Кой ресор ще управлява Екатерина Захариева в Еврокомисията ?

10.09.2024 00:12 Евита Смилкова
Екатерина Захариева е по-вероятният избор за български еврокомисар.

Председателят на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен е изпратила писмо до служебния премиер Димитър Главчев, в което иска България официално да предложи за комисар Екатерина Захариева, съобщи БНТ. Информацията се появи два дни преди шефката на ЕК да обяви официално екипа си, който е сформирала за следващите 5 години.

По-рано в понеделник европейското "Политико" прогнозира, че България ще получи ресор “Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи” в новата ЕК. Ресорът, някога управляван от Кристалина Георгиева, ще бъде даден на Екатерина Захариева, допълва изданието. 

Преди по-малко от седмица се предполагаше, че България ще получи ресора регионална политика. За кохезионния ресор се борят все развиващи се държави от източния район на съюза - България, Румъния или Гърция. Кохезионната политика на ЕС е изключително важна, тъй като развива изостаналите региони и управлява 1/3 от целия бюджет на блока. От средствата по тази политика имат право да се възползват държавите, чийто брутен национален доход на глава от населението е по-малък от 90% от средното за ЕС. За настоящия програмен период 2021-2027 г. това са 15 държави членки.

Обикновено ресорът се управлява от развиваща се държава, която има право да се възползва от средствата. Според “Политико” обаче този пост е прекалено важен, за да бъде поверен на държава като България, която не полага усилия да се бори за ключова позиция в Еврокомисията.

Макар хуманитарната помощ и кризите да не е от най-исканите ресори, Захариева може да работи здраво през идните 5 г., за да си изгради имидж и силни позиции в европейските институции. В миналото Кристалина Георгиева поема ресора по-малко от месец след опустошителното земетресение в Хаити и веднага се заема да координира хуманитарната помощ за бедстващите. В мандата ѝ стават и мощният трус от 8,8 по Рихтер в Чили, и наводненията в Пакистан. През 2010 г. - по-малко от година, откакто заема поста, Георгиева е обявена за “комисар на годината” и за “европеец на годината” в наградите на електронното издание “Юръпиън войс”.

Някои от националните правителства, които упражняват сериозен натиск върху Фон дер Лайен, за да получат голям портфейл, са Италия, Франция и Гърция. Предполага се, че най-големият европейски фонд ще бъде поверен на италианския кандидат, чиито позиции са най-силни след резултата от европейските избори през юни. Това е крайнодесният политик Рафаеле Фито от управляващата партия на премиера Джорджа Мелони “Италиански братя”.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също даде да се разбере, че очаква ключов пост за своя кандидат в ЕК. Според “Политико” Апостолос Дзидзикостас ще бъде назначен за комисар по транспорта.

Румъния, която също като България не е в позиция да се пазари за най-важните постове в ЕК, има потенциал да получи портфейла на въпросите на заетостта, социалните права и жилищното настаняване. Това се дължи, от една страна, на факта, че Букурещ излъчи за еврокомисар жена - социалистката Роксана Минзату. Смята се, че за този ресор ще бъде избран социалист - социалните политики бяха ключови за тяхната предизборна кампания.

Други от От страната и света

ЦИК качи подписките за подкрепа на партиите

От днес на страницата на Централната избирателна комисия всички избиратели могат да извършат проверка дали имената им фигурират в подписка на партии и коалиции за подкрепа за изборите на 27 октомври

Джокович показа на милионите си фенове "Света Неделя", НДК и още красоти от София (Снимки)

Огромна реклама на България направи пред милионите си фенове мегазвездата на световния тенис Новак Джокович. Носителят на 24 титли от "Големия шлем" и актуален олимпийски шампион публикува редица

Православен календар за 19 септември

Св. мчци Трофим, Саватий и Доримедонт Днес честваме светите мчци Трофим, Саватий и Доримедонт, живели през III в. и пострадали при гоненията на християните

Само в "24 часа" на 19 септември - Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

Само в "24 часа" на 19 септември четете:  Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега - "24 часа" анкетира парламентарните групи Предстои да пуснем приложение

"Това не може да стане" - сигнал за грешна настройка на ума, която отдалечава успеха

Ако отхвърляте веднага, и на мениджъра му звучи като "Ти си глупак, не знаеш какво искаш". Как да промените нагласата си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех

>