Кръгът на влияние определя успеха. Три практически стъпки да сте във верния

10.09.2024 05:30 Димитрана Александрова

Когато разпознаете какво можете да контролирате и какво не можете, повишавате ефективността си

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Ако в хороскопа ви за днес пише "Не се намесвайте в конфликт между колеги", послушайте съвета. Нерви и време ще спестите, а и една интересна концепция за личностното развитие ще последвате. 

Тя може накратко да се опише с онова, което биха ви казали двамата колеги, ако се набъркате в спора им: "Гледай си работата". Тяхната разправия не ви засяга, защо тогава влизате в нея. Оставете ги да се оправят, изходът от конфликта им не е ваша грижа.

Дреболия, но когато започнете да разсъждавате по този начин, имате всички шансове да сте в групата на по-успешните хора. Защото няма да пилеете сили за неща, които на практика са извън ваш контрол.

Всеки има два кръга проблеми, в които изразходва време и енергия. Стивън Кови, експерт по личностно развитие и автор на бестселъра "Седемте навика на високоефективните хора", ги нарича кръг на загриженост и кръг на влияние.

В първия се включват десетки въпроси, които ви безпокоят - война, пандемия, политически скандали в родината, цени, отношения в работата, шумен климатик на съседите, лошо настроение на любимия/любимата, поведение на детето и т.н.

Много от тези проблеми наистина имат въздействие върху живота ви. Но на колко от тях можете реално да повлияете? На някои - никак, на други - в малка степен, на трети - в голяма.

Когато се замислите върху тревогите от тази гледна точка, ще определите своя кръг на влияние - т.е. проблемите, върху които можете да имате контрол.

Вторият кръг безспорно е много по-малък от първия. Извън него ще останат неща, които са важни. Но щом преценявате, че не сте в състояние съществено да ги промените, значи напразно ще губите време и енергия за тях. Ако им обръщате прекалено голямо внимание, ще се наредите сред непродуктивните хора. Т.е. ще полагате усилия, които няма да дават резултат.

"От темите и проблемите, върху които реално можем да повлияем, зависи нашият успех в професионален и личен план. Ние сами сме отговорни за своята ефективност и за своето щастие", казва Стивън Кови.

Първата стъпка е правилно да определите какво попада във вашия кръг на влияние и да се фокусирате само върху него. Изглежда лесно, но на практика не е.

Уж е много разбираемо върху кои проблеми не можете да въздействате. Примерно върху цената на тока, върху някое отвратителено качество на шефа или върху лошите отношения между колеги. Щом обаче все пак се ядосвате заради тях, значи им обръщате внимание. В кръга на загриженост напразно хабите чувства, енергия, време. По този начин снижавате продуктивността си, защото ви остават по-малко сили, за да се концентрирате в кръга на влияние.

Понеже ресурсите ви не са безкрайни, се получава обратна зависимост между двата кръга - колкото повече оставате при неща, върху които нямате контрол, толкова по-малко се посвещавате на неща, които сте в състояние да решите.

Успешните хора съсредоточават усилията си в кръга на влияние. Те мислят и работят над нещата, подлежащи на промяна от тях самите. Те са активни и успешни, особено когато правилно са избрали приоритетите си за действие в кръга на влияние. Това също е важно, защото обикновено в него има доста на брой проблеми.

Хората, които се занимават главно с нещата от кръга на загриженост, са по-пасивни. Понякога те се намесват в неща, които на практика не могат да променят, но по-често са склонни да употребят време и енергия за мислене или говорене в посока "алиби". Напълно наясно са, че става дума за слабости на другите хора, за обкръжаващата среда и обстоятелствата, които не могат да контролират. Но като обвиняват някой друг или нещо друго, се вживяват в ролята на жертва и си намират оправдание защо нищо не правят. Това нищо включва и проблемите от кръга на влияние, които са в състояние сами да решават.

В този смисъл двата кръга пак са в обратна зависимост: колкото повече човек действа в кръга на загриженост, толкова повече той се увеличава, а намалява кръгът на влияние. Колкото повече действа в кръга на влияние, толкова повече той се разширява, а кръгът на загриженост се стеснява.

Пример с цените на тока, които пораждат тревога. Те се регулират от държавата, върху тях не можете да влияете, а да студувате не си заслужава. Но ако с активност в кръга ви на влияние постигнете успех в работата или поемете допълнителни задачи, можете да изкарате повече пари. Проблемът как да си платите тока ще отпадне от кръга ви на загриженост.

Намесата в разправията между колеги няма смисъл, щом не можете да я контролирате. Но ако тя по някакъв начин има въздействие върху вашата работа, тогава си заслужава да помислите можете ли да проявите активност и каква, за да я спрете да не ви нанесе вреда.

Кръговете не са веднъж завинаги фиксирани, проблеми минават между тях. В това число и някои да отпадат от кръга на влияние, защото поради някакви причини сте загубили възможността за контрол.

Принципът обаче винаги е обективно и с отговорно отношение да определите кой проблем къде влиза, а после да полагате съзнателни усилия, за да не се пилеете по онова, което не сте в състояние да контролирате, и да се фокусирате, за да бъдете активни в онова, което можете да промените и придвижите напред.

Според Стивън Кови разликата между хората, които работят в своя кръг на влияние, и хората, които се лутат в кръга на загриженост, е като между деня и нощта. Разликата в ефективността между двете категории хора е най-малко 5000%, твърди той. А това има решаващо значение за постигането на успех в работата и в живота.

----------- Практически стъпки

о Изберете проблем в работата, заради който се тревожите. Честно определете в кой от двата кръга влиза - на загриженост или на влияние.

Ако не можете по никакъв начин да го контролирате, приемете, че съществува и се научете да живеете с него.

Ако сте в състояние да решите проблема, набележете какво трябва да направите и действайте.

о Започнете да мислите конкретно за проблеми и вероятно ще откриете, че ви се намират някои, които заемат междинно положение - не можете да се справите сами, но все пак можете да упражните коствено въздействие. Обикновено в работата това означава да намерите съюзници, за да решите заедно задачата.

Направете си списък с тези проблеми и отново ги преценете от гледна точка на колегите си. Ако те са важни за някой или за няколко от тях, има шанс да обедините сили и да се справите.

Трябва обаче да прецените дали в търсенето на съюзници няма да изразходвате твърде много ресурси и да пренебрегнете неща, които си зависят от вас самите. Успехът, който сте в състояние да постигнете сами, трябва да е по-напред в приоритетите ви, определени в кръга на влияние.

Така решете дали все пак да не оставите в кръга на загриженост проблем, върху който можете да имате коствено влияние. Тогава престанете да се впечатлявате от него.

Ако не, прехвърлете в кръга на влияние първата стъпка от решаването му - намирането на съюзници, направете план и действайте.

о Друг начин да определите правилно в кой кръг да включите един проблем е да тръгнете наобратно.

Представете си какъв искате да е крайният резултат.
Да речем, че и във вашия кръг на загриженост влиза онзи масовият - липса на пари. Върху него имате контрол, можете да го преместите в кръга на влияние и да действате - да поемате допълнителни задачи в работата.

Крайният резултат ще бъде повече пари и по-малко свободно време.

Сега решете готови ли сте да платите тази цена - да не общувате със семейство и с приятели, да не се забавлявате, да се преуморявате.

Ако не си струва такъв краен резултат, тогава можете да не действате за решение на проблема "липса на пари", а да свикнете да живее с него. Поне докато не спечелите от тото.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

10 признака, които издават нещастна компания с лош собственик

10 хитрини да се справите с ужас в чинията и чашата на делова вечеря

Интелектуалното смирение води напред в професията. Как да познаете имате ли го

Защо никога да не взимате решение ядосани, гладни и по тъмно

Как да изключите автопилота и да грабнете професионалния успех

Две нови тенденции: Сбогом на скучната работа. Здравей, баланс с личния живот

Самосбъдващото се пророчество не е ала-бала, води към успех

Трикове за делови чар и за сигурен успех в кариерата

Защо по-креативните хора са по-нечестни и признаци да разпознаете лъжеца

Как да се справяте с колега лъжец

Културата на признателност - ключова характеристика на компанията и фактор за вашия успех

Научни изследвания води ли принципът "Изяж жабата" до успехи в работата

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>