Всички против “Възраждане” и закона им за чуждите агенти: проруски и срещу партньорите (Обзор)

11.09.2024 21:10
Костадин Костадинов не срещна подкрепа сред останалите партии.

ГЕРБ, ДПС на Пеевски и ПП-ДБ го отхвърлиха още преди да е стигнал до пленарната зала

Костадинов: Преписван е от американския закон

Проруски, путинистки, мракобесен и срещу партньорите ни - с тези определения основните политически играчи в парламента се обединиха и отхвърлиха законопроекта на “Възраждане” за чуждестранните агенти. При това го направиха още преди той да е стигнал до гласуване в комисия или пленарната зала.

Това е пореден опит на партията на Костадин Костадинов да прокара закона. С него се въвежда забрана за всяко лице и всяка организация, получила над 1000 лв. чуждестранно финансиране на година (извън това от ЕС), да осъществява дейности, свързани с медии, образование, социални услуги и фондации. Всички те ще бъдат обявявани за чуждестранни агенти.

Още с внасянето му в предишния парламент през 2022 г. проектът предизвика голямо обществено недоволство и остри позиции от неправителствени организации.

Сега законопроектът се внася в самия край на този парламент и няма да има нито време да бъде разгледан, нито политическа воля да бъде подкрепен. Това стана ясно от острите коментари на основните политически сили срещу него в сряда.

Внесеният от откровено проруската партия “Възраждане” мракобесен законопроект за чуждестранните агенти е

тежка провокация към националната сигурност

и суверенитет на България и парламентът трябва незабавно да го отхвърли, поиска председателят на ДПС Делян Пеевски. Групата му ще гласува против закона, а самият той определи като безпрецедентен “опита да се транспонират в националното ни законодателство закони от Русия на Путин”.

Опитите за създаване на “черни списъци” с неудобни хора, организации, медии, училища и университети и сплашването на структури на гражданското общество са последният пристан на тоталитарните системи, коментира Пеевски. И обяви, че поведението на парламентарните партии към този законопроект ще бъде лакмус за тяхната ценностна ориентация и принадлежност и много силен сигнал към обществеността.

Пеевски акцентира, че гражданите и евро-атлантическите партньори на България очакват от отговорните лидери обединение срещу подобна заплаха.

Против проектозакона ще са и ГЕРБ, а лидерът им Бойко Борисов успокои задочно евро-атлантическите ни партньори.

Уважавам колегите от “Възраждане”, но нашата пъпна връв е ЕНП и евро-атлантическата общност. Те внасят тези промени срещу наши партньори в глобалната битка с популизма и войната. Нашето място е там. Няма да подкрепим подобен закон. Нашите партньори може да са спокойни, коментира Борисов.

С нарочна позиция против закона излязоха и ПП-ДБ. Като основни причини за несъгласието си от коалицията посочват: нарушаване на конституционни права на гражданите, заплаха за независимостта на България, както и копиране на репресивни практики на Путин за ограничаване на свободата на словото и независимата журналистика. Според тях законът оказва и зловредно влияние върху българското общество, тъй като ограничава образователните възможности, защото български

студенти със стипендии от чужбина може да бъдат обявени за “чуждестранни агенти”,

предлага се забрана за преподавателска и научна дейност, рискува се дейността на читалища, научни и културни общности и институции. Законопроектът е насочен срещу гражданските организации, които след 1990 г. свършиха огромна работа за България за укрепването и запазването на българската история и култура и за намаляването на социалните неравенства в българското общество, коментират от ПП-ДБ.

Подкрепяме необходимостта от прозрачност и отчетност при финансирането с външни средства. Това обаче не трябва да се използва като претекст за ограничаване на основни демократични принципи и свободата на гражданското общество, категорични са от ПП-ДБ.

Малко по-уклончиви бяха в позицията си от ИТН, които наскоро подкрепиха “Възраждане” в настояването им парламентът да се произнесе по искането им за референдум за еврото. Шефът на групата Тошко Йорданов разказа, че и в САЩ има закон за чуждестранните агенти, но бе категоричен, че проектът на “Възраждане” има нужда от доста корекции. Според него обаче няма време в този парламент текстовете да минат през комисии и гласуване в пленарната зала.

Единствен лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов защити законопроекта.

Лъжа е, че е преписан от руския закон. Той е почти едно към едно преписан от американския закон за регистрация на чуждите агенти, който работи изключително добре, обясни Костадинов. Той обясни, че “законът не предвижда санкции, а публичност и прозрачност”. В проектозакона му обаче са предвидени както огромни глоби, така и забрана за дейност.

Други от От страната и света

Малките фирми няма да внасят ДДС за това, което продават, ако оборотът им е под 166 хил. лева

Бонусът ще важи и при износ  за  ЕС, ако компанията не прескача прага от 100 000 евро  Още облекчения за големите компании, които работят у нас, предлага финансовото министерство

Божидар Божанов: В антикорупционните органи трябват политически неутрални лица, Бойко Рашков е депутат

От ПП-ДБ искаме оставката на Антон Славчев като шеф на антикорупционната комисия, а не тестваме мнозинства, каза за БНТ депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов

ДАНС: България няма нищо общо с пейджърите, взривени в Ливан и Сирия

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници"

Нападнатата бременна музикантка във Варна: Притесних се първо за детето

38-годишна бременна украинка е била нападната във Варна . Жената е изкарвала парите си като уличен музикант, когато мъж във видимо нетрезво състояние започва да я обижда, а след това я удря в лицето

Продължава делото срещу шофьора, убил 15-годишния Филип на пешеходна пътека

Продължава делото за смъртта на 15-годишния Филип, който беше прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" миналия септември. Подсъдим е 37-годишният Петър Тодоров

>