Галя Щърбева - първият BG журналист, когото “Нетфликс” кани да покаже свой филм

08.09.2024 12:00 Анатолий Попов
Галя Щърбева милва магаренце, докато снима поредния епизод на предаването си.
Галя Щърбева - първият BG журналист, когото “Нетфликс” кани да покаже свой филм

Най-тежкият ѝ професионален момент е по време на ковид, когато е освободена от Нова тв, но се връща с нова концепция на "Да хванеш гората"

На 19 години за пръв път Галя Щърбева прекрачва прага на Нова телевизия и остава там над 25 години. След гимназията я приемат “Финанси” в УНСС, но на втората година разбира, че икономиката, висшата математика, счетоводството и контролът не са нейната стихия, и записва специалност “Икономическа журналистика” в Свободния факултет.

“Добре, че беше втората специалност. В момента, в който видях тази материя, се успокоих, че съм намерила своето място. С първото прекрачване на прага на нюзрума в Нова телевизия за мен беше ясно, че аз ще остана и ще работя това нещо, че няма да има друга работа за мен и ще дам всичко от себе си”, разказва Щърбева.

След като телевизията взима решението

да спре предаването “Комбина”, което води заедно с Лора Крумова,

започва да снима интересни истории за съботно-неделното предаването “Събуди се”. В този период си дава сметка, че това е нещото, което обича да прави. Първата вдъхновяваща история, която разказва, е за една Мис България, която израства в центъра на София, но решава да отиде на село и да отглежда животни. Тя ѝ дава контакти на други като нея и така рубриката преминава в предаване, а години след това прелива и в книга.

Галя е събрала истории за повече от две книги, които ще видят бял свят скоро. Интересните хора достигат до нея вече много по-лесно, отколкото в началото. “Преди ковид не беше модерно да хванеш гората, сега мога да кажа, че вече е тенденция. Не всеки може да го направи, но в живота на човек има една точка на прекипяване, която води до промяна. При всеки е различен този момент, при един е по-рано, при друг - по-късно. Забелязвам, че много пада възрастовата граница на хората, които осъзнават, че искат да поемат в тази посока. Изисква се смелост да направиш тази крачка в “тъмното” и да не се върнеш назад, където е сигурното и където си стъпил с двата крака. Общото за мен е, че това са смели хора и не се страхуват да експериментират и да пробват да живеят живота си така, както те го разбират, а не както някой друг го разбира”, разказва водещата. Признава, че лично тя отдавна е хванала гората.

15 години води новини, след това прави тричасово публицистично предаване, но след стартирането на формата “Да хванеш гората” се усеща най-разпознаваема и най себе си.

Рядко ѝ се случва да е за повече от седмица в София

Често се шегуват със съпруга си Петко Гюлчев, с когото работят заедно, че когато хората почиват - пътуват, а при тях е обратното - когато почиват, гледат да седят на едно място. “Толкова много пътуваме и обикаляме, че на моменти имам нужда да остана някъде и да гледам в една точка. Да разопаковам багаж за дълго време и да остана на едно място”, с усмивка признава Галя.

В момента двамата с Гюлчев, с когото имат продуцентска компания, завършват работа по втория си документален филм, който до края на годината трябва да е финализиран. До голяма степен лентата е базирана върху сюжет от “Да хванеш гората”. Намират темата, докато снимат предаването. Става въпрос за село Паламарца в Северна България. В него от 400 жители близо 300 са чужденци буквално от цял свят. “Интересно място, от което ние проследихме няколко сюжета и основно едно

английско семейство с четири деца, което се мести от Лондон в селото

по време на ковид. Буквално в нищото.”

Щърбева е първият български журналист, когото стрийминг платформата “Нетфликс” покани да качи първия си документален филм “Калин и отборът на затвора”. Лентата събра милиони гледания от цял свят. Щърбева се надява и този филм да се хареса и да влезе в платформата за видео споделяне.

Най-тежкият ѝ професионален момент е по време на ковид. Заедно с част от колегите си е освободена от телевизията по мярка “Престой”. Година и половина преосмисля много неща, които ѝ се случват. “Това беше период, в който си зададох много въпроси. След това се върнах в телевизията с концепцията на “Да хванеш гората” в по-дълъг вариант и с визията, с която изглежда в момента. Беше ми трудно, защото аз съм формирана в Нова телевизия не само като професионлист, но и като човек”, признава тя.

Точно тогава обаче успява да намери себе си. Тази ситуация ѝ помага да се погледне отстрани и да осъзнае кое е нещото, което я кара да се чувства щастлива, удовлетворена и на мястото си. Като всяка промяна и рязък завой в началото е уплашена, но си дава сметка, че всичките ѝ страхове и усещанета за несигурност всъщност са я придвижвали напред.

За Галя границата в журналистическата професия е изключително важна. “Всичко, което правим, до голяма степен е субективно. Опитваме се да бъдем обективни, но влагаме част от себе си. Ако ние самите нямаме граница, морал и принципи, които да следваме, може да подведем публиката и зрителите, читателите и слушателите. Затова е много важно да имаме собствен механизъм. Никой не може да ни научи на тези неща - нито в университета, нито в работата. Това е вътрешен процес, който всеки от нас изживява, и трябва да бъдем много внимателни към границите си. Да пазим тази чистота на професията и да осъзнаваме отговорността, която носим, изпълнявайки я”, категорична е тв водещата. За 25 години, в които работи в телевизията, е виждала много примери на хора, които са били “изстрелвани” за кратко. По думите ѝ това е една сфера, в която можеш много бързо да блеснеш, но също така и скоро да изгаснеш.

Други от Възход и падение

Плеяда от звезди на партито за новия сезон на bTV

bTV Media Group постави официално началото на своя нов телевизионен сезон на бляскаво събитие, което събра журналисти, медийни експерти и гости от телевизионната индустрия

Яна Маринова, Дичо и Дивна играят и пеят за 10 000 души в нужда

С благотворителни концерти, представления и мачове популярни актьори, певци и инфлуенсъри апелираха за толерантност и разбиране на онези, за които допълнителната и специалната грижа са

Камелия: Бях готова да пея на Новак Джокович без хонорар

Бях готова да пея на Новак Джокович без хонорар. Това обяви Камелия след вчерашния мач и полемиките около песента "Луда по тебе", която сърбинът поиска да слуша

DJ Marten за скандала с любимата песен на Джокович: Това са неща, за които се боря

"Истината е, че бях изненадан колко много хора желаят да споделят мнение по въпроси, по които никой не ги е питал. Нямам никакво желание да коментирам случката - това са неща

След обвиненията в плагиатство, Майли Сайръс е в стрес заради Лиъм Хемсуърт (Видео)

Майли Сайръс била в сериозен стрес, че ще трябва да "разкрие публично", че бившият й съпруг Лиъм Хемсуърт е "вдъхновението" зад нейната хитова песен от 2023 г

>