Шефът на ЦРУ: Заплахата Русия да ползва ядрено оръжие срещу Украйна е реална

08.09.2024 15:43
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс КАДЪР: Туитър/@CBSSunday
Сергей Наришкин СНИМКА Уикипедия

През есента на 2022 г. имаше реална заплаха Русия да използва тактически ядрени оръжия в Украйна. Това заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс на събитие, организирано от Financial Times, цитиран от медии в цял свят. В допълнение Бърнс отбеляза, че и в момента във Вашингтон има опасения, че руският президент Владимир Путин може да предприеме подобна стъпка заради успешното контранастъпление на украинските въоръжени сили в Североизточна Украйна.

„Президентът (на САЩ Джо Байдън - бел. ред.) ме изпрати да говоря с руския ми колега Сергей Наришкин в края на 2022 г., за да обясня много ясно какви биха били последствията от този вид ескалация", посочва още Бърнс. 

Директорът на ЦРУ подчерта, че Западът не трябва „да се поддава на сплашване поради дрънкане на оръжие", но заплахата от ядрен удар от страна на Кремъл в никакъв случай не може да бъде пренебрегната.

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>