ЦИК се сниши и не заседава по казуса ДПС, но топката пак в нея – хората на Доган си изтеглиха жалбата до съда (Обзор)

08.09.2024 22:20
Делян Пеевски
Борисов разгледа новите игрища на футболен клуб “Марица” заедно с кмета на Пловдив Костадин Димитров. С тях бе и легендарният български футболист Христо Стоичков, чиято кариера започва именно оттам. СНИМКА: НИКОЛА МИХАЙЛОВ

Президентът предупреди, че лично ще следи - въпросът бил за съдбата на държавата. Пеевски: Брутална намеса на Радев в изборния процес!

В затишие откъм Централната избирателна комисия по казуса с ДПС мина целият уикенд, въпреки че на 7 септември изтече срокът, който самата тя даде на двете фракции в движението да извадят партията от състава на коалициите, с които поискаха да се регистрират за изборите.

И хората на председателя Делян Пеевски, и тези на почетния лидер Ахмед Доган и Джевдет Чакъров отказаха да махнат ДПС от коалициите.

В понеделник обаче комисията трябва да излезе с решение, още повече че последният възможен ден за прием на документи за вота е сряда, 11 септември.

Горещата тема се връща изцяло в ЦИК, след като в неделя лагерът на Чакъров изтеглил жалбата си до съда. В събота внесоха във Върховния административен съд искането на ЦИК да заличат партията от своята коалиция. “Демокрация, права и свободи - ДПС”, както е името ѝ, според подадените в ЦИК документи е съставена от три партии - ДПС, СБОР и “Земеделски народен съюз”.

Коалицията около Пеевски се казва “Движение за права и свободи - Ново начало” и в нея също участват три партии - ДПС, “Български глас” и “Новите лидери”.

Въпреки това ВАС е образувал дело и ще се произнесе най-късно във вторник. Заради изтеглянето на жалбата обаче юристи очаква съдът да я остави без разглеждане. И решението отново ще отиде при ЦИК.

Ако двете крила на ДПС не приемат съвета на ЦИК, могат да се развият следните варианти: или да бъде подадена жалба до Върховния административен съд, или

коалициите просто да не бъдат регистрирани,

ако никой от засегнатите не оспори решението, обясни конституционалистът Наталия Киселова.

Ако се случи второто - да не се регистрира нито една от двете ДПС формации, до 17 ч на 11 септември остава възможността те да участват във вота на 27 октомври с регистрацията на някоя от партиите в състава на коалицията си.

Рязко по темата влезе и президентът. Очаквам ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс. Тя е отговорният орган, но трябва да бъде подпомагана от правителството, заяви Румен Радев в събота. Обвини, че всички във властта се били снишили по казуса с двете ДПС-та и “не смеят да се позиционират”. А вече не ставало дума за вътрешнопартийни драми и предизборна кампания, а “за съдбата ни като държава”.

Примирението със заграбването и унищожаването на бизнеси, с покваряването на цели институции и превръщането им в бухалка, с отявлената корупция, с чадъра над основните герои за грабежа на века - КТБ, ни доведе до състоянието, в което сме днес. А именно в НС да проникват тежко компрометирани фигури с вълчи апетит, да се разпореждат с държавните ресурси и със съдбата на българите, опростачването на политическото пространство, рейдърското завземане на партиите, притискането и насаждането на страх, атакува още Радев. А “цялата гротеска се разиграва зад паравана на евроатлантизма”.

Самозабравата на Радев го тласна към явна намеса не просто в политическата система, а в груба и брутална намеса в изборния процес. Един път, подчинявайки ЦИК, и днес - опитвайки се да потисне всички партии, участници в изборите, отвърна му веднага Пеевски. На свой ред той обвини президента, че не може да приеме “правилата на демокрацията, защото самият той в генезиса си е несъвместим с тях”. И бил готов да даде държавата на Москва.

Самозабравил се властник, който отчаяно брани доверения си кръг олигарси и най-вече себе си, продължи Пеевски. От 8 години си присвоявал несъразмерна власт, 3 години от които България се управлявала от негови марионетни правителства и всички ръководители на служби били под негов контрол. Затова и настоя, че статуквото е именно президентът, но няма да позволи той да спре “новото начало”. Намекна и за

опит някой откъм “Дондуков” 2 да се свърже с Пеевски

Имам едно специално послание за него - няма смисъл да ме търсят неговите близки, нито да се опитват да му осигурят авариен изход от създалата се ситуация, защото трябва да е ясно едно - нищо няма да ме спре да сваля и неговата маска, така, както съм обещал, че ще постъпя с всеки, тръгнал срещу националния интерес на страната ни, предупреди той.

Президентът е прав за едно - всички трябва да се позиционират. Моята е най-лесна, аз съм се позиционирал за първа политическа сила. Това е моята битка. И който иска да се позиционира около първия, е добре дошъл. А не върху последните да правим правителство. Отсега

трябва да се позиционираме върху правенето на правителство,

коментира пък Бойко Борисов от Пловдив в неделя. От началото на скандала в ДПС той настоятелно отказва да влиза в него. “Аз от трибуната на парламента отказах подкрепата на ДПС, какво тогава да коментирам процесите там? Никога ДПС не са ме подкрепяли за нещо. Нито за президентски избори, нито за парламентарни, за нищо. Нито в парламента”, допълни той.

Все пак призна - “по време на сглобката заедно с ДПС взехме най-сложните решения” - за помощта за Украйна, съдебната реформа, бюджета и др. Но и напомни, че “когато аз се сблъсквах с ДПС, президентът беше с тях и те го подкрепиха. Когато аз се сблъсквах с президента, те бяха с него. Тогава никой не излизаше и да казва: “Хайде да се позиционираме”.

Други от От страната и света

Само в "24 часа" на 19 септември - Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

Само в "24 часа" на 19 септември четете:  Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега - "24 часа" анкетира парламентарните групи Предстои да пуснем приложение

"Това не може да стане" - сигнал за грешна настройка на ума, която отдалечава успеха

Ако отхвърляте веднага, и на мениджъра му звучи като "Ти си глупак, не знаеш какво искаш". Как да промените нагласата си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

>