Забраниха енергийния сниф за смъркане, разпространителите предлагат да си го разтваряш във вода

11.09.2024 22:00 Цветелина Танкинска
Диона рекламира продукт, който се приема през носа Снимка: Инстаграм/ diona_alpha

Забраниха продажбата на енергийния прах, по-известен като енергиен сниф, който се приема през носа. Заповедта е издадена от председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Мария Филипова. Причината е, че продуктите са сериозна заплаха за здравето и безопасността на потребителите.

Според Националния център по обществено здраве и анализи и Експертния съвет по специалността УНГ болести тези стоки и начинът им на употреба чрез вдишване представляват риск. Проучването на специалистите е показало, че не са ясни методите на дозиране, както и количеството вещества в една доза, а системната употреба може да доведе до изтъняване на носната лигавица, перфорация на носната преграда и дори блокаж на дихателните пътища.

Затова КЗП реши енергийният прах да бъде забранен и разпореди да бъде изтеглен от търговски обекти.

Какво обаче се случва със сайтовете, от които можеш да поръчаш снифа? Един от тях е Sniffbull, за който "24 часа" писа още преди скандала с фолк певицата Диона, която го рекламира. Тогава страницата бе от малкото, които предлагаха енергийния прах срещу цената от 16 лв. за 1 грам. Днес тя временно е преустановила дейността си, но според собственика "поради изчерпана наличност".

Малко след като "24 часа" съобщи за новия тренд сред младежите, а певицата Диона пусна видео, чрез което рекламира снифа, институциите се задействаха, но вместо да се стреснат, в интернет пространството разпространителите откриха нова ниша. Проверка на "24 часа" показа, че те вече предлагат енергийната напитка на прах да се разтваря във вода, а не да се смърка през носа. Справка на медията ни установи сайт, който продава хранителни добавки за спортисти, но от него може да се поръча и енергиен прах, рекламиран за "всеки геймър", защото изострял сетива им. Продава се в опаковка от 10 г. и струва 5,50 лв. 

"Има вкус на сладка победа, въпреки че почти не съдържа захар - описват я продавачите . - Предназначена е да ви зареди с енергия. Идва под формата на прах и съдържа таурин и кофеин - сред най-популярните стимуланти на света. Освен това се използват основно от атлети, които искат да подобрят физическото и умственото си представяне преди всяко спортно състезание. Нервната система отговаря за контролирането на движението и затова оказва влияние на времето за реакция, което е важно във всяка игра. Освен това ниацинът заедно с рибофлавина, витамин В6 и В12 допринасят за намаляването на умората и изтощението. Те се натрупват особено по време на продължителни игри, които изискват 100% от вниманието ви. Всичко, което трябва да направите, е да го разбъркате с вода и да започнете играта. Благодарение на формулата си енергийната напитка е подходяща за професионални, но и за начинаещи геймъри", допълват още разпространителите в страницата си.

Те препоръчват на клиентите си да смесят 10 г. от продукта с 350 - 500 мл вода, преди да го изпият, но ги съветват да не превишават дневната доза. Не уточняват какви ще са последствията в противен случай.

Пред "24 часа" медицински специалисти предупреждават, че поръчаните от сайтове енергийни напитки на прах както за прием през носа, така и разтворими във вода, са опасни, тъй като не е ясно точното им съдържание. Същото мнение сподели и министърът на здравеопазването Галя Кондева: Употребата на енергиен прах не е безопасна. Тя може да доведе до разраняване на носната лигавица, а в определени случаи и до спиране на дишането. Нямаме конкретни данни за съдържанието, а по-скоро за дозирането. При многократна употреба може да има много неблагоприятни последици за употребяващите. Информирахме КЗП и те са предприели необходимите мерки за забрана на продукта, допълни тя, като изясни, че снифът вероятно е влязъл в страната без нужда от предварителна оценка, тъй като не е храна или хранителна добавка.

От официалното съобщение на Комисията за защита на потребителите стана ясно, че ще бъдат изпратени и нотификации до Европейската система за бързо предупреждение SAFETY GATE. Това означава, че България ще изпрати сигнал с информация за вида продукт, идентифициран у нас като опасен, както и мерките, които сме предприели за спирането му. Всички сигнали до SAFETY GATE стигат до властите в другите държави, които да следят за същия продукт на собствения си пазар.

Председателят на КЗП Мария Филипова призова всички потребители, закупили енергийния сниф, да преустановят незабавно употребата му.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>