Отслабва ли се с енергийни напитки? Не! Рискувате инфаркт, предупреждават кардиолози

08.09.2024 09:33
Употребата на енергийни напитки сред подрастващите се увеличава значително Снимка: Pixabay

Категорично не е вярно, че може да се отслабне с енергийни напитки. Случаите на млади хора със сърдечни увреди заради консумацията им зачестяват. А върху децата последствията може да са пагубни, предупреди кардиологът д-р Мария Радкова - Калпачка, тази неделя пред Би Ти Ви.

Измамно е усещането, че енергийните напитки водят до подобряване на паметовите възможности, настроението, работоспособносотта. Те са известни още от 1949 г., внесени са в Европа от Тайланд от австрийски бизнесмен. А там били разработени, за да повишат издръжливостта на най-бедните работници.

Съдържанието е основно кофеин - около 160 милиграма, а за сравнение едно еспресо съдържа 63 млг кофеин. За възрастта между 12 и 18 години последствията може да са пагубни, акцентира кардиологът. Още повече, че енергийната напитка е охладена и достатъчно сладка, така че способства да се погълне бързо от децата, за разлика от кафето, което е горещо и се пие бавно, при това от една по-зряла възраст.

Предозирането с 200 млг кофеин води до безсъние, тремор на ръцете, но най-опасни са страничните ефекти върху сърдечно-съдовата система. Води по повишаване на артериалното налягане и пулса, а в комбинация със захар - бързо повишаване на нивата на кръвна захар в организма. Отделя се повече инсулин от задстомашната жлеза, затова и първоначално усещаме задоволство, потискате на апетита, но това е временно. Следва рязка хипогликемия, оттам и засилване на чувството на град, треперене, усещате, че ще паднете. Затова пак се посяга към напитката, заради илюзорното усещане, че тя ще помогне, обясни експертът.

Пълен мит е, че може да се отслабва, като се приемат енергийни напитки, вместо храна, категорична бе тя. Най-малкото защото  съдържанието на захар с една такава напитка се равнява на около 3 супени лъжици, обясни още д-р Калпачка (около 56 грама в едно кенче). И американската, и европейската кардиологична асоциация са определили до 36 грама дневно за допустима доза.

В енергийните напитки се съдържа и аминокиселината таурин, която в малки количества произвежда самият организъм, тя също има стимулиращи ефекти. Както и гуарана, южноамериканско растение, което по принцип има положителни ефекти като върху понижаване на апетита и поддържане на теглото. В енергийните напитки обаче и гуараната, и тауринът са синтетични продукти. Представете си, че изяждаме една кофичка ягодов сладолед, но организмът ни не получава от нея това, което му дава консумацията на пресни ягоди, даде пример лекарката.

Нараства броят на млади пациенти с инфаркти, отчете кардиологът. Преди няколко месеца имахме мъж под 30 години с инфаркт и търсейки причината, разбрахме, че дълго е приемал енергийни напитки, особено след фитнес тренировка. А когато след натоварена тренировка организмът е обезводнен и освен това се поема кенче с такава напитка с кофеин, това сгъстява кръвта и води до тромби, които запушват артерията, обясни д-р Калпачка.

Значение имат дозата, тежкото физическо натоварване, неприемане на вода преди, по време и след тренировката, рязясни още тя. Заместването й с такива напитки, които всъщност водят до допълнително обезводняване, е най-рисковото.

В Швеция, Дания, Франция и много други европейски държави е забранена продажбата на енергийни напитки на лица до 18 г. Те трудно могат да контролират количеството, което ще поемат, увлечени от положителните усещания, които първоначално им дават, посочи д-р Калпачка. Това, че са в компания и може да комбинират и с алкохол, вече пък е пагубно за тийнейджърите. Затова кардиолозите категорично подкрепят забраната на енергийните напитки за деца и у нас.

Други от Докторе кажи

Здравното министерство обяви конкурс за директор на УМБАЛ „Лозенец"

Министерство на здравеопазването обяви конкурс за директор на УМБАЛ „Лозенец". Срокът за подаване на документи е до 17 октомври. Освен това се търси и независим член в Борда на УСБАЛЕ „Акад. Ив

И Асоциацията на студентите по фармация против вендинг машините за лекарства

Срещу инсталирането на вендинг машини за продажба на лекарства се обявиха от Асоциацията на студентите по фармация. В позицията, разпространена от Управителния съвет на асоциацията, се казва

КЗП снакционира онлайн търговци на лекарства

В ход е активна кампания на Комисията за защита на потребителите относно лекарства, отпуснати по лекарско предписание, които се предлагат по интернет. Установени са търговци, които извършват продажби

Проф. Александрова: Не бива да подценяваме ХЕС - новия вариант на COVID-19

Препоръча и противогрипна ваксина до края на октомври Четири години след появата на Ковид-19 вирусът ни атакува с нов вариант, наречен ХЕС. Според вирусологът проф

СЗО: Противоотровите за ухапвания от змии са крайно недостатъчни

Ухапванията от змии убиват десетки хиляди хора по света всяка година, но противоотровите са крайно недостатъчни, предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от АФП

>