Алмодовар със златно перо от търновка във Венеция, после спечели "Златен лъв" (Обзор)

09.09.2024 01:00
Педро Алмодовар със златното перо на ревера си и с Тилда Суинтън (вляво) и Джулиан Мур на червения килим във Венеция
Дизайнерката Биляна Борисова СНИМКА: В. "БОРБА"

Българката Биляна Борисова, която живее в Мадрид, е световноизвестна с шапките си

С уникална брошка на българската дизайнерка Биляна Борисова се появи режисьорът Педро Алмодовар на фестивала във Венеция, съобщи търновският вестник “Борба”.

Бижуто под формата на голямо златно перо на ревера му бе забелязано от целия свят по време на премиерата на новия му филм “Съседната стая”, представен на кинофестивала на 2 септември. Това е първата англоезична лента на испанския режисьор и с нея той спечели наградата “Златен лъв”. (Виж останалите призове в карето долу.)

Алмодовар позира на червения килим заедно със звездните актриси Джулиан Мур и Тилда Суинтън, които са в главните роли на филма му. Лентата е създадена по романа на Сигрид Нунес и изследва противоречивата тема за евтаназията.

Българката, изработила бижуто на прочутия испанец, всъщност е по-известна с шапките си, появявали се на страниците на сп. “Вог”.

Биляна Борисова живее в Мадрид от 26 години. Родена е във Велико Търново, завършила е археология и през 1998-а заминава за Испания, където прави докторантура по археология. Но междувременно открива страстта си към шапките. Като на шега изкарва курс как да ги прави, който обаче ѝ помага в строителната криза през 2008 г. Тогава фалира фирмата, в която работи по специалността си, и Биляна започва да експериментира с шапки.

През 2011 г. е поканена да покаже аксесоарите си на Седмицата на модата в Мадрид и това ѝ отваря пътя към модните подиуми в Лос Анджелис, Лас Вегас, Ню Йорк. Работила е за филми, за театри. Жулиет Бинош е носила нейна шапка.

От 2018 г. Борисова изработва шапки за луксозна фирма, която принадлежи на гиганта Louis Vuitton.

НАГРАДИТЕ НА КИНОФЕСТИВАЛА

Други от Новина в снимка

Вижте отговора на фотозагадката: Кой е този български поп певец на първия си учебен ден

Отговорът на фотозагадката от 16-и септември е Деян Неделчев, по-известен като Икебаната. Въпросът беше: Кой е този български поп певец на първия си учебен ден

Фотозагадка: Кой е този български поп певец на първия си учебен ден?

Кой е този български поп певец на първия си учебен ден? Жокер: Таланта му открива преподавателят му по фагот в Русенското музикално училище. Кадърът е от фотоархива на "24 часа"

Гледките на 4-те сезона: Балчик в края на лятото

Вера Младенова ни изпраща красив кадър, който заснема в Балчик.  "Гледките на четирите сезона" – така се нарича новият читателски фотоконкурс. Най-хубавите ваши снимки от красиви гледки в контекста

Вижте отговора на фотозагадката: Кой е този ученик - политик, завърнал се в голямата игра?

Отговорът на фотозагадката от 11 август е Михаил Миков. Въпросът беше: Кой е този ученик - политик, завърнал се в голямата игра? Жокерът беше: Бивш лидер и министър, част от 5 парламента

Фотозагадка: Кой е този войник - политик, завърнал се в голямата игра?

Кой е този войник - политик, завърнал се в голямата игра? Жокер: Бивш лидер и министър, част от 5 парламента. След 2 години пауза отново е на сцената. Кадърът е от фотоархива на "24 часа"

>