След съдебно нареждане с 15 "за" ЦИК пусна "ДПС - Ново начало" на изборите, спря самото ДПС

11.09.2024 20:38 Павлета Давидова
Днес бе последният ден, в който ЦИК приема документи за регистрация за парламентарния вот. Стопкадър: ЦИК

След като съдът разпореди ЦИК да регистрира за изборите коалицията на Делян Пеевски "ДПС - Ново начало", комисията се съобрази и единодушно прие да изпълни решението.

Преди гласуването Ерхан Чаушев, който е квота на движението в ЦИК взе думата и изтъкна, че решението на съда е постановено, но след него има и нови обстоятелства, които ЦИК трябва да обсъди и да реши дали да влязат в мотивите. "В 17 ч. имаше заявление за излизане на партия ДПС от тази коалиция. В 19 часа по електронна поща пристига контра предложение - не, отменяме предните заявления, искаме да останем в тази коалиция". Това са различни факти, които са съотносими. Съгласно решението и мотивите му трябва да се обсъдят всякакви постъпили документи, включително и по електронна поща и да се прецени тяхната природа", настоя той. Чаушев напомни, че документите се подават до 17 ч. Но до 17 ч. има определен тип волеизявление, което трябва да се обсъди.

С уточнението, че не бива да се коментират магистратските решения другата представителка на движението Севинч Солакова каза, че съдебното решение я притеснило. "Постави пред ЦИК въпрос какво прави с осигуряването на възможности за извършване на процесуални действия в електронна форма. Това ЦИК няма как да осигури като възможност за всички участници в изборния процес. В Изборния кодекс трябва да бъде уредена процедурата, за да се изпълни изисвкането, което съдът приема, че е налично, а то не е факт", каза тя. Един от мотивите на ВАС да поиска регистрация на "Новото начало" е именно прецедента по подаване на електронна заявка преди старта на приема на физически документи в ЦИК.

След това ЦИК подхвана искането на Джевдет Чакъров за самостоятелно явяване на ДПС. "Беше осъден проектът в работна група, отразени са всички постъпили взаимно изключващи се искания във вид на заявления и решения от двамата председатели. Съобразно изложените мотиви и чл. 57 ал. 1 от Изборния кодекс и решение 9728 по административно дело на ВАС" членовете решиха да откажат самостоятелна регистрация на ДПС за изборите.

"Не помня мотивировка на това решение. В 17 часа има ясна воля, че всички до сега воли от страна на пълномощници и председателя Пеевски са отменени с акт в 17 часа на председателя Чакъров. Това, което е написано тук не отговаря на действителността. Има окончателна воля. Какви противоречиви, има последователсност някаква. На първо заявление, оттегляне, оттегляне на оттеглянето и така до 17 ч. Кое му е противоречивото", ядоса се Чаушев

В крайна сметка искането на Чакъров за самостоятелно явяване бе порязано от 13 членове на комисията, против бяха Севинч Солакова и Чаушев.

Според Солакова е трябвало да се отбележи, фактът, че партия, която по принцип се създава с цел участие в изборите като демократичен механизъм за участие в управлението и властта действа чрез своя председател чрез неговите име, лице и подпис. "Видяхме го в ЦИК, а в другия случай - чрез пълномощник. Не може този факт да не се отчита. Това не е отразено в решението", каза тя.

Чаушев не бе доволен, че не бяха обсъдени последните две заявления, както и че не бе взето отношение по тях.

Солакова поиска ЦИК да прати писмо до ГРАО, в което да поиска да изключат от базата данни проверките в подписки, които нямат отношение към регистрираните партии и коалиции. "По -точно на ДПС и коалицията с председател Чакъров, защото те няма да послужат за регистрации, така като постъпихме с подписката на "Българска социалистическа партия"", предложи тя. Членовете на комисията се разделиха на 8 срещу 7 и така предложението не успя да мине. Говорителката на ЦИК Росица Матева обаче поиска до ГРАО да се прати писмо и да се изключи само подписката на ДПС и това мина с 15 гласа "за".

Подалите документи за самостоятелно явяване на БСП на изборите Иван Ченчев и Георги Свиленски пък ще си получат обратно депозита реши ЦИК с 13 гласа "за" и двама против.

Други от От страната и света

Карлос Насар гостува на празника на с. Бачево

Разложкото село Бачево ще празнува културата, образованието и спорта, а златното момче Карлос Насар ще бъде специален гост в събота на "Бачево празнува"

Обраха пациентка в болницата в Горна Оряховица

Издирват апаш, свил златни бижута от пациентка на общинската болница в Горна Оряховица. На 18 септември на тел. 112 е получен сигнал от за откраднати два златни синджира от портмоне на жена

Митничари откриха 13 000 кутии цигари под хладилници на Дунав мост 2

След митническа рентгенова проверка на спрян в района на ГКПП „Дунав мост 2 – Видин" товарен автомобил са установени недекларирани 258 000 къса цигари с български акцизен бандерол. Около 4,30 ч

Емигрант в САЩ дари ценните "Спомени на Иван Михайлов" на музея в Благоевград

Регионален исторически музей- Благоевград получи изключително ценно дарение. Драгомир Богданов, който живее в САЩ от години, и е активист на Македонската патриотична организация "Пирин" - Чикаго дари

Оставиха в ареста напушен шофьор, блъснал и убил пешеходка край Дупница

Окръжен съд – Кюстендил взе мярка „Задържане под стража", по отношение на обвиняем за катастрофа с починала пешеходка. 26-годишният Д. З. е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт

>