В Ливан и Израел няма да се гласува за BG депутати, опасно е да се откриват секции

09.09.2024 19:43
Често заради големия брой български секции във Великобритания се отварят във фризьорски салони и магазини. СНИМКА: ПАВЛИНА ТРИФОНОВА

България чака разрешение от 21 държави, най-много урни пак ще има в Турция - поне 163

Изборите зад граница ще струват 9,2 млн. лв., на общините у нас пък дават общо 55 млн. лв.

Българите, които се намират в Ливан и в Израел, няма да могат да гласуват на тези избори.

Причината е, че заради влошената обстановка за сигурност в двете държави Министерството на външните работи е препоръчало тази есен там да не се откриват избирателни секции.

Заради войната вече трета година урни за гласуване няма да има и в посолството ни в Киев и в консулството в Одеса, Украйна, реши ЦИК.

Местата, за които МВнР е преценило, че е нецелесъобразно да се проведат избори, са в общо 29 държави - сред тях са и Русия, Куба, Ирак, Иран, Йемен, Казахстан и др.

В други 9 страни пък вотът няма как да се проведе, защото България няма акредитирани посланици там. Това са Бахрейн, Венецуела, Мали, Мианмар, Нигер, Оман, Чад, Либия и Гвияна.

Засега на 27 октомври българите в чужбина ще дадат своя вот в общо 783 секции в 60 държави, реши ЦИК. В списъка влизат местата за гласуване в посолствата и консулствата, както и т.нар. автоматични секции, които комисията отваря зад граница, защото в последните 5 г. правото си на глас там са упражнили поне 100 души.

Секции може да се отварят и на места, за които има подадени заявления от поне 40 души.

България чака разрешение да се проведе гласуване от 21 държави - Белгия, Германия, Ирландия, Кипър, Китай, Люксембург и др. Процедурата е стандартна и от министерството не очакват да има проблем с нея, става ясно от писмото им до ЦИК.

Най-много секции традиционно ще има в Турция - поне 163. Тя е следвана от Великобритания, където ще има 131 места за гласуване, в Германия ще са 122, в Испания - 64, а в САЩ - 44.

Тези избори ще струват на държавата 100 млн. лв., като средствата вече бяха гласувани от служебното правителство. От тях за вота в чужбина към Министерството на външните работи ще отидат 9,2 млн. лв., а пък вътрешното ни ведомство ще получи - над 15 млн. лв.

За общините са предвидени над 55 млн. лв. С тях трябва да се организира вотът по места, става ясно от план-сметка за разходите и трансферите по подготовката и произвеждането на изборите.

За организационно-техническата подготовка ЦИК пък ще получат 3,6 млн. лв. От тях 1,35 млн. лв. са за възнаграждения, включително осигурителни вноски на заетите по трудови и граждански договори, и за материално-техническо обезпечаване.

Други 850 хил. лв. ще са за разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и за начина за гласуване, както и за обучението на членове на секционните и районните изборни комисии. 1,4 млн. лв. пък са предвидени за медийни пакети за партиите, коалициите и инициативните комитети.

С 8,7 млн. лв. ще разполага Министерският съвет. От тях 3,7 млн. лв. са за възнаграждения и осигуровки на членовете на районните избирателни комисии. Други 4,9 млн. лв. са за логистично осигуряване на изборния процес и т.н.

Други от От страната и света

Православен календар за 19 септември

Св. мчци Трофим, Саватий и Доримедонт Днес честваме светите мчци Трофим, Саватий и Доримедонт, живели през III в. и пострадали при гоненията на християните

Само в "24 часа" на 19 септември - Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

Само в "24 часа" на 19 септември четете:  Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега - "24 часа" анкетира парламентарните групи Предстои да пуснем приложение

"Това не може да стане" - сигнал за грешна настройка на ума, която отдалечава успеха

Ако отхвърляте веднага, и на мениджъра му звучи като "Ти си глупак, не знаеш какво искаш". Как да промените нагласата си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

>