Борисов включи и БСП във възможна сглобка за кабинет след изборите (Обзор)

11.09.2024 21:30 Павлета Давидова
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Атанас Зафиров
Кирил Петков
ГЕРБ-СДС се регистрира за изборите в ЦИК.

Нинова: Той си закачи на колана скалпа на партията

Нямаме си доверие, отвърна Петков на офертата на лидера на ГЕРБ за "джентълменско споразумение"

Естествените партньори на ГЕРБ са ПП-ДБ, с които бяха заедно в сглобката, плюс БСП и ИТН.

Тази формула за евентуално бъдещо управление зададе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Направи го в деня, в който партията му се регистрира в ЦИК за участие в предсрочните избори на 27 октомври. А заместникът му Томислав Дончев заговори за последен шанс за политиците и опасност при нов провал за надигане на гласове срещу представителната демокрация.

Честно е да се каже на хората какво ще се прави след изборите, а не да се подлъгват българите и след това пак да се държим като мажоритарно избрани партии, обясни Борисов. Ден по-рано той предложи “джентълменско споразумение” между партиите.

В сряда лидерът на ГЕРБ отново отхвърли опцията за партньорство с “Възраждане”.

За включването на БСП в групата на възможните партньори, въпреки досегашната забрана ГЕРБ да не се коалира с тях, лидерът лаконично каза: Това имаме в парламента. Иначе пак няма да има правителство и ритуално ще си отрежем главите.

А на въпрос не е ли било и ДПС в сглобката, Борисов отговори: “Беше, разбира се. То беше в пълната сглобка”. И напомни, че той, Петков и Пеевски са водили разговор със Зеленски за изпращането на оръжие за Украйна, с ДПС са направили и конституционната реформа, макар да не са ги подкрепяли за правителство.

Да оставим ДПС да се регистрират и да видим тези 20 от едните и 20 от другите депутати, но

те не са от решаващо значение за формирането на кабинет,

каза Борисов.

Но обърна внимание, че не заявява, че ще преговаря с ПП-ДБ, защото те щели “да излязат и да кажат: няма да преговаряме”.

В демократичния принцип има преговори и коалиции за правителство. Понякога се водят по няколко месеца и накрая се отива към правителство... До този момент сме изхарчили над 1 млрд. лв. само за избори и политическите партии не дават решения, като те свършат. Ако не им харесва “джентълменско споразумение”, нека да измислят “умните” друга дума, предложи Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отново каза, че три премиерски мандата са му достатъчни,

въпреки че в ГЕРБ искат отново да го направи. Безспорно съм най-успешният премиер. Но предлагах кабинет “Габровски”, “Желязков” - ако аз съм причина, да отпадна. Предложихме и подкрепихме кабинет “Габриел - Денков”, какво повече?, попита Борисов.

Той се ядоса, че днес никой вече не говорел за машинното гласуване. Сега защо никой не пита за машинно гласуване ли сме? Защото изтече записът с “ала-балата”, допълни Борисов. И повтори тезата си за промяна в Изборния кодекс и въвеждане на мажоритарен вот или гръцката система за бонус депутати за победителя. Според него, ако има воля, промени в Изборния кодекс могат да се приемат дори от този парламент.

Офертата на Борисов за “джентълменско споразумение” обаче не бе приета топло от останалите политически сили. Особено от желаните за партньори ПП-ДБ.

За да си джентълмен, трябва да си изпълняваш думата. Истината е, че си нямаме доверие. Иначе нямаше да сме на това дередже, коментира съпредседателят на “Промяната” Кирил Петков. Според него изходът от политическата криза бил в равно отдалечен премиер, икономист или юрист. И всички да се съгласят зад определена програма.

В Италия този модел проработи много добре. Аз бях премиер, когато Марио Драги бе също премиер. Той бе експерт, напредна в политиките на Италия по един мащабен начин. Вярвам, че 7 милиона българи трябва да намерим достоен непартиен премиер, на когото да имаме доверие, каза Петков.

Той сподели,

че се чувствал като в “Майстора и Маргарита”

на Михаил Булгаков, а причината за това била, че се вкарват закони за защита на смяна на пола на деца от ИТН, както и за чуждите агенти на “Възраждане”.

Включването в потенциалните партньори на БСП от страна на Борисов предизвика реакция на бившата соцлидерка Корнелия Нинова. Днес Борисов успя - закачи си скалпа на БСП на колана като много други партии, коментира тя.

Времето на предизборните коалиции свърши. “БСП - обединена левица” ясно показа какъв е моделът и каква е алтернативата на сегашното статукво, отсече обаче временният председател на БСП Атанас Зафиров.

Ние сме на прав път. На провокации и предизборни въдици няма как да се връзваме, каза Зафиров. И обясни, че влизането в изборите с предварителни пазарлъци кой с кого да управлява водело само до нови парламентарни избори.

ИТН не бързат да дадат категоричен отговор на Борисов, защото не му било сега времето.

Други от От страната и света

Арестуваха мъж, обрал два пъти адвокатска кантора в Бургас

Полицаи от Първо Районно управление – Бургас задържаха 46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, извършил две взломни кражби от адвокатска кантора в Бургас

Антон Славчев остава да води и “Антикорупция”, и комисията за отнемане на имущество (Обзор)

След 4 часа скандали депутатите решиха, че конституционно мнозинство трябва и за сваляне на шефа. "Промяната" без шанс да събере такова, а Борисов не участва в дебата - знае какво е "като Севда да те

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

>