Тилда Суиндън е пред евнатазия, а Джулиан Мур я подкрепя във филма, който спечели във Венеция

08.09.2024 15:50

На кинофестивала във Венеция голямата награда "Златен лъв" спечели новият филм на Педро Алмодовар "Съседната стая".

За първи път световноизвестният режисьор прави нещо само на английски, като това не е единствената разлика с предишните му произведения.

Според стандартите на автора това е изключително спокоен филм, главната тема на който даже не е любовта, както обикновено му се получава, а женско приятелство на фона на наближаващата смърт.

Пухкав, мек и неправдоподобно розов сняг вали над Ню Йорк - вероятно заради глобалните климатични изменения. Или защото Марта - някога легендарна военна кореспондентка във водещи медии, разбира, че вече няма шансове в битката с рака.

Експерименталното лечение се оказва неуспешно и тя разбира, че ще умре. А режисьорът Педро

Алмодовар все пак е от Испания, където на практика не вали сняг

След като е рискувал и е заснел своя първи филм на английски, то няма никакъв проблем да го направи в страната и града, където снегът е на особена почит.

Там той е особено красив, особено ако като главната героиня Марта го виждаш за последен път.
Всеки значим режисьор, какъвто без съмнение е Алмодовар,

прави поне по един филм за две големи теми - любовта и смъртта

Любовта винаги присъства във филмите му, макар че понякога на човек му се струва, че след "Говори с нея" (2002) на тази тема няма какво да се заснеме.

Към смъртта той подхожда различно - първо, например буквално се шегува като в един от най-ранните си филми "Матадорът" (1986), после стана по-сериозен във "Всичко за майка ми" и най-вече в "Болка и величие" (2019).

"Съседната стая" е филм, в който

няма нищо друго освен страх от смъртта и неговото чудотворно преодоляване

При това не благодарение на стоицизма или чувството за хумор (във филма на практика почти го няма, което за Алмодовар е нетипично), а заради съчувствието и емпатията. Горчивата елегия за смъртта пред очите ти се превръща в лирична ода за човешката дружба.

Основата за сценария е романът на американката Сигрид Нунес "Това, през което минаваш". Всъщност той има поне три филма, основани на чужди първоизточници - "Жива плът" (1997), "Кожата, в която живея" (2011) и "Хулиета" (2016). Прекрасна проза -
иронична, образна и сурова, в която

има повече вътрешно движение, отколкото външно

На практика режисьорът конструира бекграунда на двете героини - безименната разказвачка изведнъж се превъплъщава в писателка на име Ингрид (Джулиан Мур), а нейната умираща колежка и приятелка - в журналистка, работила в най-горещите точки на света (Тилда Суиндън, гаднярката вещица от "Хрониките на Нарния")

Алмодовар добавя допълнителни сюжетни линии, променя финала - властно, но не обидно за авторката на първоизточника на сюжета.

Така че Марта умира - неприятно и продължително. Решава да се откаже от последните сеанси терапия и си купува през даркнет "хапче за евтаназия".

Но за целта - както някога на героя от "Вкус на вишна", трябва асистент, който да помогне.

С дъщеря й отношенията са хладни, всички приятелки отказват да помогнат и тя се обръща към Ингрид, с която са се срещнали и разминали отдавна, но случайно пак се засичат.

Тя панически се бои от смъртта и дори е посветила на този страх последната си книга. Но няма какво да прави - в съседната стая е, когато става ясно всичко.

Затова двете се отправят в Уудсток, наемат къща в гората, в идилично и посвоему магическо място.

Други от Култура

Как Пловдив стана фестивален хъб след Европейска столица на културата (Снимки)

С мегаконцерт градът отбеляза 5 години от провеждането на мащабната инициатива и 10 години от спечелването на титлата  Жива е европейската столица на културата

На 5 септември Пловдив казва 10 години #заедно – Европейска столица на културата

Oscar and the Wolf и Kraak & Smaak идват, за да отпразнуваме едно десетилетие от избора на града за Европейска столица на културата и 5 години от незабравимата 2019 Фондация „Пловдив 2019“ и Община

С мегаспектакъл ансамбъл "Тракия" открива празниците на Стария Пловдив

Всички събития са с вход свободен "50 години емоция" е озаглавен галаспектакълът на ансамбъл "Тракия", с който на 16 септември от 19 часа на Античния театър се откриват празниците на Стария Пловдив

Пловдив отбелязва с мегаконцерт 5 г. Европейска столица на културата

Две знаменателни събития ще отбележи Пловдив с мегаконцерт на 5 септември от 18,30 часа на площада –10 години от спечелването на титлата "Европейска столица на културата" и 5 години от провеждането й

Ники Илиев се превъплъщава в Робин Худ на Античния театър утре вечер

Актьорът Ники Илиев сбъдва детската си мечта и ще се превъплъти в разбойника Робин Худ. В тази роля пловдивчани ще го видят утре вечер от 21 часа на Античния театър

>