Доклад на ЕК: България е сред най-страдащите от енергийна бедност в ЕС

11.09.2024 16:11
Природен газ СНИМКА: Pixabay

България е сред страните членки с най-висок процент жители, които не са успели да поддържат необходимата топлина в жилищата си през 2023 г., се казва в оповестения от Европейската комисия доклад "За състоянието на Енергийния съюз" за тази година. Той бе представен от еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон.

Данните показват също така, че населението ни е сред най-страдащите от енергийна бедност в ЕС. 20,7 на сто от хората у нас не са могли да се отопляват адекватно през миналата година, но по-зле от нас са били Испания и Португалия с едва една стотна разлика. През същия период 17,8% от населението у нас е изпитвало трудности при плащането на комуналните услуги.

През 2022 г. изкопаемите горива са съставлявали почти две трети или 65,4 на сто от енергийния микс у нас при средно ниво в ЕС 69%. Делът на ядрената енергия в България е бил 20,9%, а на възобновяемите енергийни източници – 13,8%.

Електрическият микс в страната ни е доминиран от изкопаемите горива - 48,2% и ядрената енергия 43,2%. ВЕИ съставляват 19,1%, докато средният показател за ЕС е 39,4%.

В България има едно подземно газохранилище с общ капацитет 0,55 милиарда кубика. Това прави 20 на сто от потреблението на газ у нас през 2022 г. В средата на август т.г. хранилището е било запълнено 83,83%, пише БНР.

Процесът по диверсификацията на изкопаеми горива у нас е доста напреднал, се казва още в доклада.

Газохранилищата в ЕС са запълнени 90 % към 19 август, много преди крайния срок 1 ноември, се посочва в доклада. В него се отбелязва още, че делът на руския газ във вноса в ЕС е намалял от 45 % през 2021 г. на 18 % до юни 2024 г., докато вносът от доверени партньори като Норвегия и САЩ се е увеличил.

"Намалихме търсенето на газ между август 2022 г. и май 2024 г. с 138 милиарда кубични метра", пише още в доклада и се подчертава, че цените на енергията са по-стабилни и остават значително под върховите равнища на енергийната криза от 2022 г.

Други от От страната и света

Ще гласуват освобождаването на Антон Славчев като председател на Антикорупционната комисия

Депутатите ще гласуват предложението за освобождаване на Антон Славчев като председател на Антикорупционната комисия. Искането беше внесено от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България"

Вижте как ще изглежда метростанция "Левски Г"

До края на 2025 г. трябва да е готова метростанцията в столичния квартал "Левски Г". Тя ще е решена в земни цветове, която съчетава модерна визия с уютно усещане

Веселин Плачков: В театрите липсват технически лица, заплащането им е ниско

Апелирам Министерството на културата да обърне сериозно внимание - заради ниското заплащане, вече нямаме добре подготвени кадри, усеща се липсата и на озвучители, осветители и др

Екатерина Захариева вече не е депутат

Като първа точка в днешния си работен ден депутатите започнаха с разглеждането на оставката на Екатерина Захариева като депутат от ГЕРБ. Тя бе народен представител от Пазарждик

Пробивът на улица "Народен герой" свърза директно околовръстното с "Овча купел"

Дълго време пътуващите по бул. “Цар Борис III” в столицата в района на “Павлово” търпяха неудобства, породени от изпълнението на проекта свързан с рехабилитацията на трамвайното трасе

>