С 9 млн. лева кино "Космос" в Пловдив от руина става културен център, ето как (Снимки)

07.09.2024 15:10 Радко Паунов
Така трябва да изглежда площадното пространство пред кино "Космос" след преустройството. Сега е запуснато и с изпотрошени плочки.
А така ни уверяват, че ще стане киносалонът, за да заживее нов живот.

За пловдивчани ще е радост да видят някогашната емблематична сграда изпълнена с живот

С още един културен център от най-модерен тип ще се сдобие Пловдив, като преустрои бившето кино „Космос".

Повече от 30 г. емблематичната сграда в сърцето на града се руши, но вече е изготвен технически проект за нейното преустройство, уверяват от дирекция "Култура" на общината.

За пловдивчани на зряла възраст ще е радост да видят някогашния киносалон отново пълен с живот. Мнозина не спират да питат: "Докога тази клоака в центъра на града?".

Поръчката за преустройство е на стойност 9 млн. лева, като по национална програма са отпуснати 4 млн. лева. Те са достатъчни, за да бъдат избрани изпълнители и да започне преустройството.

Проектът включва зала, фоайе с две по-малки, изложбени площи, кафене. Амфитеатралният салон ще се ползва за кино и за театрални представления, концерти, презентации, аудио-визуални спектакли, събрания и конференции. Специфичните характеристики на залата с 599 места я правят по-скоро място, подходящо за фестивално кино, премиери на български филми.

Аудио-визуалната система осигурява 2D и 3D прожекции с пълнообхватен звук, висококачествено концертно озвучаване, възпроизвеждане на звукови ефекти. Във фоайетата ще се правят изложби, презентации, семинари, обучения и публични дискусии. На партерното ниво се обособяват билетна каса и охрана, гардероб, кафе-сладкарница със склад.

Проектът не предвижда промени във фасадата и обема на самата сграда. Предвидено е пълно обновяване на ВиК, отоплителната и вентилационната система. Покривът ще бъде подменен.Остъкляването на сградата подлежи на модернизация и осъвременяване. Това налага алуминиева окачена фасада, максимално близка до оригиналната.

Настоящият проект предлага модерно решение за площадно пространство, което не само да осигури комфорт на хората, преминаващи през него, но и да превърне мястото и сградата в притегателен център за посетители от различни възрасти в широк часови диапазон.

Всичко това звучи прекрасно, въпросът е кога ще стане, питат пловдивчани. И припомнят, че имаше обещания бившето кино да бъде преустроено по време на европейската столица на културата, а тя се проведе преди пет години.

Други от От Пловдив

Баба със снимка на блъснатата си внучка към подсъдимата водачка в Пловдив: Вижте какво дете убихте!

2 години условно с изпитателен срок от 4 е наказанието на Веселина Семова "Вижте какво дете убихте!" Това извика в съдебната зала бабата на блъснатата на пешеходна пътека в Пловдив 13–годишна

Над 230 хил. лв. събра за два дни благотворителният фестивал "Нощ на Ангелите" в Пловдив

231 672 лв. се събраха от благотворителния фестивал "Нощ на Ангелите", който се проведе на 14 и 15 септември на Гребната база в Пловдив. Със събраните средства ще бъдат подкрепени каузите на 3 деца –

Шефски рокади в пловдивския кучкарник и в зала "Колодрума". Каква е причината за тях?

Дългогодишният директор на Зооветеринарния комплекс Георги Божев преместен като координатор в "Чистота" 18-ият в листата на ГЕРБ за Пловдив-град на последните парламентарни избори Йордан Алексиев е

За осми път пръскат срещу комари в Пловдив, май е за последно

Обработката приключва на 3 октомври в кварталите "Прослав" и "Коматево" Извънредно пръскане срещу възрастни комари в Пловдив предприема "Дезинфекционна станция", информират от общината

Откриха 6 флакона с райски газ в колата на 20-годишен пловдивчанин

Безакцизни електронни цигари открили полицаи от Трето РУ в колата на 20-годишен пловдивчанин. При претърсване в спрения за проверка автомобил униформените иззели 37 устройства със съдържание на

>