Светла Несторова: Почти двойно по-висока втора пенсия могат да осигурят мултифондовете

10.09.2024 07:30 Виктор Иванов

Истинската лична грижа за парите ни е третият стълб, съветва председателката на УС на ПОК "Доверие"

- Г-жо Несторова, от ОИСР препоръчаха на България да въведе мултифондовете. Какво всъщност представляват те?

- Предложението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие съвпада с една теза, която отдавна се изповядва от специалистите в сектора, че инвестиционните подходи на пенсионните фондове трябва да са съобразени с различния времеви хоризонт пред хората. Това е известно като инвестиране в съответствие с жизнения цикъл. На практика означава, че докато човек е млад, средствата му се управляват по-динамично и целта е постигане на по-висока доходност. А когато наближи моментът на пенсиониране, фокусът пада върху запазване на стойността на парите и повече сигурност. Такава промяна би позволила на следващите поколения да имат по-големи спестявания и съответно чувствително по-високи пенсии.

В момента това не е позволено и пенсионните фондове са еднотипни като инвестиционно поведение, а акцентът е върху сигурността. Съответно доходността, която реализират, е скромна, а подходите са едни и същи, независимо дали става въпрос за млад човек с 40-годишен инвестиционен хоризонт, или за 60-годишен човек, чието пенсиониране предстои скоро.

Всъщност инвестирането в съответствие с жизнения цикъл е популярна стратегия в развитите страни, а мултифондовата система е по-скоро правило, отколкото изключение. Има практики и уроци, от които можем да почерпим много ценен опит. Важно е хората да разберат, че мултифондовата система би позволила да се възползваме максимално от дългосрочните възможности на финансовите пазари за увеличаване на натрупванията на парите за пенсия.

- Какви са опасностите от мултифондовете? Не се ли налага повишаване на финансовата грамотност на младите, преди да бъдат въведени?

- Повишаването на финансовата грамотност е и трябва да бъде приоритет по принцип. Както за образователната система, така и за финансовия сектор, а и за държавата като цяло. По-грамотните хора в крайна сметка са по-богати. Благоденствието на едно общество е пряко свързано с нивото на образованост и грамотност на неговите членове. Но самата реформа с въвеждането на мултифондовете в България не налага специални усилия по въпроса, макар че може да се използва като повод за разяснения. Защото, когато човек е на 20 години, не мисли какво ще прави на 60. Но когато е на 60, му се иска да е помислил на 20. И ако в някои сфери от живота има втори шанс, то при пенсионното осигуряване не е възможно да върнем времето назад и това ни задължава да вземаме разумни решения навреме. Ето защо разговорите за спестяване, при това за нашето собствено, трябва да се провеждат често, да се действа целенасочено, още от училище и да се продължат с вземането на първата заплата. Не случайно девизът на нашата компания е “Бъдещето започва с днешните решения!”. Основен елемент на финансовата грамотност е осъзнаването, че парите в пенсионните фондове са твоя лична собственост и до голяма степен определят по какъв начин ще живееш, след като спреш да работиш. Според националната статистика човек получава пенсионен доход средно около 17 години след пенсиониране, така че изборът на пенсионен фонд е едно от най-важните решения, които всеки трябва да направи още в началото на трудовия си път. Важно е да се погрижим отсега за финансовото си бъдеще, за да имаме един ден свободата да живеем както си искаме, без да сме тежест за нашите близки.

Все пак трябва да кажем, че дори и при ниските нива на финансова грамотност у нас в момента това не е пречка за модернизирането на системата и въвеждането на динамични фондове.

Самата идея на реформата е да се изработи конкретен подход, който да е възрастово съобразен и валиден за всеки, независимо от неговата подготовка. Човек автоматично ще попада там, където е адекватно за възрастта му, и когато наближи моментът на пенсиониране, автоматично ще се премества в по-консервативен фонд. Разбира се, всеки ще има и възможността да вземе лично решение. Но ако не направи такъв избор, защото не се чувства подготвен или поради други причини, то тогава системата ще го разпредели, защитавайки неговите права и интереси.

Трябва да кажем на всички, че дори ако до момента не са се интересували от темата, могат веднага да направят първата стъпка, като проверят в кое пенсионно дружество се превеждат 5% от осигурителния им доход всеки месец. Това става лесно и бързо чрез едно обаждане на Националната агенция за приходите (НАП) на телефон: 0700 18 700 или 02/ 98596801.

- Каква ще е средната пенсия от УПФ след 40 години, ако има мултифондове и ако системата продължи да функционира консервативно като досега?

- При много консервативна оценка пенсията, получена при новия модел с мултифондовете, следва наистина да достигне търсените нива на 20% заместващ доход. Там, където в момента можем да очакваме 700-800 лв. на месец от втория стълб, при динамична инвестиционна политика се очаква сумата да достигне приблизително 1400 лв., което е почти двойно увеличение.

Що се отнася до средните нива на пенсии – тук влизаме в една много щекотлива тема, защото те не са повлияни толкова от поведението на фондовете, колкото от недъзите на икономиката – сиви доходи, прекъсвания на осигурителния стаж, осигуряване на минимални доходи, непризнаване на майчинството във втория стълб и какво ли още не. Истината е, че както и да инвестираме, каквото и да правим, ако не си плащаме осигуровките и не успеем в максимална степен да осигурим изсветляване на заетостта, винаги ще имаме проблеми.

- Нужно ли е увеличение на вноската за УПФ, след като НОИ вече заговори за вдигане на осигуровките?

- Съществуващата система страда от два недостатъка спрямо първоначалния си дизайн – вноската във втория стълб беше много дълго държана на минимум и така и не достигна своите първоначално планирани нива от 7%. Добавете и осигурителните прагове – фактът, че човек не се осигурява на пълния си доход, а има ограничения – и картинката започва да се доближава до това, което виждаме и често коментираме тенденциозно. Спестяването за пенсиониране има два простички елемента – какво се спестява и как се инвестира. Тази реформа предвижда да промени това как се инвестира. Колко се спестява, обаче е другата важна променлива.

Като клиент на тази система, аз категорично предпочитам по-голямата част от нея да е капиталова и парите ми да се инвестират с цел постигане на по-висока доходност и да се съхраняват в моя лична партида, а не да отиват в обща сметка, зависеща от политическата конюнктура, чийто хоризонт обикновено е от бюджет до бюджет или от мандат до мандат. И си мисля, че всеки, който има избор, би предпочел това. Наличният изход да се преодолеят недъзите на настоящата система, освен въвеждането на мултифондовете, е и третият стълб – доброволното пенсионно осигуряване. Там е и надеждата на хората, които искат да имат свобода, независимост и финансова стабилност след пенсиониране. Важно е да се отбележи, че там можеш да се възползваш от данъчно облекчение до 10%. Освен това таксите за управление са много ниски, практически пренебрежими, а доходността е по-висока. Друг голям плюс е, че средствата от личните вноски са на разположение на клиента по всяко време. И всеки сам избира лицата, които да наследят спестяванията му, в зависимост от предпочитанията си.

Крайно време е да разграничим втория и третия стълб на пенсионното осигуряване. Вторият стълб е задължителен, предмет е на огромно политическо внимание и целта му е да допълни пенсията от първия. Но истинската възможност да планираш е в третия стълб. В момента той е най-изгодната инвестиционна възможност за хората с доходи в България.

Всеки може да си направи договор за вноски в трети стълб или да смени своя универсален пенсионен фонд. В ПОК “Доверие” процесът е изцяло дигитален и всеки може да го направи сам, у дома, без никакви усилия, буквално за 5 минути. Има простички обучителни видеа, ако някой иска да се информира предварително. Ние залагаме много на дигитализацията, за да спестим ценно време и усилия на нашите клиенти, както и да им предоставим възможно най-доброто обслужване. Процесът на пенсиониране например отнема само 15 минути.

Ако отговорната политическа позиция би била да се погрижиш постепенно вторият стълб да поеме в много по-голяма степен ролята на първия, защото това сочи неумолимата демографска математика, то отговорната лична позиция е да се заемеш сериозно с третия, доброволен стълб на пенсионното осигуряване, защото именно той е в твои ръце.

- Вие сте нов човек за пенсионноосигурителната система. Как ще опитате да убедите гражданите, че е добре да инвестират и в т.нар. трета пенсия, там в момента резултатите не са добри?

- Всъщност професионално съм свързана с ПОК “Доверие” от много години – била съм в различни роли в компанията – в Одитен комитет, Надзорен съвет, Консултативен съвет и пр. Но истински важното е, че съм клиент на тази система от първия си ден на трудовия пазар, вече повече от 20 години, и моята пенсия зависи от нея точно толкова, колкото и на всеки български гражданин. Винаги съм била наемен работник, единствените ми доходи са от заплата, нямам бизнес или друго платено занимание. Така се случи, че съм един чудесен пример за това как работи системата - винаги съм се осигурявала както във втория стълб, на осигурителния максимум, така и в третия стълб, в размер на 10% от дохода си, нямам прекъсване в осигурителния си стаж и имам две майчинства. В сметката ми в УПФ, т.е. във втория стълб, има 5-цифрена сума, а в тази в доброволния фонд – 6 цифрена.

Само доходността, която колегите от инвестиционния отдел на ПОК “Доверие” са изкарали за мен през годините в ДПФ, е почти два пъти по-голяма от натрупванията във втория стълб. Пенсията ми от третия стълб би била по-голяма от тази, която ще получа от НОИ, а добавката от втория стълб – около 10% от нея.

Що се отнася до резултатите от инвестиционната дейност, важно е да се уточни, че те никога не се гледат ден за ден – те се измерват в години. И това много ясно се вижда от хората, които са поддържали вноски в доброволен фонд за дълъг период от време. Всъщност всичко това е публична информация – ние например направихме т. нар. “Карта с инвестиции”, където клиентите ни много ясно могат да видят къде са вложени техните средства, както и каква е доходността по тях. Единственото възможно лекарство за колебанията на пазара е продължителността на инвестиране.

- От години се очаква разместване на пазара на пенсионните компании, след като започне активно изплащането на пенсиите. Според вас колко близо сме до окрупняване на пазара?

- Това зависи от много неща. Истина е, че в небанковия финансов сектор става все по-трудно за по-малките играчи – регулациите и изискванията нарастват, маржовете се свиват. Аз имам история и в управлението на по-малки компании и знам това добре от собствен опит. Размерът при парите има значение – постига се ефект на оптимизация от размера, възможностите да диверсифицираш и да се възползваш от пазарите нараства. От друга страна, конкуренцията не е лошо нещо и следва да ни кара да ставаме по-добри. Предлаганата мултифондова система всъщност би могла силно да подобри конкуренцията, защото отварянето на вратата към по-динамично инвестиционно поведение позволява да се търси промяна на таксите на фондовете и преминаването към преимуществено такси от инвестиционния резултат. Това би стимулирало съревнованието и в крайна сметка би имало двоен положителен ефект върху спестяванията на клиентите.

За мен влизането във фазата на изплащане е моментът, в който системата реализира своята изначална цел. Не просто да събира и управлява средства, а да осигури доходи на хората в късните им години. Тук също има много място за конкуренция. Ние особено много се гордеем, че сме единствената компания, която три поредни години увеличава доходите на клиентите си с процент, по-висок от инфлацията. Общото увеличение на първите пожизнени пенсии, които отпуснахме през месец октомври 2021 г., е 28,63%.

Други от Интервюта

Мария Филипова: Предстои да пуснем приложение, чрез което хората да подават жалби лесно от телефона

Стремежът ни е да има доверие между потребителите и търговците, а не да отчитаме брой на жалби и глоби, казва председателят на КЗП  Още акценти от интервюто:  С регионалните здравни

Маргарита Димитрова: На “Аполония” се случи невъзможното - 13 великолепни музиканти от цял свят на една сцена

Остава надеждата, че злосторниците, откраднали 50 000 лв., ще бъдат открити - Нещо нечувано се случи на “Аполония” тази година - фестивалът бе ограбен. Изчезнаха 50 000 лв

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков Още акценти от интервюто: Чакаме всички на фестивала на самоковския

>