Пшеницата повишава риска от диабет, зеленчуците и горските плодове го намаляват

09.09.2024 11:16
Пшеницата повишава риска от диабет, зеленчуците и горските плодове го намаляват СНИМКА: Пиксабей

Проучването показва, че пшеницата също е рисков фактор за автоимунната форма на диабет, докато зеленчуци като броколи, карфиол и зеле имат защитен ефект. Професорът, който е автор на резултатите, заяви, че фактът, че някои плодове съдържат следи от пестициди, може да обясни защо някои от тях повишават, а други намаляват риска от диабет тип 1.

Суви Виртанен и нейните колеги от Финландския институт за здраве и благосъстояние са анализирали хранителния режим на 5674 финландски деца, които са генетично предразположени към заболяването, като са ги проследили от раждането им до шестгодишна възраст. Деветдесет и четири от децата са развили диабет тип 1 до тази възраст, а други 206 са развили автоимунитет към островните клетки, което означава, че рискът да се разболеят от него е много по-висок.

Изследователите са анализирали 34 различни групи храни и са установили, че колкото повече плодове като банани, овес или ръж са консумирали децата, толкова по-голям е бил рискът да се разболеят, пише offnews.

Тази констатация може да смути родителите, тъй като, допълва Виртанен, „много от храните, за които установихме, че са свързани с повишен риск от диабет тип 1 и болестен процес, се считат за част от здравословното хранене".

За разлика от тях обаче консумацията на ягоди, боровинки, малини, касис и други горски плодове изглежда предпазва децата от заболяването. Колкото повече са ги консумирали, толкова по-малък е бил рискът за тях.

Горските плодове са особено богати на полифеноли - растителни съединения, които могат да потиснат възпалението, свързано с развитието на диабет тип 1. От друга страна, плодовете могат да съдържат вредни вещества, които не се срещат в плодовете. Например в плодовете може да няма пестициди, които се съдържат в други плодове, казва Виртанен.

Тя представя своите открития на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета в Мадрид.

"Важно е да се установи кои фактори в тези храни са отговорни за тези асоциации. Ако се установи, че плодовете съдържат определен защитен фактор това вещество или самите плодове биха могли да се използват за предотвратяване на Т1Б", казва ученият.

Според проф. Виртанен би било преждевременно да се издават каквито и да било препоръки за хранителния режим на бебетата и кърмачетата въз основа на резултатите от проучването.

Други от Докторе кажи

Д-р Влатко Глигоров: Пускаме актуализиран и напълно обновен уебсайт на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" ЕАД

В 21.00 часа на 21 декември официално заработи уебсайт на "Здравната инвестиционна компания за детска болница". През февруари 2024 г. депутатите в 49-то Народно събрание приеха проект на решение за

Проф. Кантарджиев съветва: Кои са опасните инфекции през зимния сезон?

Не са страшни зимните инфекции, предаваните по полов път са най-опасни Нормалният здрав човек боледува от инфекция 5-6 пъти годишно. Децата – около 8 пъти в годината

С упоритост и с помощта за редовна рехабилитация Иван вече ходи

Той е на 6 години и има спастична парализа на краката “Синът ми вече ходи. Редовно е на рехабилитация. Благодарение на помощта от “Българската Коледа” той не прекъсва процедурите и състоянието му

Личните лекари вече имат достъп до електронните здравни досиета на пациентите си

Общопрактикуващите лекари (ОПЛ) вече имат пълен достъп до електронните здравни досиета на пациентите си и до всички вписани в Националната здравноинформационна система (НЗИС) електронни здравни

За Йордан “Българската Коледа” помага със специфично генетично изследване

Лекарите още не могат да поставят диагноза “Решихме да се обърнем към “Българската Коледа”, защото ни посъветваха така от педиатрията в София, която посещава детето ни, и приятели

>