Даниел Смилов за ДПС: Ако се следва законът, ЦИК взе правилното решение

10.09.2024 08:21
Даниел Смилов Кадър: БНТ.

Ако се следва законът, ЦИК взе правилното решение. Предполагам, че ако ВАС следва закона, и той ще стигне до този извод. Това обясни политологът Даниел Смилов за казусът с двете ДПС-та.

"Вечни ситуации няма. Зад ДПС стоят стотици хиляди избиратели и то не може да остане в това положение. Двадесет години съм бил член на ЦИК и такова нещо не съм виждал. Подобно нещо беше недопустимо, имаше пропуски и при охраната", коментира експертът Михаил Константинов.

"От там тръгна един абсурд - стоят едни хора и обясняват, че чакат регистрация за други избори, но така и така са дошли, затова ще се регистрират за тях", каза той и допълни, че ДПС е едно. "То има двама съпредседатели и един почетен председател". 

"В момента ДПС е блокирана партия. Тя като ДПС не може да се регистрира и стигаме до тези абсурди. Битката е за името и абревиатурата. Ако се следва законът, комисията взе правилното решение. Предполагам, че ако ВАС следва закона, и той ще стигне до този извод", заяви Смилов.

"За да няма лишени от право на гласуване избиратели, трябва да се разреши по някакъв начин казусът. Затова трябва да се потърсят други имена на партиите", допълни той пред БНТ.

Вчера единодушно с 15 гласа "за" ЦИК не включи и двете коалиции с ДПС в изборите на 27 октомври. Първо комисията отказа да регистрира коалицията "Демокрация, права и свободи - ДПС", представлявана от Джевдет Чакъров. Предложението за решение бе изчетено от Цветозар Томов. Той изреди подадените документи - решение за образ на коалиция с подписите на Чакъров, Румен Йончев от ЗНС и Димитър Илиев от СБОР. Подписите също били наред, печати и сметки също присъствали.

Томов обаче посочи, че в същия ден и "Движение за права и свободи - Ново начало", представлявана от Делян Пеевски също е подала документи и включва партия ДПС в коалицията. "Видно с приложените документи има различни банкови сметки, макар партията титуляр да е една и съща - ДПС", вметна той. И припомни, че ЦИК поиска и от двете партии да представят документи, които да покажат, че коалициите не са в сблъсък с чл. 127, ал. 1 и ал. 3 от Изборния кодекс, който не допуска една и съща партия за едни и също избори.

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>