Илияна Йотова хареса за внука си “Зайчето Питър” на издателство “Труд”

09.09.2024 20:00 Виктория Костова
Вицепрезидентът Илияна Йотова разгледа книгите на щанда на издателство "Труд", който се намира в Шатра 10.
Вицепрезидентът Илияна Йотова разгледа книгите на щанда на издателство "Труд", който се намира в Шатра 10.
Вицепрезидентът Илияна Йотова с министъра на културата Найден Тодоров и кмета на София Васил Терзиев на откриването на панаира.
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри есенния панаир "Алея на книгата"

Какво е зайчето Питър? Добро ли е, попита вицепрезидентът Илияна Йотова, след като разгледа чудната поредица детски книжки "Зайчето Питър" на Биатрикс Потър, които издателство "Труд" предлага на шатра №10 пред НДК.

"Да, но е пакостливо", отговори председателят на Асоциация "Българска книга" Десислава Алексиева. Йотова хареса поредицата книжки за внука си. Тя разгледа и другите книги съкровища, сред които поредицата на Клайв С. Луис "Хрониките на Нарния", бестселъра "Хиперсъзнание", и се посмя с вицовете на проф. д-р Сотир Марчев, събрани в новата му книга "Любимите ми медицински вицове".

Вицепрезидентът се спря на щанда на издателството минути след като откри есенния панаир "Алея на книгата" вчера.

"С нетърпение чакам точно след една седмица, когато започне учебната година, да четем книги заедно с децата", каза Йотова.

Според нея качеството на българските книги е много високо и се издава много класическа литература - нещо, което е било немислимо преди години. Йотова сравни българския панаир на книгата с този във Франкфурт. "Нашият е по-красив, навън е въпреки промените във времето, а хората тук са с много настроение", каза тя.

Според нея след години ще има цяло философско течение какво представлява четящият човек. "По-консервативните хора като мен ще искат да запазят четящия човек. Той е свободен, независим, има умението да чете и да разбира това, което чете. Четящите са възпитани хора - нещо, което ни липсва в политическата култура. Те могат да приемат другия и да разбират човека до себе си", каза още тя.

На откриването присъстваха кметът на София Васил Терзиев, министърът на културата Найден Тодоров, както и председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров.

"В моето детство си казвахме, че има прекалено много хора, които не са достатъчно умни. После измислиха интернета и вече всеки имаше достъп до информация. Но се оказа, че не информацията ни прави умни, а знанието. Знание  получаваме от книгите. Те ни дават въбражение, а това е ценният от подаръците на книгите", каза министърът на откриването. Той разказа история от преди няколко седмици, когато си говорил със свой колега за електронните книги. Случаен мъж му казал, че електронните книги са като безалкохолна бира. Точно заради това всичките 140 издателства, които са на Алеята на книгата, са светлината в тунела и надеждата за бъдещето. "Книгите не могат да променят света, но книгите променят хората, а хората могат да променят света", допълни министър Тодоров. 

Любимите медицински вицове на проф. Сотир Марчев се оказаха най-търсени на щанда на издателство "Труд" в първия ден на панаира. Най-нетърпеливите читатели купуваха книгата и за себе си, и за любимия домашен лекар. А покрай смеха всеки може да се погрижи и по-сериозно за здравето си с книгата на доктор Марчев "Бъдете здрави. Как". Специално за книжното събитие излезе четвърти тираж. Проф. Сотир Марчев ще раздава и автографи в сряда, 11 септември, от 17 до 19 часа в шатра №10.
Алея на книгата продължава до 15 септември всеки ден от 10 до 20 часа.

Сред най-търсените книги на Книгоиздателска къща “Труд” е и “Хиперсъзнанието” от Моника Балаян и Петя Минкова, даваща ценна информация за препрограмиране на подсъзнанието и развиване на мозъка.

Пълният комплект на “Хрониките на Нарния” зарадва тийнейджърите и техните родители. В новото издание са публикувани класическите илюстрации на Паулин Байнс, а кориците са дело на носителя на награди Дейвид Уайзнър.

В първия ден на мащабното книжно изложение сред най-продаваните книги бяха и луксозните издания на Хенри Кисинджър, романите на Лусинда Райли, ценните детски класики от поредицата “Златни детски книги” и други.

Алея на книгата продължава до 15 септември, всеки ден от 10 до 20 часа.

Други от Възход и падение

На 19 септември рожден ден имат

Проф. д-р Асен Балтов, травматолог в “Пирогов”, член на лигата “Лекарите, на които вярваме” Дочо Боджаков, кинорежисьор Недялко Чандъров, главен изпълнителен директор на ЗАД “Булстрад Виена Иншурънс

Плеяда от звезди на партито за новия сезон на bTV

bTV Media Group постави официално началото на своя нов телевизионен сезон на бляскаво събитие, което събра журналисти, медийни експерти и гости от телевизионната индустрия

Яна Маринова, Дичо и Дивна играят и пеят за 10 000 души в нужда

С благотворителни концерти, представления и мачове популярни актьори, певци и инфлуенсъри апелираха за толерантност и разбиране на онези, за които допълнителната и специалната грижа са

Камелия: Бях готова да пея на Новак Джокович без хонорар

Бях готова да пея на Новак Джокович без хонорар. Това обяви Камелия след вчерашния мач и полемиките около песента "Луда по тебе", която сърбинът поиска да слуша

DJ Marten за скандала с любимата песен на Джокович: Това са неща, за които се боря

"Истината е, че бях изненадан колко много хора желаят да споделят мнение по въпроси, по които никой не ги е питал. Нямам никакво желание да коментирам случката - това са неща

>