Първият звънец ще удари само за две от децата на семейството, при което Денков отиде преди 3 г.

07.09.2024 16:31 Камелия Александрова
Октомври 2021 г., министър Николай Денков (вляво), придружен от медиатора Красимир Каменов, посети семейството на Димитър в ромския квартал “Раковица” в Берковица.

Тотка ще е в първи клас, а Виолета - в 7-и, батковците им трябва да са в гимназия, но не искат да учат - ще работят с баща си в София на строежи

Тази есен Тотка ще е в първи клас, а кака ѝ Виолета - в 7-и. Двете ще отидат на 15 септември на училище, но батковците им Стефан, на 16 г., и Чоко, на 15 г., не искат да учат. Момчетата са записани в Лесотехническата гимназия в Берковица, но се отказали - ще работят с баща си на черно на строежите в София, където той е общ работник. По едно време мечтаели да станат футболисти, но пропускали и тренировките.

През октомври 2021-а фамилията на Димитър от ромския кв. “Раковица” в Берковица посрещна в дома си тогавашния просветен министър акад. Николай Денков. Той отиде, за да убеди родителите да пускат децата си на училище.

Тогава от 4-те им деца 3 ходеха на училище, а най-малката - Тотка, беше само 4-годишна

Сега - 3 години по-късно, двете момичета ще прекрачат прага на училището. Стефан е най-големият, завършил миналата година основно училище в Берковица, но заради безпаричието в семейството ще се размине с образованието.

“Тотка беше в подготвителна група в основното училище и сега ще е първолаче”, каза директорката на училището Таня Йонова.

В махалата говорят със съжаление за семейството на Димитър. “Тежък случай са”, определят ги комшии. Бащата е неграмотен, има слабост към алкохола, а майката е глухоняма. Децата получават социални помощи - по 300 лева на година или по 150 на учебен срок. Тотка вече е получила раница и несесер - подарък от училището.

“Че трудности има - това е ясно, но се стремим да ги изучим горе-долу”, казват майката и бащата. Ясно им е, че ако момчетата искат шофьорски книжки, трябва да са учили.

“Нали се показват дипломи, но засега не може да посрещнем нуждите на всички в семейството”, напомня бащата. С жена му са доволни, че близо до проблемите им са и двама медиатори, които се грижат за хората от квартала. Преди 3 г. родителите обещаха пред акад. Денков, че ще пращат децата на училище, но и самите момчета не искат.

“Големите могат да четат и пишат, а това ще им е нужно в живота - дори за да получават социални помощи

За да си попълниш молбата, трябва да си грамотен”, казва бащата Димитър.

Властите от своя страна полагат усилия за записване на учениците. В “Раковица” екипи обикалят домовете и вече има 20 деца за първи клас. В същото време 40 деца от семейства в “Раковица” са родени в чужбина, ще прекрачат училищния праг далеч от родината и ще се запознаят с азбуката на непознат език. Засега 4 са се върнали от Германия, там обаче не са учили и тази година, макар и по-големи, ще започнат отначало. Според директорката на училището Таня Йонова трудно се приобщават децата в уязвимите райони. Според педагози семействата живеят с ритъма на етноса - повече празници, по-мaлко делници.

“Общо взето, срещаме разбиране от родителите, но все казват, че парите не стигат. Преди 3 години Денков посети семейството по време на пандемията. Тогава всички бяхa притеснени, страхуваха се за живота на децата”, обясняват педагози.

Те не жалят сили в опитите да върнат повече деца в класните стаи. За миналата учебна година в област Монтана са обхванати близо 95% от подлежащите на задължително предучилищно и училищно образование. 

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>