Михаела от Пирдоп доказва връзката между каратето и математиката

10.09.2024 14:17 Ярослава Прохазкова
На лагер на националния отбор по карате в Банско
При връчването на дипломата на Михаела за майсторска степен 1-и Дан с нейния сенсей Ресми Бобев през 2023 г.
Шампион на турнир в Охрид, Македония, 2024, категория жени 18+

Стана съвсем случайно. Разбрах, че мой съученик тренира карате и ми се прииска да видя какво е. Не е спорт, който показват по телевизията. Когато видях, веднага разбрах, че е моето.

Това разказва Михаела Димитрова от Пирдоп, която за 9 години вече има 92 медала - 30 златни, 30 сребърни и 32 бронзови в различни категории (от деца до 18 плюс). Слушала е химна на България много пъти. “Чувството е уникално!”, казва шампионката. Пулсът ѝ се учестява, но не си позволява да плаче.

Момичето признава, че като много от бойните спортове и този се води мъжки, но веднага изтъква успехите на олимпийската ни шампионка Ивет Горанова. Така че е популярен и сред жените, казва Михаела.

Момчетата не се страхуват от нея. Все пак каратето е главно за самозащита, не е за нападение. Хората, като чуят, че тренирам карате,

гледат много да не ме заяждат

Ако не бъда предизвикана, не бих нападнала първа, все пак предупреждава шампионката.

Три поредни години е национален шампион на България (2022-а, 2023-а и 2024-а). През същите години е и шампион на национална купа по карате. Има две европейски титли - от Суботица, Сърбия, през 2022 г. и от Дебрецен, Унгария, от тази година. Има световна титла от 2023 г. в Халкида, Гърция. Има още два медала от европейски и световни първенства - трето място на европейското в Италия през 2023 г. и световен вицешампион от 2022 г. на световното в Карлови Вари в Чехия.

“Спортът ми дава много неща. На първо място е здравето, а на второ - дисциплината. Спортът ме направи много по-упорита, което ми помага дори в училище - да се старая повече, да искам винаги да съм най-добрата и да се боря за успехите”.

Тренира в читалището в Пирдоп. Казва, че треньорът ѝ е един от най-добрите в България - Ресми Бобев. Много добър състезател е. Има световни, европейски и балкански титли, многократен национален шампион.

Амбицията ѝ в момента е да привлече към каратето и по-малкия си брат, който засега се съпротивлява.

Михаела ще е в 12-и клас в средно училище “Сава Савов” в Пирдоп. Участвала е в много олимпиади по математика, български език. По “Еразъм” е посещавала Испания. Кандидатствала е и за позиции по стажантските програми в медодобивните предприятия в района.

Каратето не ѝ пречи на ученето. Участва редовно в инициативите на училището. Няколко поредни години

е с успех с 6,00

Старае се да не се налага учителите да бъдат снизходителни. Подхождат обаче с разбиране, когато се налага да отсъства заради състезание или пък малко да закъснее с някое домашно.

В края на септември момичето ще има състезание за класиране за националния отбор. След това е световното първенство по карате в Белград. Ще участва и индивидуално, и отборно. Това е следващият връх, който трябва да покори, защото преминава в категория жени.

Освен задължителната матура по български език и литература ще защитава дипломна работа по специалността "Организатор онлайн приложения" с профил електронна търговия. Учи програмиране, разработване на сайтове, но все още не би се нарекла IT специалист. Не мисли да учи компютърни науки. Иска да стане кинезитерапевт и да учи в Националната спортна академия, за да помага на хората. Така заедно с ученето ще остане близо до спорта.

Не ѝ е скучно в Пирдоп. Спокойно е. “Няма много хора, с които да се буташ по улиците. Може спокойно да се разходиш”. Обича да ходи на кино и театър. Изкуството и културата не ѝ липсват. Какво са 70 км разстояние до столицата.

Други от Просветни

№3 в българския шах Надя Тончева иска да учи биоинформатика

Дай шахче, дай шахче. Така 6 и половина годишната Надя Тончева изнудва баща си преди години. Тогава са на планина, много деца, много шум, много движение. И той казва: Дайте да ви покажа нещо

Училищният двор - сърцето на квартала в София. След последния звънец да събира за спорт, отмора или забавления

Училищният двор ще се превърне в сърцето на всеки квартал в София. След последния звънец той да бъде притегателен център за всички - за спорт, отмора или забавление

Цоков: Студентите в 18 специалности се освободени от такси, това увеличава интереса

Студентите в 18 специалности не заплащат такси за обучението си. Благодарение на това се увеличава интересът към защитени специалности от важни професионални направления като физически и химически

7 млн. лв. за нови класни стаи и кабинети н 382 училища

Министерският съвет отпусна 6 786 179 лв. за осигуряване на дейности по три национални програми за развитие на образованието. По Национална програма „Осигуряване на съвременна

19 000 участваха в програма за създаване на позитивна образователна среда

Почти 12 000 ученици, над 1000 учители и близо 6000 родители са се включили в инициативи за създаването на по-сигурна, безопасна и позитивна образователна среда в училище

>