Пеевски на изборите като "ДПС - Ново начало", а Доган с Алианс за права и свободи (Обзор)

11.09.2024 22:30
Делян Пеевски ще се яви с коалицията “ДПС - Ново начало”.
Председателят на ДПС Джевдет Чакъров и групата от движението около почетния председател Ахмед Доган дадоха пресконференция в централата си.
Съдиите Румяна Борисова (в средата), Светослав Славов и Таня Дамянова от ВАС, които гледаха делото за “ДПС - Ново начало”.
Адвокатите на “ДПС - Ново начало” Светлин Панов (вляво) и Александър Ангелов в съдебната зала.

След решението на ВАС да се регистрира коалицията на Делян Пеевски ЦИК отказа самостоятелна регистрация на движението, поискана от Джевдет Чакъров

ДПС на Делян Пеевски отива на избори с “ДПС - Ново начало”, а това на Ахмед Доган ще играе с Алианс за права и свободи.

До това решение стигна 10-дневния спор около това кое ДПС как да участва на вота.

Първо в късния следобед в сряда Върховният административен съд нареди на ЦИК незабавно да регистрира коалицията “ДПС - Ново начало” за участие в изборите. Решението на съдиите Румяна Борисова, Светослав Славов и Таня Дамянова е окончателно и не подлежи на обжалване.

Късно снощи ЦИК го изпълни и гласува, че регистрира “ДПС - Ново начало” за участие в изборите. Решението беше взето единодушно с 15 гласа “за”.

А до решението на ВАС по-рано през деня се стигна, след като три часа по-рано в открито заседание съдът гледа делото по жалбата на коалицията на Пеевски срещу отказа на ЦИК да я регистрира. Той беше постановен от избирателната комисия на 9 септември.

Буквално час след като ВАС разпореди вписването на “ДПС - Ново начало” за парламентарните избори, лидерът на Земеделски народен съюз Румен Йончев внесе документите за регистрация на Алианс за права и свободи и

до вечерта вече бе получил от ЦИК регистрация за изборите

Неговата формация заедно със СБОР влизаше в коалицията “Демокрация, права и свободи - ДПС”, с която хората на Джевдет Чакъров искаха да участват във вота първоначално. Самият Чакъров пък даде брифинг, на който каза, че “автентичното ДПС” ще участва на изборите, и упрекна ВАС, че “взел решение в нарушение на вички правни норми”.

В четвъртък ВАС ще гледа и жалбата на коалицията на ДПС на Ахмед Доган срещу отказаната регистрация на неговата коалиция.

Късно вечерта в сряда ЦИК от своя страна отряза Джевдет Чакъров и не одобри искането му да регистрира за изборите само партия ДПС. Решението беше подкрепено от 13 души, като против гласуваха само Севинч Солакова и Ерхан Чаушев.

Сагата с регистрацията на двете ДПС-та започна на 2 септември, когато след двудневно умуване ЦИК вписа и двете коалиции в един и същи час и без входящ номер. Причината бе, че по закон времето за внасяне на документите е от значение.

След това ЦИК даде срок на двете крила до 17 часа на 9 септември да извадят партия ДПС от коалициите си. Те отказаха да го направят и така на 9 септември избирателната комисия им отказа регистрацията.

В мотивите си от вчера обаче върховните магистрати

оборват решението на ЦИК да не дава час и входящ номер на “ДПС - Ново начало”

при подаването на документите. Те са били изпратени по електронен път още в първите минути на 2 септември - в деня, в който стартира регистрацията. Решението на комисията беше критикувано от много юристи, които го определиха като порочно. Според върховните магистрати “по безспорен и несъмнен начин е установено, че от страна на коалицията в 0,05 часа по електронен път е подадено заявление по образец”.

“То е подписано с електронни подписи и от двамата представляващи коалицията”, посочват съдиите. “Това заявление не е отразено в регистъра, не е и разгледано от ЦИК”, добавят те. Затова и липсват констатации дали то отговаря на изискванията на Изборния кодекс и решението от 27 август за регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК.

Съдът приема, че заявленията на двете коалиции, в образуването на всяка от които участва партия ДПС, не са подадени едновременно.

И обяснява, че “ДПС - Ново начало” са преди “Демокрация, права и свободи - ДПС”, защото документите им са изпратеви в ЦИК още 0,05 часа на 2 септември по електронен път.

Един от аргументите на противниците на регистрацията беше, че подаването започвало в 9,30 ч, защото такива били правилата на ЦИК.

Върховните съдии го оборват. Те посочват, че според Административнопроцесуалния кодекс (АПК) исканията, изпратени по електронна поща преди изтичането на даден срок, макар и извън работното време, се смятат за подадени в срок.

Решението е важно и защото

ВАС за втори път изтъква, че електронният подпис е равнопоставен на саморъчния

Съдиите обясняват, че Законът за електронното управление задължава административните органи да предоставят всички услуги и по електронен път, освен ако със закон не е предвидено друго. “Това налага извода, че заявлението за регистрация на коалиция за участие в избори можe да бъде подписано както саморъчно, така и електронно”, казват магистратите.

Те припомнят и предишно решение на ВАС от 10 август 2022 г. пак за електронния подпис. В него се казваше, че документите, с които партиите определят свои членове в районните избирателни комисии (РИК) може и да са с електронен подпис. Решение в подкрепа на електронния подпис в изборния процес взима и Административният съд в Стара Загора през 2021 г.

Затова магистратите посочват, че ЦИК е нарушила закона, като не е регистрирала своевременно подаденото по електронен път заявление от “ДПС - Ново начало” във входящия регистър на коалициите за участие в изборите. Също така

неправилно е постъпила, като не му е дала пореден номер и не го е разгледала самостоятелно

Вместо това комисията го е приложила към по-късно подаденото заявление на хартиен носител, подписано саморъчно от представляващите коалицията, и е приела, че заявлението е подадено едновременно с това на “Демокрация, права и свободи - ДПС”.

Според магистратите изцяло несъобразени с Изборния кодекс са и указанията за отстраняване на допуснати нередности, които ЦИК е дала на коалиция “ДПС - Ново начало” - партията ДПС да не присъства в нея, защото била в друга коалиция.

Решението дали партия ще се явява самостоятелно, или в коалиция, принадлежи единствено на самата партия, казват съдиите. Те обясняват, че Изборният кодекс поставя само едно ограничение - партията да се яви, или самостоятелно или само в една коалиция.

Тази забрана щяла да бъде нарушена, ако вече е имало регистрация

В хода на съдебното заседание адвокатите на “ДПС - Ново начало” Александър Ангелов и Светлин Панов изтъкнаха, че коалицията е създадена на 27 август, а другата на 29 август, тоест партия ДПС е нямало как да стане част от “Демокрация, права и свободи - ДПС”.

Те посочиха като аргумент и че ПГ на ДПС е дала съгласието нейното име да се използва от “ДПС - Ново начало”.

Същият съдебен състав обаче отказа участие на коалицията на Пеевски в частичните местни избори, които на 20 октомври ще се проведат в няколко населени места. Мотивите на магистратите са, че за тях вече е вписана партия ДПС със заявление, подадено от Джевдет Чакъров.

Други от От страната и света

Арестуваха мъж, обрал два пъти адвокатска кантора в Бургас

Полицаи от Първо Районно управление – Бургас задържаха 46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, извършил две взломни кражби от адвокатска кантора в Бургас

Антон Славчев остава да води и “Антикорупция”, и комисията за отнемане на имущество (Обзор)

След 4 часа скандали депутатите решиха, че конституционно мнозинство трябва и за сваляне на шефа. "Промяната" без шанс да събере такова, а Борисов не участва в дебата - знае какво е "като Севда да те

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

>