирани класни стаи в първия учебен ден. Предстои основна реконструкция и на началното училище “Климент Охридски” в район “Южен”. Общата стойност на четирите проекта е 25 млн. лв.

Други от От Пловдив

Съдебномедицинската експертиза: Двамата пилоти не са имали шанс при взрива след падането на самолета

След такава катастрофа няма как да останат живи хора, ясно се вижда и на кадрите какъв взрив избухва при падането на самолета, съобщи за "24 часа" шефът на Военноокръжната прокуратура в Пловдив

Баба със снимка на блъснатата си внучка към подсъдимата водачка в Пловдив: Вижте какво дете убихте!

2 години условно с изпитателен срок от 4 е наказанието на Веселина Семова "Вижте какво дете убихте!" Това извика в съдебната зала бабата на блъснатата на пешеходна пътека в Пловдив 13–годишна

Над 230 хил. лв. събра за два дни благотворителният фестивал "Нощ на Ангелите" в Пловдив

231 672 лв. се събраха от благотворителния фестивал "Нощ на Ангелите", който се проведе на 14 и 15 септември на Гребната база в Пловдив. Със събраните средства ще бъдат подкрепени каузите на 3 деца –

Шефски рокади в пловдивския кучкарник и в зала "Колодрума". Каква е причината за тях?

Дългогодишният директор на Зооветеринарния комплекс Георги Божев преместен като координатор в "Чистота" 18-ият в листата на ГЕРБ за Пловдив-град на последните парламентарни избори Йордан Алексиев е

За осми път пръскат срещу комари в Пловдив, май е за последно

Обработката приключва на 3 октомври в кварталите "Прослав" и "Коматево" Извънредно пръскане срещу възрастни комари в Пловдив предприема "Дезинфекционна станция", информират от общината

>