Агенция „Митници“ и Великобритания се борят заедно срещу нелегалния трафик

11.09.2024 16:25
Заместник-посланик на Великобритания в България Елизабет Чапман и директора на Агенция „Митници" Георги Димов. СНИМКА: АГЕНЦИЯ "МИТНИЦИ"

Модерно оборудване за ефективна борба срещу нелегалния трафик ще получат българските митнически служители в най-кратки срокове. Това стана ясно от срещата на директора на Агенция „Митници" Георги Димов с Елизабет Чапман – заместник-посланик на Великобритания в България. Двамата подписаха споразумение за британското дарение вчера. То се изразява основно в предоставянето на специализирани инструменти.

Безвъзмездното подпомагане е част от по-голямо сътрудничество, заложено в Съвместната декларация за засилване на борбата срещу организираната нелегална миграция, подписана през 2023 г. Това е ясен знак за ангажираността на Обединеното кралство и България за укрепване на сигурността по границите и намаляване на влиянието на организирана престъпност върху двете държави, посочват от Агенция „Митници".

„Модерното оборудване, предоставено от Обединеното кралство, е поредно доказателство за тясното взаимодействие между институциите на двете ни държави", коментира по време на подписването директорът на Агенция „Митници" Георги Димов. Той използва момента да благодари на заместник-посланик Чапман за подкрепата към работата на митническите служители.

Подписаното споразумение за дарение идва след като през юни 2024 г. Агенция „Митници" бе удостоена със седем индивидуални отличия на генералния директор на Националната агенция по борба с престъпността на Обединеното кралство (NCA). Наградите бяха присъдени заради ефективната работа на митническата администрация по предотвратяване на контрабандата на така наречени „малки лодки" и оборудване за тях, както и за ефективно противодействие на трафика на недекларирана валута, допълват от пресцентъра на агенцията.

От началото на април 2024 г. досега при проверки на границите на България са задържани или не са допуснати на територията на Европейския съюз 51 „малки" надуваеми лодки. Такъв тип несигурни и некачествени плавателни съдове се използват за нелегален превоз на мигранти през Ламанша.

Други от От страната и света

Ще гласуват освобождаването на Антон Славчев като председател на Антикорупционната комисия

Депутатите ще гласуват предложението за освобождаване на Антон Славчев като председател на Антикорупционната комисия. Искането беше внесено от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България"

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер

Плашат ме разсъжденията на ПП-ДБ как виждат КПКОНПИ, заяви той   Оставката на македонския вицепремиер Александър Николоски поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от кулоарите в парламента днес

Вижте как ще изглежда метростанция "Левски Г"

До края на 2025 г. трябва да е готова метростанцията в столичния квартал "Левски Г". Тя ще е решена в земни цветове, която съчетава модерна визия с уютно усещане

Веселин Плачков: В театрите липсват технически лица, заплащането им е ниско

Апелирам Министерството на културата да обърне сериозно внимание - заради ниското заплащане, вече нямаме добре подготвени кадри, усеща се липсата и на озвучители, осветители и др

Екатерина Захариева вече не е депутат

Като първа точка в днешния си работен ден депутатите започнаха с разглеждането на оставката на Екатерина Захариева като депутат от ГЕРБ. Тя бе народен представител от Пазарждик

>