Уникалните спортисти - участвали на олимпиада и паралимпиада

08.09.2024 09:10 Георги Банов
Джордж Ейсер (отпред) печели 6 медала в спортната гимнастика, като единият крак му е дървен. Но преди 120 години не е имало паралимпиади.

20 са хората, които трябва да влязат в златната книга на световния спорт. Те участват и на олимпиади със здравите, и на паралимпиада.

Преди да съществуват игрите за инвалиди, има истински феномени. С дървен крак (губи го от прегазване от влак) американецът Джордж Ейсер печели 6 медала - 3 златни, 2 сребърни и бронз, на олимпиадата през 1904 г. С ампутиран ляв крак унгарецът Оливер Халаши е двукратен олимпийски шампион по водна топка (1932 и 1936 г.), а има и сребро (1928 г.) плюс европейска титла в плуването на 1500 метра свободен стил. Неговият сънародник Кароли Такач остана без дясната си ръка след взрив на граната, научава се да стреля с лявата и е златен медалист през 1948 г. Глухата Илдико Рейто има 7 отличия - два златни, три сребърни и два бронзови медала, във фехтовката.

Официално първата, която участва на олимпиада и паралимпиада, е новозеландката Нероли Феърхол в стрелбата с лък. Тя е парализирана сред катастрофа с мотоциклет. Участва на три паралимпиади и на игрите в Лос Анджелис'84 със здравите. Унгарецът Пал Секереш взема отборен бронз на рапира от Сеул, попада в катастрофа с автобус, след която е парализиран. Той е единственият в историята, който взема медал и от паралимпиада - и то цели шест (3 златни и 3 бронзови).

Соня Ватенбург от Белгия е състезателка по спортна стрелба, а след паралимпиадата в Сеул се мести при здравите в Барселона. Италианката Паола Фортунато е прикована на инвалиден стол заради детски паралич, но печели 8 медала, от които 5 златни, на паралимпиади в стрелбата с лък, а в Атланта участва и със здравите.

Американката Марта Руниян е уникален случай. Сляпа е, но все пак има запазено зрение. Тя е сред най-добрите в бяганията на дълги дистанции. Печели 5 титли и сребро от паралимпиади, в Сидни завърши осма на 1500 метра, а в Атина бе финалист на същата дистанция.

Италианката Орацио Фаджоне става олимпийска шампионка на шорттрек на щафета в Лилехамер. През 1997 година губи крака си в мотоциклетна катастрофа. И се мести в хокея на лед на колички и участва на две паралимпиади.

Родената без дясна ръка Наталия Партика (Полша) участва наравно със здравите на големи състезания. Така в кариерата си има 4 олимпиади и 6 паралимпиади.

Южноафриканката Натали дьо Трут губи крака си, след като е пометена от автомобил, докато кара скутера си към училище на 14 години. След като дебютира на паралимпиада в Атина, в Пекин прави дубъл - първо срещу здравите, а след това и на параигрите. Канадката Мисти Томас е националка по баскетбол на игрите в Лос Анджелис. След това получава тежка контузия в коляното и стартира в баскета с колички в Пекин.

Най-скандалният случай от последните години бе южноафриканецът Оскар Писториус, който е роден без фибула на двата крака. И те са ампутирани, когато е на 11. Печели всичко при параатлетите, като получава прякора Блейд Рънър. Има 6 титли, сребро и бронз от параигри. След това води дълги юридически спорове със световната федерация по атлетика, печели делата и стартира в Лондон със здравите. След това уби годеницата си и наскоро излезе от затвора.

Италианската гюлетласкачка Асунта Ленанте, която е с намалено зрение, първо участва при здравите в Пекин, а след това взема две титли и два сребърни медала на паралимпиади. Жокеят Пепо Пух от Австрия се пуска във всестранната езда в Атина, след това е парализиран при катастрофа и на паралимпиадите е с 2 златни, 2 сребърни и бронзов медал.

Илке Вилуда от Германия е може би най-голямото име в списъка. Тя е олимпийска шампионка на диск от Атланта, след което заболява от сепсис и се оказва без десен крак през 2011 г. И година по-късно е в Лондон на паралимпиадата.

След нея в списъка влизат Захра Немати от Иран (стрелба с лък), Мелиса Тапер от Австралия (тенис на маса), Сандра Паович от Хърватия (тенис на маса), Михал Фейнблат от Израел (джудо и парагребане) и Кейт О'Брайън от Канада (колоездене).

Това лято бразилката Бруна Коща Александра игра в тениса на маса на олимпиадата, а след това и на параигрите, като това бе за втори път след Рио. А французинът Дамиен Льотюл направи нещо невероятно. След 28 години се върна в стрелбата с лък на паралимпиадата. А в Атланта бе национал при здравите, след което претърпя катастрофа.

Други от Други спортове

Бербатов с Григор и Джокович: Балканската връзка е силна

Балканската връзка е силна. Играта вчера в София беше страхотна. Това написа във фейсбук профила си футболистът Димитър Бербатов и сподели снимка с тенисистите Григор Димитров и Новак Джокович

С 26 отбора от 17 страни започна световното по спортен риболов на Гребната база

Четвъртото световно първенство по спортен риболов в дисциплината „Свободен стил Метод Фидер" стартира с първите си два тренировъчни дни в Пловдив. В съревнованието на Гребния канал участват 26 отбора

След пауза от 5 г. Тихомир Иванов се завърна в Диамантената лига със 7-о място

Олимпийският шампион от Токио Джанмарко Тамбери от Италия спечели състезанието в скока на височина при мъжете в Диамантената лига в полския град Хожув

Радо Янков трупа сили за новия сезон (Снимки)

Единственият български спортист носител на световната купа на ФИС Радослав Янков продължава с тренировките за новия сезон, съобщават от ски федерацията ни. Той се подготвя в София в родното Чепеларе

Петър Стойчев отишъл за маратон в Япония при тайфун и трус от 7,1 по Рихтер

Час преди плувецът Петър Стойчев да пристигне в Япония за последния маратон от серията Oceans Seven, имало земетресение 7,1 по скалата на Рихтер, както и тайфун. Очаквало се и цунами

>