Атанас Илков: Няма да сменям повече областни шефове на полицията

12.09.2024 11:50 Димитър Мартинов
Атанас Илков Снимка: Георги Палейков
Атанас Илков събра цялото ръководство на МВР на национално съвещание Снимка: Георги Палейков
Премиерът Димитър Главчев пак напомни, че ЦИК, а не МВР прави изборите Снимка: Георги Палейков

Премиерът Димитър Главчев пак напомни, че ЦИК, а не МВР прави изборите

Още няма сигнали за купуване на гласове. Когато има, ги обработваме бързо и в срок, така че да се предприемат всички действия. Това каза вътрешният министър Атанас Илков пред журналисти. 

Той събра цялото ръководство на МВР на национално съвещание. Цялото ръководство е събрано, за да се организира за купения вот и най-вече да обсъдят всички други приоритети, които не са на второ място - борбата с битовата престъпност, с нелегалната миграция, с дрогата. Те не трябва да се неглижират, напротив, ще се работи все така здраво, каза Илков. И посочи, че е сменил само двама полицейски шефове - на Бургас и на Пловдив.  Засега нямал намерения за други промени. Още оглеждал резултати, пропуски и слабости. Ако такова се открият, ще пристъпи към рокади. 

Нашата най-важна задача е гарантиране в максимална степен на обществените очаквания на гражданите, каза Илков пред полицаите. Спомена и за географската система, в която се отбелязва всеки сигнал за купуване на гласове. Тя била много полезна в предния вот. Месец преди изборите ще има и телефон за сигнали за купуване на гласове, започва и акцията срещу изборната търговия. Има и звено между МВР, ДАНС и прокуратурата. Документът е подписан миналата седмица. Нивото ще се надгражда този и следващия месец, каза вътрешният министър.

В областните дирекции на полицията ще има други щабове, така че всеки сигнал да бъде обработен и предаден веднага на прокуратурата. Министърът изказа убеденост, че МВР ще се справи с предизвикателствата. И посочи, че работят за придобиване на предварителна информация и пресичане на всеки опит за купуване на гласове.

Аз лично разчитам изцяло на вашия професионализъм и подготовка, така че да бъдем адекватни към всички процеси, които изкривяват вота, каза Илков. И посочи, че повечето директори вече са показали, че го могат, тъй като и в предходните избори били перфектни в работата си. 

А премиерът Димитър Главчев напомни, че в Изборния кодекс са разписание задълженията на изпълнителната власт за това. Не трябва да се излиза от рамките, разписани от законодателя. Там е записано, че организатор на изборите и този, който ги провежда, е ЦИК, каза Главчев. Изпълнителната власт по скоро осъществява материално техническо осигуряване на вота, добави той. 

Странни са твърденията, че МВР провежда изборите, но ролята на МВР е много важна, адресира премиерът критиките на ПП-ДБ за предишния вот. 

Освен всички задължения, които изпълнявате, имате и още едно - да проведете честни и прозрачни избори, каза Главчев. Затова не бил съгласен, че служебният кабинет има по-малко функции. Точно обратното - има още една. Трябва съвместно да се грижим за изборния процес, каза Главчев и посочи, че трябва да се спира купения вот. А основната функция на МВР е да пази гражданите.

Купуването и продаването на гласове е престъпление по Наказателния кодекс, затова МВР там действа с прокуратурата. Има и охрана на изборните книжа, напомни Главчев. И каза на полицаите, че вече доста често правят избори и знаят какво да правят. Съвместно няма да позволим да ни вменяват други функции, каквито няма в ИК, нито да се вменява, че МВР изкривява изборите, повтори премиерът. Той не чул забележки за последния вот.

Имат предложения и за хартиените бюлетини, и за машините. Използва термина алабала, най-вече за машините. И запита дали "алабала" влиза в Наказателния кодекс. Но посочи, че всички знаят какво е купуване и продаване на гласове.

Поздрави полицаите за предния парламентарен вот. Отбеляза, че международни наблюдатели признали, че са били спокойни.

Предложенията на кабинета към ЦИК пък били по-скоро с цел превенция. Напомни и че полицаите са по пътищата, за да спират катастрофи, както и че бе с пожарникарите по време на тежките пожари. И отново натърти, че МВР има много задължения, а по избори - повече. "Но такъв е животът", каза премиерът и поиска полицаите да са безкомпромисни при всеки сигнал за купуване на гласове.

Каза, че от министерство на финансите са в Националната полиция, където се провежда съвещанието, защото когато някой работи добре, е несправедливо да не бъде екипиран добре. Каза, че се водят разговори за нова екипировка.

Няколкото мерки за подобряване на сигурността на машинния вот бяха разказани от  министъра на иновациите Росен Карадимов. Той е координатор на изборите на 27 октомври. 

Настоящата ни цел е да продължим и награди добрите практики, каза Карадимов. И натърти, че служебното правителство не организира изборите, а ЦИК. Но добави, че кабинетът работи за укрепване на доверието в изборния процес. Изпратил и писмо до ЦИК като координатор. Идеята е за по-добър машинен вот, обясни Карадимов. 

В него правителството искало оптимизиране на процедурата за проверки на машините преди да отидат в секциите. Кабинетът щял да осигури ресурс и специалисти, които да подпомогнат ЦИК. Така проверените машини щели да са несъизмеримо повече от на предния вот. Искат и нов софтуер за проверка на флашките. Предлагат и пломби за тях, но с друг доставчик, а не този на флашките. Освен това в писмото се споменава и регистър на номерата на пломбите. За отпечатване на бюлетините за машинно гласуване, кабинетът предлага специална хартия от печатницата на БНБ. И да се продължи практиката да има нова хартия за всеки вот, а старата да бъде унищожавана. Така се покавзала насоката, в която ще работи кабинетът - гарантиране на прозрачен и честен изборен процес.

Важно е да се изпълнят всички задачи на МВР за реда и спокойствието на предизборната кампания, охраната на изборните книжа и помещения и други.

Карадимов подчерта, че кабинетът само предлага на ЦИК, но го прави публично, за да знае обществото какво прави правителството. 

 

Други от От страната и света

Арестуваха мъж, обрал два пъти адвокатска кантора в Бургас

Полицаи от Първо Районно управление – Бургас задържаха 46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, извършил две взломни кражби от адвокатска кантора в Бургас

Антон Славчев остава да води и “Антикорупция”, и комисията за отнемане на имущество (Обзор)

След 4 часа скандали депутатите решиха, че конституционно мнозинство трябва и за сваляне на шефа. "Промяната" без шанс да събере такова, а Борисов не участва в дебата - знае какво е "като Севда да те

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

>