Вече 2500 лв. средно на учител, но пак липсват по математика, IT, биология, химия

09.09.2024 08:30 Ярослава Прохазкова
Дефицит има и за учители в занималнята в отделни райони. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Финализиране на ремонтите и попълване на липсващите учители по някои предмети - това са двете големи грижи на директорите в последните дни преди 15 септември. И докато повечето майстори вече са на финала, проблемът с преподавателите традиционно остава въпреки сериозното увеличение на заплатите в образованието през последните години. По-доброто заплащане и обновената база в училищата привлече към преподаването по-млади кадри и запълни големите “дупки”. Но все още не успя да реши напълно дефицита, който е най-осезаем при точните и природните науки. Така и тази есен преди първия звънец има

80 свободни позиции

за учители по математика, 35 по биология, 29 по информатика и информационни технологии, 15 по химия и др. Данните са общо за страната към 30 август по информация на регионалните управления на образованието, сочи предоставена на “24 часа” справка на Министерството на образованието и науката. До последно текат конкурси и назначенията на учители по места.

За София общо липсват към 200, а за страната - около 1000, пресметна преди дни Асен Александров, председател на Съюза на директорите в средното образование и директор на столичното 51-о СУ “Елисавета Багряна”. Подобни са сметките и на учителските синдикати. Проблемът идва най-вече, когато колега се пенсионира в края на учебната година. Тогава мястото се обявява чак през юли и не стига време да се намери специалист до началото на септември, разясни Александров. Директорите обаче прилагат “хватки”.

“Най-работещите в последния момент са три. Първият е да търсиш пенсионер, който е работил в училището или въобще познаваш работата му. Другият начин да даваш по-големи нормативи на наличните учители, но особено математиците не харесват това. Третият вариант за малките населени места е един колега да преподава по няколко предмета - може

да си учител по история и да си допълваш по химия

Не е много редно, но е по-добре, отколкото децата да стоят без педагог в час”, обясни Александров.

86 432 са назначените на щат учители в България. Общо за учебната 2023/2024 г. педагогическите специалисти (учители, директори, възпитатели, педагогически съветници и т.н.) са 95 574. От тях 20 026 работят в детски градини.

Средната възраст на учителите е 48 години

Психолозите са 1478, а педагогическите съветници - 799.

Реално вече няма преподавател в училище, който да не взема поне около 2000 лева. Според определените от 1 януари тази година стойности минималната основна заплата за главен учител е 1985 лв. Заплащането в системата на предучилищното и училищното образование се определя спрямо длъжността и придобитата степен от кариерното развитие, така че реално средната вече се движи около 2500 лв. заради начисленията за стаж и клас.

Педагогическите специалисти вземат и допълнителни възнаграждения - при наставничество, при участие в изпити, в ролята им на класен ръководител и др.

Минималната основна работна заплата за логопед, психолог, педагогически съветник с придобита първа степен от кариерно развитие пък е 1913 лева.

Въпреки това в столицата, където естествено са съсредоточени и най-много училища, се търсят и кадри извън “дефицитните” математически специалисти.

Учител по математика, по руски, начален за целодневно обучение, по физика, по изобразително изкуство, по география, ресурсен учител са позициите, обявени по последна информация в София-град.

В Пловдив могат да се похвалят, че реален дефицит няма, защото университетът “Паисий Хилендарски” обучава преподаватели по всички предмети. Но все пак най-малко са желаещите да учат децата на физика и математика, отчитат от Регионалното управление на образованието. “За учители по тези специалности има по-малко кандидати и съответно конкуренцията е по-слаба. А само при висока конкуренция можем да имаме най-добрите преподаватели”, коментира шефката му Иванка Киркова. Сред основните причини е сложността на материята, която затруднява децата и прави обучението по-специфично. Директорът на Английската гимназия в Пловдив Николай Радев, който е учител по математика, посочва и друго обяснение - колегите се насочват към приложната математика и информатиката, не им се занимава с чиста математика и преподаване, твърди той.

Във Варна има недостиг на учители по природни предмети. Там трудно се намират и по български език, напоследък се усеща липса и на математици. Все пак за новата учебна година ще бъдат запълнени всички бройки, отчита шефката на РУО - Варна, Ирена Радева.

Във Велико Търново най-голям дефицит се очертава в

занималнята в началния курс и в прогимназията,

сочи справка за свободните места към края на август. На сайта на РУО са обявени 12 позиции за учители в групи за целодневна организация на учебния ден. С едно по-малко са вакантните места за педагози по практика и професионална подготовка в различни направления - от горско стопанство до компютърни науки. Дни преди 15 септември се търсят и над 10 преподаватели по чужди езици, основно английски. Незаети са и 7 места за учители по български език и литература, следват математиката и природните науки.

Според шефката на търновското РУО Розалия Личева ситуацията е обичайната за септември и по-скоро става дума не за недостиг, а за движение на работни позиции. “Имат много кандидати, но всяко училище си събира заявленията и не мога да кажа колко”, коментира тя.

“Да, има обявени свободни места и директорите продължават да обявяват”, казва шефката на РУО в Кърджали Ангелина Костова. Но добавя, че със сигурност има повече кандидати, отколкото свободни места. Те са обявени на сайта на инспектората, както и в Бюрото по труда. В сайта на институцията има обявени 14 места, а в Бюрото по труда в последната седмица на август качиха 10 позиции по различни предмети.

“Справяме се засега - къде с правоспособни, къде с пенсионери”, каза началникът на Районното управление по образование в Монтана Трайка Трайкова.

“Все още има незаети учителски места в училищната структура в област Смолян. Преобладават свободните позиции за преподаватели по чужди езици и математика и информатика. Това е така заради

по-високото

заплащане на тези специалисти в необразователни сектори”,

обясни началникът на Регионалното управление на образованието - Смолян, Никола Запрянов.

Незаетите места в общините Смолян, Рудозем, Чепеларе и Баните към са 24. По-голямата част са лекторски и на 4-часов работен, по специализирани предмети. При тях заплащането е 10,15 лв. на час. В някои учебни дисциплини има недостиг и в останалите 6 общини от Смолянска област.

“Недостигът на учители няма да се отрази фатално на учебния процес. Все още има време да се запълнят свободните места. А и директорите имат права да правят

вътрешни разпределения на часовете и да назначат временно неспециалист по даден предмет

до появата на специалист по съответната учебна дисциплина”, обясни Запрянов. Според него непопълнените бройки през последните години са все по-малко заради засиления интерес към учителската професия след увеличените възнаграждения в системата. Тази година е имало голям наплив към обявени позиции в началното образование.

Пет училища в областта обаче

нямат назначени директори за новата учебна година,

тъй като от обявените 11 общо конкурса за тях не се явили кандидати. Това са малки училища в отдалечени населени места.

Учители по история и цивилизация, английски, немски, руски език, математика, физика, биология и др. предмети са най-търсените вакантни позиции за новата учебна 2024/2025 година в училищата в Пазарджишко.

Най-голям дефицит има за преподаватели по история и цивилизация - там се търсят 9 учители.

Просветни експерти коментират, че все по-малко младежи завършват висшето си образование по този предмет.

Недостиг има и при учителите в целодневната организация на учебната дейност и тези по чуждоезиково обучение - английски, немски, руски, като за последния предмет се предлагат лекторски часове в различни учебни заведения без норматив за учителско място. Регионът е сред тези, които са заявили най-много свободни места за работа в сферата на образованието в региона - 95. Само за община Пазарджик са обявени 54 позиции, следвани от община Септември с 22 работни места, 7 в Панагюрище, 6 във Велинград, 2 в Белово и 1 в община Пещера. Преобладават срочните договори.

Други от Просветни

Вижте кога ще е измерването на умения в областта на природните науки за 9. клас

Измерването на умения в областта на природните науки за деветокласниците се планира да се проведе на 14 и 15 октомври и ще се осъществи на електронни устройства

№3 в българския шах Надя Тончева иска да учи биоинформатика

Дай шахче, дай шахче. Така 6 и половина годишната Надя Тончева изнудва баща си преди години. Тогава са на планина, много деца, много шум, много движение. И той казва: Дайте да ви покажа нещо

Училищният двор - сърцето на квартала в София. След последния звънец да събира за спорт, отмора или забавления

Училищният двор ще се превърне в сърцето на всеки квартал в София. След последния звънец той да бъде притегателен център за всички - за спорт, отмора или забавление

Цоков: Студентите в 18 специалности се освободени от такси, това увеличава интереса

Студентите в 18 специалности не заплащат такси за обучението си. Благодарение на това се увеличава интересът към защитени специалности от важни професионални направления като физически и химически

7 млн. лв. за нови класни стаи и кабинети н 382 училища

Министерският съвет отпусна 6 786 179 лв. за осигуряване на дейности по три национални програми за развитие на образованието. По Национална програма „Осигуряване на съвременна

>