Георги Свиленски: Нинова има много номинации да е депутат - може да е в листи и без да е член на БСП, но ѝ зачеркват името

11.09.2024 07:00 Лиляна Клисурова
Георги Свиленски

- Г-н Свиленски, приключи ли ерата “Нинова” в БСП, след като ВКС отсъди, че тя вече не е лидер, а Софийският градски съд вписа като представляващ Атанас Зафиров? Какво следва за вас в партията?

- Следва осмисляне в каква посока трябва да върви БСП и какви интереси трябва да защитава.

Решенията на съда не би трябвало и не е редно да се коментират, но прави впечатление, че по един и същи казус през 2022 г. същият ВКС се произнася, че подадена оставка трябва да бъде констатирана от конгреса. И само 2 г. по-късно същият върховен съд казва, че такава оставка не трябва да бъде констатирана от конгреса. Тогава делото е във връзка с наложените наказания на Кирил Добрев и Калоян Паргов, които те обжалваха пред съда и вписването на Националния съвет пред СГС. И по същото дело отново е обсъждана оставката на Корнелия Нинова - тогава, когато тя я подаде, но конгресът не я констатира. И част от съдебното решение е, че оставката трябва да бъде констатирана. Притеснителното е, че по един и същи казус един и същи върховен съд се произнася по различен начин. И това е една от причините обществото да няма доверие в съдебната система.

- Решението на съда за Нинова сега е окончателно и не може да се обжалва. Какви ще бъдат следващите ви ходове и имате ли такива, след като Националният съвет ви изключи?

- Ние сме изключени от един незаконен пленум на Националния съвет, подадохме жалба в Общопартийната контролна комисия, надяваме се тя да се произнесе в срок. По-важното е, че това решение за изключване не се приема от социалистите. Нашите другари и членове непрекъснато звънят по телефоните, пишат по имейли и фейсбук - искат да напускат партията. Искат да заемат позиция, която да покаже на самонастанилото се ръководство, че това, което правят в момента с БСП, пътят, по който вкарват партията в някакво ляво обединение, което няма нищо общо с ценностите на БСП и хората, които са работили в партията, те не го приемат. И това ще се види много скоро на изборите, тъй като първият тест пред това ляво обединение са предстоящите избори.

А ние, като членове на БСП и на Националния съвет направихме единственото възможно нещо - да дадем шанс на БСП да се яви на изборите. Затова в понеделник подадохме документи за регистрация в ЦИК, за да бъде регистрирана БСП.

- Но направихте това много демонстративно - точно в часа, в който започваше делото за лидерството на Нинова в съда. Защо? Какво искахте да покажете? И очаквате ли наистина ЦИК да регистрира БСП, особено сега, след решението на съда?

- ЦИК трябва да спазва закона, в който ясно е посочено кой може да подава документи и да регистрира. Ако съдебното решение бъде обнародвано в срок, ЦИК трябва да поиска необходимите документи от новия представляващ партията. Ако това не се случи, би трябвало да регистрира партията, а след това вписаният представляващ функциите председател да прецени какво да прави с тази регистрация. Той има възможност както да я оттегли, така и да я използва, като регистрира листи. Ние не сме поставили БСП под заплаха, напротив - дали сме още една възможност на ръководството да реши как да участва в тези избори.

- След решението на съда обаче Зафиров изтегли внесените от вас документи.

- Не съм си мислил, че ще доживея някога Мая Манолова и Атанас Зафиров да заличат БСП в ЦИК.

- Казахте, че обжалвате изключването си в партийния съд, който преди време се произнесе за Нинова. Какви очаквания имате за решението и възможно ли е да стигнете до съда?

- Няма смисъл. Когато едни хора са се самозабравили и имат желание да се лишат от другари, с които сме повече от 20 г. заедно, не мога да допусна Зафиров и Вигенин да са ми морални съдници. Аз усещам подкрепата на другарите в БСП и това ми дава сила да продължа напред. Иначе с административни хватки и обжалвания - няма смисъл. Това не е фирма и търговско дружество, а обществена организация, за която всеки трябва да помага, а не да пречи.

Нямам очаквания и за по-различно произнасяне от Общопартийната контролна комисия. Познавам комисията, ясно ми е как бяха взети решенията по казусите с Нинова и със Софийската градска организация. Както се случи с върховния съд - в рамките на няколко месеца си промениха позицията на 180 градуса.

Но пак казвам - членството не е решението на Националния съвет или решението на контролната комисия. Членството е отношението на хората, кои са с теб и вървят до теб. Аз разчитам повече на подкрепата, която имам сред социалистите и другарите. Виждам я още повече сега, когато партията е в затруднение. Видях я и през последните дни, когато бяха събирани подписите за регистрацията на БСП - само за 2 дни бяха събрани над 10 хиляди подписа. Това не се е случвало никога в БСП и показва, че хората са мотивирани и мислят за партията.

- Казахте, че членове искат да напускат БСП - ще се разцепи ли партията?

- Аз съм член на БСП от 35 г. и няма да съм човекът, който ще разцепи БСП. Но няма да позволя и БСП да стане поредната зависима от Пеевски и Борисов партия. От каквато и позиция да се намирам, ще продължа да водя тази битка, защото БСП беше останала единствената независима партия.

- А възможно ли е да се появи нов ляв проект от недоволните от изключването на Нинова?

- Партиите, БСП - това са хората. Има много несъгласни с това, което се случва. Ако има хора, които искат да тръгнат по по-изчистен и справедлив път от това, което им предлага сегашното ръководство, вероятно ще се случи такова нещо. Дали ще е със Свиленски, или без него, това няма значение. Телефонът прегрява от членове на БСП, които не са съгласни със случващото се. Ние не искаме да цепим БСП, затова и призовахме хората да не напускат партията, те не са виновни за безумията на временното ръководство.

- Но е възможно да се появи нов проект, така ли?

- Няма как да се появи такъв изкуствено от инкубатор. Ако се появи такова нещо, то може да стане само от хората отдолу.

- Ще ви върна на съдебната сага. Разбрахме, че Крум Дончев е използвал апаратна хватка, за да продължи да има правен интерес по делото във ВКС - веднага след изключването му от “Оборище” е станал член на БСП в организацията в “Триадица”. Вие подадохте ли документи отново за членство?

- Не знам защо наричате това апаратна хватка. Всеки един български гражданин може да бъде приет за член на БСП там, където пожелае, и там, където го искат. Вероятно Крум е имал покана от район “Триадица” и там е бил преместен.

Аз не съм подал нищо, защото не се смятам за изключен. Няма как да приема решение от един нелегитимен орган, взето със 72 гласа “за”, но отчетени 105. Затова ще изчакам решението на контролната комисия, ще изчакам водещият заседанието Кристиан Вигенин да каже с кои очи видя той 72-ма души като 105?

- Ясно е, че няма да сте в листите за депутати, които “Позитано” ще одобри. Възможно ли е да се явите на тези избори от листите на друга формация?

- Не. Аз съм социалист, член на БСП от 35 г. и няма как да ме видите в листи на други партии. Моралът ми е такъв - да защитавам социалистическата идея. А тези спекулации, които някои пускат - че ще се кандидатираме от МЕЧ или други партии, не отговарят на абсолютно никакви основания. Целта не е Георги Свиленски да бъде депутат, а БСП да бъде водеща сила и да се представи добре на изборите.

Между другото Нинова, Ченчев, Проданов, аз имаме стотици номинации от цялата страна, които в момента биват зачеркнати от ръководството. Пловдив, Смолян, Пазарджик, във всички областни съвети Нинова има номинации за депутат, но по поръчка на ръководството номинацията ѝ е зачеркната, което е незаконно.

- Но Нинова е изключена от партията...

- Това няма никакво значение, в листите има и хора, които не са членове на БСП. Когато имате човек, когото хората искат и носи гласове, граничи със самоубийство да кажеш: няма да е в листите, защото сме решили да го накажем. Но тези хора не мислят за БСП.

- А вие мислехте ли за БСП, когато масово изключвахте и гонехте хора в последните години?

- Нека си говорим честно. Единствените двама, изключени по времето на Нинова, са Кирил Добрев и Георги Гергов. Други изключени за 8 г. по времето на Нинова няма.

- Но всички инакомислещи бяха гонени и наказвани, да си спомним напусналите групата ви преди няколко мандата или пък онова заседание на конгреса с многото изключени...

- Нинова не е изгонила никого. Дайте примери с имена, не да говорим с общи заключения. Имаше хора, които бяха кандидати в други листи, а това по устав не е позволено. В устава има норма, че след като даден член го е нарушил, може да бъде наказан или изключен. Затова имаше наказания. Всички други, които са напуснали, е защото са отишли в други партии или защото са били наказани от местните си организации.

Но това, че си отишъл на 2 август на Бузлуджа - на празника на партията, да се определя като саботаж, а не като почит към годишнината - това е притеснително. Това са аргументите за изключването и на четирима ни от Националния съвет.

- Факт е обаче, че не спазихте решението на ръководството да влезете като депутат от София, а не от Плевен. Както и решението на Нинова да е депутат от Благоевград.

- Аз съм бил водач на две листи с решение на Националния съвет и няма как да бъда народен представител от два района. И понеже съм избрал един от двата, те ме нападат. И няма решение, има препоръка, която ми е казана, след като е изтекъл срокът. Но това са формалности. Просто са търсили причина да бъдем наказани. Предложението за изключване на Нинова беше един месец по-рано. А накрая в решението беше записано, че е, защото не е изпълнила решение на Националния съвет в този ден - да даде пълномощно на Зафиров. Хайде кажете ми защо се изключва така?

- А тя защо отказа да даде пълномощно на Зафиров и така бойкотира и Националния съвет, и партията? Всичките ѝ ходове, и вашите, в последните два месеца бяха сякаш напук на “Позитано”.

- Отказа да даде пълномощно на Зафиров, защото му няма доверие. Когато един човек те е предал, а ти си му вярвал, няма как да му дадеш пълномощно.

- Защо не напуснахте парламентарната група на БСП, както заявихте още на 1 септември, когато бяхте изключени?

- Защото има процедура, по която се случват тези неща. Трябваше да има заседание на групата, исках да чуя колегите и да ги гледам в очите как ще гласуват за нашето изключване. Ако това не се случи тези дни, сигурно ще го направим. Тъй като няма смисъл да оставаме с хора, които искат да водят партията и групата в посока, различна от тази на социалистите. Нямаме място в такава група.

Визитка:

Други от Интервюта

Мария Филипова: Предстои да пуснем приложение, чрез което хората да подават жалби лесно от телефона

Стремежът ни е да има доверие между потребителите и търговците, а не да отчитаме брой на жалби и глоби, казва председателят на КЗП  Още акценти от интервюто:  С регионалните здравни

Маргарита Димитрова: На “Аполония” се случи невъзможното - 13 великолепни музиканти от цял свят на една сцена

Остава надеждата, че злосторниците, откраднали 50 000 лв., ще бъдат открити - Нещо нечувано се случи на “Аполония” тази година - фестивалът бе ограбен. Изчезнаха 50 000 лв

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков Още акценти от интервюто: Чакаме всички на фестивала на самоковския

>