Апаратни хватки в БСП: Часове преди съдът да я заличи като лидер, хората на Нинова внесоха в ЦИК документите на партията (Обзор)

09.09.2024 22:30 Кирил Борисов
Корнелия Нинова
Иван Ченчев, Крум Дончев и Георги Свиленски внесоха документите на БСП за регистрация в ЦИК преди решението на ВКС.
Временното ръководство на БСП в лицето на Атанас Зафиров обяви, че ще се явят на изборите в коалиция “БСП - обединена левица”.

Девети септември се превърна в рубикон за червените - ВКС реши спора: Зафиров представлява партията, а бившата лидерка и приближените ѝ оспорват изключването си пред другарския съд

Корнелия Нинова вече не е лидер на БСП, а партията се представлява от временния председател Атанас Зафиров.

Това реши Върховният касационен съд (ВКС) навръх знаковата дата за социалистите - 9 септември. Така в последните 48 часа преди крайния срок за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК за участие в изборите на 27 октомври драмата кой може да подаде документите на БСП вече има своята развръзка. Това ще е Зафиров. Решението на ВКС не подлежи на обжалване.

Часове преди него обаче приближените до Нинова Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев внесоха в ЦИК документите на БСП за регистрация за изборите.

Направиха го точно в часа, в който започна делото във ВКС

Обясниха, че внасят документите въз основа на актуалното състояние на партията в регистъра към Софийския градски съд (СГС), в което до 18 часа вчера продължаваше да пише името на Нинова. А тя даде пълномощно на Свиленски и Ченчев.

В отговор временното ръководство на партията начело с Атанас Зафиров изпрати позиция, че БСП ще се яви на вота в коалиция “БСП - обединена левица”. Но ще внесе документите след решението на ВКС.

Становището на прокурор Румяна Арнаудова по делото беше, че Корнелия Нинова е заличена незаконосъобразно от Софийския градски съд като председател и представляващ БСП, защото това трябва да направи конгресът, но Атанас Зафиров е вписан правилно като представляващ партията.

В крайна сметка ВКС отсъди, че Нинова е правилно заличена от Софийския градски съд, и развърза ръцете на Зафиров да подписва документите на партията.

Решението на СГС е от юли - след като Нинова подаде оставка като лидер на БСП. То обаче беше обжалвано пред върховния съд от рали шампиона и бивш депутат Крум Дончев.

На 1 септември Нинова, Свиленски, Ченчев и Дончев бяха изключени от БСП с решение на Националния съвет. Според тях обаче то е нелегитимно и на 9 септември са подали жалба към контролната комисия на партията.

В съдебната зала пък се разбра, че Крум

Дончев е станал отново член на партията веднага след като беше изключен

Така той продължава да има правен интерес да пусне жалбата в съда, както е направил с пълномощно от Нинова. След решението на Националния съвет Дончев е заличен като член на районната организация в “Оборище”, но буквално още на следващия ден е подал заявление да го приемат отново в червените редици, този път в район “Триадица”. Другарите му са гласували единодушно за него. В тази организация членува друг депутат от лагера на Нинова - Христо Проданов, както и общинската съветничка Диана Тонова.

Според адвокат Зоя Иванова, която представлява лагера на Нинова в съда, тя все още е в пълномощията си като председател, защото

оставката ѝ не е разгледана от конгреса на партията

Същата теза застъпиха и привържениците на Нинова при внасянето на документи в ЦИК. Съдът си е съд, той трябва да вземе решение, ние сме направили всичко, както е по закон и по устав, каза Ченчев. И предупреди, че без конгрес, който да констатира оставката на Нинова, всяка регистрация може да бъде оспорена в съда.

Очакваме ЦИК да отхвърли регистрация по внесените от Свиленски и Ченчев документи, защото в избори би следвало да участват партии, а не откраднати абревиатури, заявиха обаче в позиция от “Позитано” 20.

Миналия четвъртък Административният съд - София-град, потвърди решението на ЦИК, с което Зафиров е вписан като представляващ коалицията “БСП за България”. Това стана в деня, в който БСП подписа коалиционно споразумение с 15 леви партии за общо явяване на изборите.

Други от От страната и света

Православен календар за 19 септември

Св. мчци Трофим, Саватий и Доримедонт Днес честваме светите мчци Трофим, Саватий и Доримедонт, живели през III в. и пострадали при гоненията на християните

Само в "24 часа" на 19 септември - Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

Само в "24 часа" на 19 септември четете:  Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега - "24 часа" анкетира парламентарните групи Предстои да пуснем приложение

"Това не може да стане" - сигнал за грешна настройка на ума, която отдалечава успеха

Ако отхвърляте веднага, и на мениджъра му звучи като "Ти си глупак, не знаеш какво искаш". Как да промените нагласата си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

>