Печелите повече успехи, като работите "на доверие"

11.09.2024 05:30 Димитрана Александрова

Ако подхождате със съмнение към колегите си, хабите излишни ресурси да ги проверявате

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

В българския език има един израз "на юнашко доверие" - ще рече, че проявявате наивност, като не проверявате някого, с когото си имате работа.
Няма спор, че "юнашкото доверие" носи рискове. Но и
мнителността саботира успеха.

Ако е прекалена, може да блокира кариерата ви.
В бизнеса доверието между партньорите носи по-висока печалба. Когато не се водят дълги преговори, когато не се подготвят безкрайно дълги договори с цел всяка страна желязно да защити интересите си от евентуална некоректност на другата, а се сключват сделки "на честна дума" и тя се изпълнява, много ясно, че се пестят ресурси.

По-голямото доверие генерира по-добри резултати с по-ниска цена за по-кратко време в професионалните и в личните отношения, твърди Стивън Кови в книгата "Скоростта на доверието".

Доверието ни засяга 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, 365 дни в годината. То вдъхновява и поддържа качеството на всяка връзка, всяко общуване, всяка работа, всяко начинание. То променя качеството на всеки настоящ момент, променя траекторията и резултата от всеки бъдещ момент от живота ни - личен и професионален.

Противно на общоприетото схващане, доверието не е нещо неуловимо и неопределено, което или имате, или го нямате. Напротив, доверието е прагматичен, осезаем и работещ актив, който можете да създадете
много по-бързо, отколкото си мислите. Ниското доверие е най-големият разход в живота и в различните организации, включително в семейството. Ниското доверие води до заговори, интриги, междуличностни конфликти, съревнование между звената, мислене за печалба/загуба, отбрана във взаимоотношенията. Ниското ниво на доверие забавя всичко - всякакви решения и връзки. Високото ниво на доверие създава висока скорост, обяснява Кови.

Представете си, че с колегата Петров сте в един екип и заедно работите по задача. Вашата част е тясно свързана с неговата. Ако не му се доверявате, ще трябва да проверите всичко, което той е свършил. Това вероятно ще ви отнеме много време и усилия. Все едно работите за двама. В крайна сметка може да се провалите я с качеството, я със сроковете.

Същото обаче може да се случи и ако Петров нещо не е догледал и ви е подведе примерно с грешни данни. Тогава ще сте проявили "юнашко доверие" и ще си носите последиците от провала. Макар че виновният ще е колегата, неуспехът в изпълнението на задача е и за вас.

Та къде минава границата между разумното и неразумното доверие? Ами през разума. 

Вие Петров го познавате. Ако ви се е случвало да забележите, че не е достатъчно способен или че е склонен да си върши работата небрежно, естествено, че ще проверите, за да не провали и вашата работа. Но ако няма защо, не го подозирайте.

И в професията, и в живота не е полезно да подхождате със съмнение към хората, защото хабите излишни ресурси.

Когато се доверявате напълно на някого, това ви позволява да работите с него по-ефективно, отколкото ако се съмнявате в него, поставяте под въпрос способностите му, постоянно проверявате и оценявате какво как е свършил. Доверието позволява проектите да текат по-гладко, мениджърите и служителите да взаимодействат по-продуктивно. Доверието е смазка за взаимоотношенията.

Доверието е в основата на всяка връзка, независимо дали е лична или бизнес. Ако нямате доверие на някого, трябва постоянно да го следите. Доверявайки се на хората, ние опростяваме живота си, уверява Кови.

Всичко това е разбираемо, но за някои хора е по-трудно да изпитват доверие отколкото недоверие. По тази причина се оказва, че те не могат да се сработват с другите. Така провалят кариерата си, понеже в съвременния свят огромна част от бизнеса трябва да се върши в екип.

Без значение колко интелигентни и талантливи сте, колко велики умения имате, ако искате да постигнете нещо, винаги ще зависите от някого. Колкото повече искате да постигнете, в толкова по-добър екип трябва да бъдете, изтъкват специалистите по кариерно развитие.

Недоверчивите хората са няколко типа.

Някои имат лош опит. Много пъти им се случвало да бъдат подведени. Не точно от тези колеги, от други, но са си взели поука да бъдат предпазливи. В това има известна доза смисъл, но сравнително малко.

Прекалено много живеете в миналото, твърде големи песисимисти сте, щом изпитвате недоверието към всички следващите колеги, защото някога ви се е случвало да се предоверите и да се издъните. Значително по-продуктивни ще бъдете с реализъм. Огледайте колегата си за признаци, че е неспособен или небрежен, и щом няма, по-добре опитайте с доверие.

Има хора, които някак по природа са си подозрителни. Понякога пак е свързано с песимистична нагласа - "Повечето хора са некадърници и мърлячи, защо пък на мен да са ми се паднали способни и съвестни колеги".

Понякога първопричината е собственият пример - като в онзи виц "Като знам аз как си върша работата на инженер, ме е страх да ида на лекар".

Друг тип недоверчиви хора са маниаците на тема контрол. Те просто не могат да работят, ако не са проверили в детайли абсолютно всички и всичко, включително и това, което изобщо не засяга изпълнението на техните задължения.

Може манията да е свързана с перфекционизъм. А може и с неувереност - човек се страхува, че ще бъде подведен от колеги неволно или нарочно и няма да може да се справи, затова се опитва да контролира.

Според специалистите по кариерно развитие най-честата причина за недоверието към колегите обаче е високомерието. Когато човек се мисли за нещо повече от другите, той е склонен да поставя под съмнение качествата им и да проверява работата им. Това крие още рискове - да ги подцени например като конкуренти.

Понеже е сигурно, че доверието носи продуктивност и успех, ако вие изпитвате недоверие към колегите си,
анализирайте откъде идва.

Може би те наистина заслужават именно такова ваше отношение - многократно са доказвали, че правят грешки, които вредят и на вас да си изпълнявате задълженията и да постигате високи резултати. Тогава трябва да си потърсите друго място, защото наистина ще провалите кариерата си.

Във всички останали случаи реализмът ще ви бъде много по-полезен. Не бъде подозрителни и високомерни, а оценявайте всеки от колегите си справедливо. Когато няма защо, не проверявайте, а се доверявайте. Тогава собствената ви работа ще върви много по-добре. И много по-приятно.

---- Каквото повикало, такова се обадило

Доверието обикновено е взаимно. Ако вие нямате доверие на колегите, каквото и да правите, те няма да ви имат доверие и на вас. А това винаги ще пречи на кариерата ви.

Експертите предлагат да опитате едно упражнение. Запишете имената на всичките си колеги или на тези, с които най-често работите, ако екипът е много голям. Оценете ги по десетобална скала, като започнете от минус 5 (изобщо му нямате доверие) до плюс 5 (абсолютно му се доверявате).

След това се опитайте да формулирате подробно и максимално често причините, поради които сте дали на всеки точно такава оценка.

Специалистите твърдят, че като поразсъждавате на какво се дължи всяка от оценките ви, вероятно ще се наложи да редактирате първата си чернова.

Може да се наложи да редактирате и мнението си за някого - заради свои предубеждения, които сте осъзнали. Понякога причините да (не) харесваме някого са напълно несъзнавани и все пак да определят отношението ни, а то е свързано с доворието към него, поясняват психолозите.

Продължете упражнението, като изберете колега с по-ниска оценка. През следващите 2-3 месеца се постарайте да го опознаете и да разберете дали не заслужава да повишите доверието си към него.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Кръгът на влияние определя успеха и 3 практически стъпки да сте във верния

10 признака, които издават нещастна компания с лош собственик

10 хитрини да се справите с ужас в чинията и чашата на делова вечеря

Интелектуалното смирение води напред в професията. Как да познаете имате ли го

Защо никога да не взимате решение ядосани, гладни и по тъмно

Как да изключите автопилота и да грабнете професионалния успех

Две нови тенденции: Сбогом на скучната работа. Здравей, баланс с личния живот

Самосбъдващото се пророчество не е ала-бала, води към успех

Трикове за делови чар и за сигурен успех в кариерата

Защо по-креативните хора са по-нечестни и признаци да разпознаете лъжеца

Как да се справяте с колега лъжец

Културата на признателност - ключова характеристика на компанията и фактор за вашия успех

Други от От страната и света

Пробивът на улица "Народен герой" свърза директно околовръстното с "Овча купел"

Дълго време пътуващите по бул. “Цар Борис III” в столицата в района на “Павлово” търпяха неудобства, породени от изпълнението на проекта свързан с рехабилитацията на трамвайното трасе

1,6 млн. евро минали през "българския" доставчик на гърмящите пейджъри, но никакви стоки

1,6 млн. евро са минали през регистрираната р София фирма " Норта Глобал" от регистрацията й в България през 2022 г. до момента. Адресът в българската столица обаче е само административен и през

Шамари след засичане на пътя: Млад мъж преби възрастен шофьор и съпругата му

Заради засичане на пътя млад мъж преби възрастен шофьор и съпругата му пред дома им. Инцидентът се разиграва в бургаския квартал "Банево" на 9 септември около 18 ч

Дронове доставят лекарства в Африка, а в Европа се продават в супермаркета

По света има няколко възможни форми за разпространение на лекарства. Може да изглеждат екзотични, но може да се правят доставки и по пощата, и с дронове - така е в труднодостъпните места в Африка

Жена прегази и уби две млади германки в Италия, има още ранени

Вчера автомобил, движещ се с висока скорост, е прегазил няколко души в италианската област Тоскана, като на място са загинали две млади германки, съобщиха местните власти, предаде ДПА

>