Велико Търново става Столица на буквите тази година чрез кампанията „Книги за смет"

11.09.2024 15:37 Дима Максимова
Инициативата "Книги за смет" традиционно се радва на голям интерес във Велико Търново

Точно в Деня на независимостта на България - 22 септември, жителите и гости на Велико Търново могат да се включат в екологичната инициатива "Книги за смет", като разменят своите пластмасови отпадъци на паркинга на хипермаркет Kaufland във Велико Търново (ул. „Краков" 2Б). Старата столица всяка година чупи рекордни по брой участници в инициативата и количество рециклирана пластмаса.
Събитието вече е традиционно за града и се провежда с категоричната подкрепа на Община Велико Търново.

Тази година „Книги за смет" се превръща в посланик на буквите от кирилицата с ознаменуване на буквите на нашата азбука. Под надслов „ Буквите, които ни свързват" изданията са с титулни страници поредица от буквите от кирилицата. Избраните заглавия са от автори, които са писали на кирилица. Всеки град, който участва в кампанията, получава титлата „Столица на буквите"

„Книги за смет" е най-голямата национална еко инициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето и в която всеки участник получава книга в замяна на килограм годна за рециклиране пластмаса. 

След Велико Търново идва ред и на столицата, като кампанията ще се проведе на 29 септември, неделя, с детски работилници и богата програма.

Организаторите препоръчват предаваната за рециклиране пластмаса да бъде почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Сред отпадъците, които не се приемат, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди, се уточнява в съобщението.

Други от От страната и света

Веселин Тодоров за изборите: Хартията не съответства на изискванията на принтерите

"Хартията не съответства на изискванията на принтерите. Може да се правят каквито искат изследвания в каквито си искат лаборатории, но статистически е факт, че 50 пъти се е вдигнала щетимостта

Еврото остава над 1,11 долара след понижението на лихвите в САЩ

Еврото продължава да се котира над прага от 1,11 долара днес във Франкфурт, съобщават германски сайтове за финансова информация. Единната валута се разменеше за 1

Лена Бориславова очаква "грозни сцени" в защита на Антон Славчев

Очакваме в зала да има грозни сцени в опит да се защити оставането на Антон Славчев като председател на комисията и да се хвърли сянка върху лицата, които са подписали искане за неговото

Ще гласуват освобождаването на Антон Славчев като председател на Антикорупционната комисия

Депутатите ще гласуват предложението за освобождаване на Антон Славчев като председател на Антикорупционната комисия. Искането беше внесено от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България"

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер

Плашат ме разсъжденията на ПП-ДБ как виждат КПКОНПИ, заяви той   Оставката на македонския вицепремиер Александър Николоски поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от кулоарите в парламента днес

>