По 10 800 лв. плащат каналджиите, блъснали патрулка при гонка в Карловско

08.09.2024 17:00 Никола Михайлов
Районният съд в Карлово.

28-годишният Бенчо Георгиев и 2 г. по-възрастният Васил Бенчев, хванати след гонка с полицията по Подбалканския път в района на карловското село Васил Левски, докато превозват 18 нелегални мигранти, ще трябва да платят по 10 800 лв. Това е пазарната стойност на буса "Фиат" с който са пътували. Двамата са се признали за виновни и са сключили споразумение с прокуратурата, което е било одобрено от Районния съд в Карлово на 20 август.

младият Бенчо Георгиев има богато криминално досие. До последното си залавяне той е прекарал 9 години и един месец в затвора, изтърпявал е обществено порицание и няколко пробации. Мъжът е роден в Ботевград и всичките му досегашни присъди - 25 на брой, са от Районния съд в града. Повечето са за кражби. 

На 26 юли 2012 г., тогава 16-годишен, той получава първото си наказание обществено порицание точно за такова престъпление. 3 месеца по-късно се сдобива с пробация, а на 17 г. записва първата си условна присъда. Поведението на Бенчо обаче не се променя и той влиза ефективно зад решетките на 5 февруари 2014 г. Първоначално е изпратен в поправителен дом, тъй като все още не бил пълнолетен. 

Последното наказание на Георгиев е от 27 януари 2022 г. - отново за кражба, но и за шофиране след употреба на алкохол. Мъжът излязъл на свобода в края на февруари следващата година. Съучастникът му в последното му начинание - Васил Бенчев, също е осъждан, макар да е с по-скромно досие.

Двамата каналджии бяха арестувани на 9 юли. Около 21 ч. полицейски патрул от Районното управление в Карлово направил опит да спре буса им в района на бензиностанция на Подбалканския път. Васил, който бил зад волана, първоначално намалил, но после натиснал педала на газта и пробвал да избяга. Две полицейски коли подгонили товарния автомобил, а по време на преследването едната от тях била ударена. Гонката продължила около 2 км. Щом полицаите успели да спрат буса в района на село Васил Левски, те открили 18-те мигранти вътре, 8 от които - непълнолетни. 

Бенчо Георгиев и Васил Бенчев се признали за виновни по повдигнатото им обвинение за противозаконен превоз на чужденци, съпроводен със съпротива и неподчинение на орган на властта. Водачът на буса е подведен под отговорност и за шофиране без книжка, в рамките на едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото. 

Освен да платят цената на използвания товарен автомобил, който не е тяхна собственост, Георгиев и Бенчев ще излежат и по 2 години затвор, при първоначален строг режим. Разделят си и разноските за стоково-оценъчна експертиза в размер на 111,96 лв. 

Решението на Районния съд в Карлово, с който е одобрено споразумението, е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Други от Регион

Откриха полуразложен труп на жена в Сопот, мъжът й не искал да се разделя с нея (Допълнена)

Метнал одеяло върху мъртвата си съпруга и я оставил вкъщи Преди години пловдивчани сложи във фризер мъртвата си майка, за да й получава пенсията Полуразложен труп на жена е открит снощи в апартамент

53-годишен обра съсед в Първенец

След бързи действия криминалисти от пловдивското Първо районно управление заловиха автор на грабеж в село Първенец, съобщиха от полицията. В събота в ареста бил отведен 53-годишен жител

Пияни колоездачи се блъснаха в Раковски

Младеж с електрическа тротинетка удари жена в Пловдив часове по-рано 54-годишен велосипедист е с фрактура на крака след сблъсък с 30 години по-млад колоездач в Раковски, съобщиха от полицията

Мъж нахлу в дома на съседи в садовско село с дървен прът, те пребиха него

Приет е в болница, но напуснал по свое желание, за да се върне и да потроши колата им Мъж пострада, след като нахлул в дома на свои съседи в садовското село Богданица, за да се саморазправя с тях

Голяма мечка слезе на пътя Девин-Борино, тича пред бивш зам.-кмет (Видео)

Едра мечка слезе на главния път Девин – Борино да търси храна. Тя е тичала пред бившия зам.-кмет на община Девин Владимир Солаков, който е опитен планинар и хижар

>